Sockerpriset står inför en lång prisuppgång

Det är dags att börja bevaka råvaran socker, för mycket talar för att priset kommer att börja stiga igen. De senaste två åren har vi haft ett väldigt lågt sockerpris i världen och det börjar nu få konsekvenser för produktionen. Det är precis som så ofta i jordbruket, när priserna är låga under lång tid börjar bönder gå över till att odla andra saker. I många fall behöver det inte heller vara några dramatiska beslut, det handlar om att en råvara ger dålig avkastning och då drar branschen ner på investeringar i produktion, vilket slår igenom med tiden.

Sockerpris från 2009 och 2011 till 2014

Rabobank International skriver i en ny rapport att den globala produktionen av socker kommer att understiga den globala konsumtionen med 900 000 ton under 12-månadersperioden med start i oktober. Innan Rabobanks rapport har även Czarnikow Group och Kingsman kommunicerat att de ser ett slut på det globala överskottet av socker.

Hur stort underskottet blir beror delvis på hur hårt väderfenomenet El Nino slår till. Men det handlar om en gradskillnad, ett underskott ska det enligt prognoserna bli hur som helst.

Det är alltså dags att börja bevaka råvaran socker för det mesta tyder på att vi står inför en långsiktig trend med stigande sockerpris. Observera att betoningen ligger på långsiktig. Detta är inte ett tradingcase om vad som ska hända denna vecka, utan om att marknaden befinner sig vid ett skifte som kommer att leda till en stigande pristrend under lång tid.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top