Connect with us

Nyheter

Oljan skall till 120 dollar säger Bank of America

Published

on

Liggande och stående fat med olja

Oljepriset, i form av Brent Crude-riktmärket, kommer att nå 120 dollar per fat i slutet av juni 2022, sade Bank of America i en analys denna vecka, citerad av Bloomberg.

Katalysatorn för BofA:s höjda prisprognos är den nuvarande globala energikrisen som har fått priserna på råolja, kol, naturgas och LNG att skjuta i höjden när marknaden stramas åt.

För bara en månad sedan hade BofA förutspått att oljan skulle kunna nå 100 dollar under de kommande sex månaderna – och det var om vi hade en vinter som var kallare än vanligt. Vid den tiden förväntades detta vara den viktigaste drivkraften för de globala energimarknaderna.

Olja i fat
Foto: Johannes Ko

BofA känner ännu mer så nu när den globala återhämtningen av oljeefterfrågan kommer att fortsätta att överträffa utbudet under de kommande och ett halvt åren, vilket resulterar i sjunkande lager som lägger grunden för högre oljepriser.

I september pekade BofA på den dystra situationen på de europeiska energimarknaderna, som har sett utarmande lager som har utlöst kraftig prisvolatilitet som ett tecken på vad som komma skall.

Nu ser BofA återhämtning av diesel, flygbränsle och bensin – tillsammans med begränsningar av raffineringskapaciteten – som accelererar prisuppgången till nästa år.

OPEC+ produktion kommer att omvärderas på torsdag den här veckan, även om det är allmänt förväntat att gruppen kommer att hålla fast vid sin plan att lägga till ytterligare 400 000 fat per dag. Problemet med denna plan för ökad produktion är att OPEC+ har misslyckats med att lägga tillbaka faten enligt planen hittills.

Andra handlare och banker känner att oljan är på väg mot 100 dollar, där Goldman Sachs uppskattar att efterfrågan på olja närmar sig 100 miljoner bpd – en siffra före Covid – och efterfrågan kommer bara att stärkas när vinterns uppvärmningssäsong närmar sig och efterfrågan på att öka flygbränslet efterfrågan i början av nästa år.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *