Connect with us

Nyheter

Kaffepriset stiger efter prognos om minskad skörd

Published

on

Kaffe i kopp

Kaffebönor i säckKaffepriset steg i förra veckan efter att den den brasilianska regeringen spått att årets kaffeskörd kommer att bli betydligt mindre än förra årets rekordskörd. Brasilien, världens största odlare av kaffe, förväntar sig att kaffeskörden faller till mellan 50 och 55 miljoner 60 kilos säckar. Det är en minskning med 15 procent från föregående års rekordskörd på 62 miljoner, rapporterar Financial Times.

Ändå är den brasilianska jordbruksbyrån Conabs projektion av 52,5 miljoner säckar fortfarande ett rekord för året. Skörden kommer att bli högre än andra år, bortsett från rekordåret 2018.

Kaffeproducenter runt om i världen har varnat för att nuvarande priser inte ger en lönsam produktion och kan driva mindre bönder att odla andra grödor. Rekordåret drev ned kaffepriset till sin lägsta nivå på 12 år. Detta har lett till att kaffeodlare lämnade gårdar i Guatemala medan colombianska jordbrukare bytte till kokaproduktion, en ”råvara” som förädlas till kokain.

Kaffet handlas till cirka 1,06 USD

På grund av den minskade produktiviteten handlas kaffe för närvarande runt 1,06 USD per pound, jämfört med det pris på mellan 1,20 till 1,50 dollar som behövs för att bönderna i många av de latinamerikanska länderna ska göra vinst.

Silvio Farnese, försörjningsdirektör vid Brasiliens jordbruksdepartement, sa att den här säsongens mindre skörd skulle kunna stödja priserna, särskilt för arabica-terminerna i New York, eftersom storleken på produktionen för den sorten är stor, rapporterar Reuters.

Vidare ser han att kaffepriserna kan återhämta sig, eftersom klimatförändringar påverkar den globala produktionen.

”De lägre priser som du ser just nu är mer av en risk än klimatförändringen de närmaste tre åren, säger Geordie Wilkes, analyschef hos Sucden Financial till Bloomberg. ”Producenter i Centralamerika gör en förlust. På längre sikt, tio år och framåt är det klimatförändringar som är viktigare för marknaden.”

Arabica-bönor kräver året runt temperaturer mellan 15 och 24 grader Celsius, eller 59 till 75 grader Fahrenheit, enligt Coffee Research Institute. De lider av frost om det är för kallt och kaffets kvalitet minskar om det är för varmt. Skiftande temperaturer börjar dock påverka produktionen.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *