Nyheter
Naturgas, det handlar om re-allokering
Det finns cirka 12,4 miljarder USD placerade i råvarutillgångar som kommer att re-allokeras under 2014 som en följd av ändrade viktfördelning i DJ-UBS CI och S&P GSCI.
Naturgasen var en av 2013 års stora vinnare på råvarumarknaden efter den fantastiska comeback som denna råvara gjorde under de två sista månaderna under slutet av året. Uppgången gjorde att denna energiråvara kom att avsluta börsåret 2013 som en av de största vinnarna i råvaruindexen S&P GSCI och DJ-UBS CI, vilka slutade året med en uppgång om 9,2 respektive 5,0 procent.
Vid april 2013 hade priset på naturgas stigit med nästan 30 procent som en följd av kallt väder och en ökad efterfrågan från elproducenter, då kostnaden för att använda kol hade stigit på grund av strängare miljöregler. Under maj samma år föll priset med nästan lika mycket då sommaren med sitt varmare klimat närmade sig. Detta prisfall var det största fallet på naturgasmarknaden sedan augusti 2012. Fallet fortsatte sedan under juni och naturgaspriset hade då fallit tillbaka till samma nivåer som i början av 2013. I oktober 2013 låg naturgaspriset 6,4 procent längre än i början av året. I tabellen nedan redovisas utvecklingen månad för månad. Notera backwardationen under den sista månaden.
Källa: S&P Dow Jones Indices. Data avser perioden 1 januari 2013 till och med 31 januari 2013. S&P GSCI Natural Gas Index, S&P GSCI Natural Gas Index Excess Return samt S&P GSCI Natural Gas Index Total Return.
Tyvärr för S&P GSCI, så viktas världsproduktionen och justeras för volymen, vilket gör att naturgas endast fick en vikt om 2,5 procent under 2013 och 2,6 procent under 2014 i detta index. Samma index hade en vikt om 2,8 procent i guld så de fungerar åt båda hållen.
I det andra indexet, DJ-UBS, hade naturgasen en vikt på 10,4 procent under 2013, vilket hjälpt till att kompensera att detta index hade en indexvikt om 10,8 procent i guld.
Alla sektorer in de båda råvaruindexen var förlorare under 2013, med undantag för energisektorn. Olikheterna i beräkningen av indexvikterna gjorde stor skillnad i den årliga utvecklingen när S&P GSCI backade med 1,2 procent och DJ-UBS föll med 9,5 procent.
En av de stora frågorna vid sidan av vilken råvara kommer att vara vinnare eller förlorare år 2014 är hur re-allokeringen kommer att påverka marknaden? Från tidigare pressreleaser drar vi slutsatsen att re-allokeringen av DJ–UBS och S&P GSCI kommer att medföra att cirka 12,4 miljarder USD kommer att re-allokeras, något som redan har påbörjats.
Källa: S&P Dow Jones Indices. Estimated Assets Tracking each index per den sista december 2012.
Nyheter
CopperCorp – prospektering av koppar och RRE i Tasmanien
CopperCorp, vars aktier är noterade på TSX Venture, äger två storskaliga områden i västra Tasmanien med stor potential för IOCG-mineralisering (järnoxid-koppar-guld), som är källan till några av världens största och mest framgångsrika gruvor. Företaget fokuserar på koppar, ett oumbärligt material vars efterfrågan växer i takt med den teknologiska och infrastrukturella utvecklingen.
Med en erfaren ledningsgrupp och en ansvarstagande prospekteringsstrategi är CopperCorp ett intressant företag, som backas av namnkunniga investerare. Australien är en av världens mest stabila och ansvarsfulla regioner för gruvdrift. Tasmanien är dessutom helt drivet av förnybar energi och saknar problem med vattenbrist.
Intervju med vd Stephen Swatton.
Nyheter
Europa är den dominerande köparen av olja från USA
Flödet av olja från USA tar nya vägar. Kinas import av olja från USA har halverats i år. Landet köper mer från Iran, Ryssland och Venezuela, samtidigt som efterfrågeökningen dämpast, både på grund av lägre ekonomisk aktivitet och på grund av att tunga lastbilstransporter rör sig från diesel till naturgas. Europa har samtidigt kraftigt minskat sina oljeköp från Ryssland och WTI-olja har sedan mitten av 2023 inkluderats i riktpriset för Brent-olja (dated brent). Slutresultatet är att Nederländerna, UK och Spanien alla är större köpare av olja från USA än Kina
Nederländerna | 194,4 |
Sydkorea | 165,5 |
UK | 111,8 |
Kanada | 102,3 |
Spanien | 87,3 |
Kina | 81,9 |
Frankrike | 81,3 |
Taiwan | 80,4 |
Nyheter
Kina har förbjudit exporten av gallium till USA, Neo Performance Materials är den enda producenten i Nordamerika
Kina stoppade nyligen exporten av gallium till USA. Förutom att stoppa direkt export till USA så förbjöd man även andra köpare från att sälja förädlade produkter vidare till USA. Marknaden för gallium är inte stor, men metallen är kritisk för olika typer av elektroniska produkter samt för produkter inom försvarsindustrin. Eftersom Kina står för 90 procent av produktionen av gallium så är det något av ett akut problem. Kina har under lång tid exporterat gallium till låga priser vilket har gjort att produktionen i andra delar av världen lagts ner. Västvärlden måste nu bygga upp nya försörjningskedjor för metallen.
Ett företag som kommit i fokus är Neo Performance Materials, vars aktie är noterad på Torontobörsen. Det är det enda företaget i Nordamerika som producerar gallium och man gör det genom återvinning. I en liten anläggning med 35 anställda strax utanför Toronto produceras gallium som sedan säljs till företag i USA.
”Tillväxten och framgången för industrier som den amerikanska halvledarindustrin kommer att vara beroende av att det finns tillgång till gallium”, säger VD Rahim Suleman till Bloomberg. ”Det finns inte många företag som gör det här utanför Kina.”
-
Nyheter3 veckor sedan
Vad den stora uppgången i guldpriset säger om Kina
-
Nyheter4 veckor sedan
Meta vill vara med och bygga 1-4 GW kärnkraft, begär in förslag från kärnkraftsutvecklare
-
Nyheter4 veckor sedan
Kina gör stor satsning på billig kol i Xinjiang
-
Analys4 veckor sedan
OPEC takes center stage, but China’s recovery remains key
-
Nyheter2 veckor sedan
De tre bästa aktierna inom olja, gas och råvaror enligt Rick Rule
-
Analys3 veckor sedan
Brent crude rises 0.8% on Syria but with no immediate risk to supply
-
Nyheter2 veckor sedan
Christian Kopfer ger sin syn på den stora affären mellan Boliden och Lundin Mining
-
Analys3 veckor sedan
Brent nears USD 74: Tight inventories and cautious optimism