Connect with us

Nyheter

Svarta havsvetet nådde 325 dollar

Published

on

Vete i handen

När vetepriserna i form av Svarta havsvetet nått 325 dollar per ton, och vårvetet SRW handlas över 8 dollar per bushel ställer sig många frågan om rallyt är över nu.

Förra veckan steg 12,5 %-vetepriser i ryska djuphavshamnar med 9 dollar till 325 dollar/mt, en ny topp som inte setts sedan 2012/13. Marknaden stöds av högre globala riktmärken, stora anbud och trög export.

Vete i närbild

Vete i Chicago och Paris steg 1-2 procent förra veckan och ökade hårt i förrgår. Marknaden stöds av de senaste stora upphandlingarna. Förra veckan köpte egyptiska GASC 360 000 ton vete, på måndagen köpte saudiska SAGO 1,27 mmt. GASC håller på med ett nytt anbud.

Den ryska veteexporten är fortsatt trög. Vi uppskattar oktoberexporten till 3,4 mm5, -26 % YOY och den lägsta volymen sedan oktober 2016.

SovEcon har varit i grunden positiva sedan sensommaren och hade ett mål på 320-330 dollar/mt för Svartahavsvete under innevarande säsong. Målet har nåtts ännu tidigare än SovEcon förväntade sig, analysföretaget trodde att marknaden skulle nå denna nivå först under första kvartalet 2022.

Den nuvarande prisnivån börjar se lite hög ut ur en fundamental synvinkel. Samtidigt vet vi väl att marknaden kan agera irrationellt eller kanske till och med börja få panik, speciellt när det är en marknad med relativt oelastisk efterfrågan och det fortfarande finns mycket likviditet globalt.

SovEcon tror att det finns en god chans att se ännu högre priser senare under 2021/22, dvs över 350 USD/mt 12,5 %-Svartahavsvete och 8,5 dollar/bushel SRW. De skriver emellertid att vändningen kan dock bli ganska skarp eftersom fundamentala faktorer blir baisse enligt deras uppfattning.

Continue Reading
Advertisement

Tavex

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära