Oljepriset under 100 USD

Oljemarknaden är som alltid känslig för politiska händelser och den stora massans uppfattning om händelser. Ena stunden fokuserar marknaden på en sak och nästa stund på en annan. Två saker är dock intressanta att uppmärksamma:

Den amerikanska WTI-oljan stängde på ett pris under 100 USD, även om det bara var några cent under. Den andra stora oljesorten, Brent från Nordsjön, stängde 5-6 USD högre.

Priset på Brent-olja har hamnat i contango. Priset på olja med omgående leverans är 1 USD lägre än priset på samma olja för kommande två kontrakt. Det innebär att det börjar bli intressant för oljehandlare att köpa och lagra olja i tankfartyg och låsa in en riskfri vinst. Fast det kanske krävs en liten större spread än 1 USD för att det ska börja ta fart.

En enkel förklaring till varför oljepriserna fallit

Det finns alltid många faktorer varför oljepriset går upp och ner. Just nu verkar Libyen och Irak ha påverkat, speciellt att Libyens olja verkar komma ut på marknaden igen. Men den största orsaken verkar ändå vara att hedgefonder och andra tröttnat på att spekulera i stigande pris. De senaste månaderna har hedgefonder tagit allt större positioner i stigande pris, och när världens oroshärdar inte drivit upp priset så mycket som väntat så verkar spekulanterna ha tröttnat och helt enkelt tagit motsatta positioner.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top