Connect with us

Nyheter

Oljan skall till 120 dollar säger Bank of America

Published

on

Liggande och stående fat med olja

Oljepriset, i form av Brent Crude-riktmärket, kommer att nå 120 dollar per fat i slutet av juni 2022, sade Bank of America i en analys denna vecka, citerad av Bloomberg.

Katalysatorn för BofA:s höjda prisprognos är den nuvarande globala energikrisen som har fått priserna på råolja, kol, naturgas och LNG att skjuta i höjden när marknaden stramas åt.

För bara en månad sedan hade BofA förutspått att oljan skulle kunna nå 100 dollar under de kommande sex månaderna – och det var om vi hade en vinter som var kallare än vanligt. Vid den tiden förväntades detta vara den viktigaste drivkraften för de globala energimarknaderna.

Olja i fat
Foto: Johannes Ko

BofA känner ännu mer så nu när den globala återhämtningen av oljeefterfrågan kommer att fortsätta att överträffa utbudet under de kommande och ett halvt åren, vilket resulterar i sjunkande lager som lägger grunden för högre oljepriser.

I september pekade BofA på den dystra situationen på de europeiska energimarknaderna, som har sett utarmande lager som har utlöst kraftig prisvolatilitet som ett tecken på vad som komma skall.

Nu ser BofA återhämtning av diesel, flygbränsle och bensin – tillsammans med begränsningar av raffineringskapaciteten – som accelererar prisuppgången till nästa år.

OPEC+ produktion kommer att omvärderas på torsdag den här veckan, även om det är allmänt förväntat att gruppen kommer att hålla fast vid sin plan att lägga till ytterligare 400 000 fat per dag. Problemet med denna plan för ökad produktion är att OPEC+ har misslyckats med att lägga tillbaka faten enligt planen hittills.

Andra handlare och banker känner att oljan är på väg mot 100 dollar, där Goldman Sachs uppskattar att efterfrågan på olja närmar sig 100 miljoner bpd – en siffra före Covid – och efterfrågan kommer bara att stärkas när vinterns uppvärmningssäsong närmar sig och efterfrågan på att öka flygbränslet efterfrågan i början av nästa år.

Continue Reading
Advertisement

Tavex

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära