Följ oss

Nyheter

Mjölkpriset följer oljepriset

Publicerat

den

Torbjörn Iwarson på SEB om att handla ädelmetaller

Torbjörn Iwarsson

Förändringar i avräkningspriset kan förutses genom att följa konjunkturens och oljeprisernas utveckling. 2019 ser stabilt ut med höga avräkningspriser. Men det är viktigt att ha beredskap inför den lågkonjunktur som snart kommer, menar Torbjörn Iwarsson, som berättar mer om detta på Växadagarna Mjölk och Kött.

Att avräkningspriset för mjölk rör sig snabbare upp och ner efter mjölkkvoternas avskaffande känner många lantbrukare av. Pristrenden har sedan avregleringen av mjölkkvoter varit svagt positiv, även om fluktuationerna kan vara besvärande för många producenter. Mjölkpriset är just nu förhållandevis högt och det finns chans att det ökar något ytterligare under 2019, menar Torbjörn. Han gör sin bedömning baserat på trendanalyser av global prisutveckling på smör och skummjölkspulver, samt av tillgången på dessa varor i t ex EUs lager.

-Priserna på världsmarknaden är förhållandevis höga, men mejeriernas avräkningspriser släpar något. Min bedömning är att priserna kommer att vara fortsatt höga under 2019. Men det finns en del osäkra faktorer som är svåra att bedöma exakt när de får effekt. Brexit är en. Utvecklingen av konjunkturen är en annan. Många bedömare menar att högkonjunkturen kulminerar snart och det kommer att påverka även mjölkpriset negativt, menar Torbjörn.

Jobba med kostnadssidan och bevaka den globala marknadsutvecklingen

På en gemensam marknad har liknande varor i stort sett samma, menar Torbjörn, och mjölk är en sådan produkt. Mjölken har samma pris på en öppen, gemensam marknad så länge inte varorna har unika mervärden som unik förädling och/eller säljs under specifika, välkända varumärken.

-Vi ser att på den gemensamma marknaden påverkas mjölkproduktion med höga kostnader negativt, medan länder med lågkostnadsproduktion ökar sina volymer. Att arbeta med kostnadssidan i sitt egna företag är därför viktigt för alla mjölkföretagare. Det är också viktigt att bevaka marknadsutvecklingen globalt, så att man är förberedd och kan göra åtgärder både inför uppgångar och nedgångar, säger Torbjörn.

Hur uppnås en ökad mjölkproduktion i Sverige

I det längre perspektivet behöver kostnaderna generellt sänkas för lantbruksproduktionen i Sverige, både vad gäller skatter och regleringar, menar Torbjörn.

-Vi har i Sverige höga kostnader för t ex diesel och en sänkt skatt skulle sannolikt delvis skydda oss från en ökande import, säger Torbjörn. Sverige borde egentligen vara en stor mjölkproducent, vi har många innovationer, vi har en historia i att producera mjölk och geografiskt har vi bra förutsättningar. Men kostnadsläget missgynnar svensk produktion.

På Växadagarna presenterar Torbjörn Iwarsson hur pristrender på insatsprodukter och råvaror kan och bör bevakas och ger tips om hur man kan göra detta på egen hand. Växadagarna äger rum på Umeå Folkets Hus den 29 och 30 januari respektive den 5 och 6 februari på Elmia i Jönköping. Växadagarna arrangeras av Växa Sverige tillsammans med HKScan, Lantmännen, LRF och LRF Konsult.

Nyheter

Hur USA blev världens största exportör av propan

Publicerat

den

Export av propan från USA

USA har på 15 år gått från nästan ingen export alls av propan till att bli störst i världen. Det är en utveckling som följer den explosiva produktionsökningen av naturgas och olja. Propan är en biprodukt från naturgasbearbetning och oljeraffinering. Genom tekniker som fracking och horisontell borrning ökade den amerikanska olje- och gasproduktionen kraftigt från omkring 2008, särskilt i Permian (Texas/New Mexico). Det ledde till en kraftig ökning av propanproduktionen.

Trots ökande produktion har efterfrågan inom USA varit relativt stillastående eller minskat. Det skapade ett överskott som drev på exporten.

Företag som Enterprise Products Partners byggde ut terminaler för att exportera propan, särskilt från Houston. Priserna på amerikansk propan är lägre än i exempelvis Qatar eller Förenade Arabemiraten, vilket gör den konkurrenskraftig globalt.

Kina är en av de största importörerna, särskilt för sin kemikalieindustri. Mexiko är också starkt beroende av amerikansk propan, medan Kanada främst exporterar till USA. USMCA-avtalet undantar Kanada och Mexiko från tullar.

Handelstullar, särskilt från Kina, har skapat oro men påverkar inte efterfrågan nämnvärt eftersom Kina fortfarande är beroende av amerikansk propan. Alternativ från Mellanöstern är dyrare.

Amerikanska företag bygger ut exportkapaciteten. Även om andra länder ökar sin produktion, förväntas USA behålla ledningen. Då inhemsk konsumtion är begränsad, måste överskottet säljas internationellt.

Fortsätt läsa

Nyheter

Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

Publicerat

den

Representation av silvertackor

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.

Fortsätt läsa

Nyheter

Inflationsjusterat är olja nu billigare än på mitten av 1980-talet

Publicerat

den

Graf över oljepriset, 25 år

Javier Blas uppmärksammar att oljepriset nu är det lägsta på fyra år när råvaran nu handlas kring 60 USD. Det innebär också att det är på samma nivå som för 20 år sedan. Men i all rimlighet bör man inflationsjustera priset och då är olja idag billigare än den var i mitten av 1980-talet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära