Följ oss

Nyheter

Mexiko har inga avsikter att införa tullar på amerikansk majs

Publicerat

den

En nyligen publicerad rapport från nyhetsbyrån Reuters visar att Mexiko inte har för avsikt att ta upp majs på listan över amerikanska produkter som skall beläggas med tariffer och tullar.

Majskorn

Tidigare i veckan lovade amerikanska presidenten Donald Trump att tillämpa en första runda tullar på all mexikansk import nästa vecka om Mexikos president Manuel Lopez Obrador inte bromsar flödet av invandrare från Mexiko till USA.

Tjänstemän från båda sidor träffades den 5 juni för att försöka nå en överenskommelse som skulle förhindra ett handelskrig mellan grannländerna.

Mexiko är den största marknaden för amerikansk majs. Det latinamerikanska landet importerar miljoner ton årligen, särskilt gul majs som används för landets växande boskapsindustri.

Brasilien ett alternativ

Mexiko har i allt högre grad tittat på Brasilien som en alternativ majskälla och en industrianalytiker berättade för Reuters den 5 juni att majsimportörer nyligen bokat en leverans på 35 000 ton från Brasilien, världens näst största majsproducent efter USA.

Enligt USAs Department of Agriculture exporterade USA 19 miljarder dollar i jordbruksprodukter till Mexiko år 2018. Förutom att vara den största marknaden för amerikansk majs är Mexiko den största köparen av amerikanskt ris och även en stor köpare av sojabönor och vete. USAs bönder lider redan från handelskriget med Kina, världens främsta importör av sojabönor. Kina har lagt en 25-procentig tull på amerikanska sojabönor som vedergällning för att USAs beslutat att sätta tullar på aluminium och stål, bland andra produkter.

Nyheter

På 15 år eldar Kina lika mycket kol som USA gjort under hela sin historia

Publicerat

den

Kol i Kina

Mängden kol som Kina eldar är genuint spektakulär. Javier Blas började kolla siffrorna efter att ha hört kommenterar på energikonferensen CERAWeek. En grov uppskattning är att USA har eldat 68 miljarder ton kol mellan 1850 och 2025, dvs under 175 år. Tittar man på grafer så inser man snabbt att USA använde minimalt med kol innan det. 68 miljarder ton kol är ungefär vad Kina kommer att elda mellan år 2015-2029 skriver Javier Blas, dvs under omkring 15 år. Lägg till ett år och i grova drag så kommer Kina under dessa år att ha eldat mer kol än vad USA har gjort under hela sin historia.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på koppar skiljer sig åt efter tariffer

Publicerat

den

Kopparpris i USA och utanför

Efter att USA har infört tariffer på koppar så är priset i New York nu 10 procent högre än i London, dvs priset är högre i USA än utanför. Det är dock bara 10 procent högre ännu så länge, trots att tariffen är 25 procent, för det råder osäkerhet om Trump kommer att hålla fast vid tariffen på koppar eller inte. Men med tiden kommer skillnaden att öka mot 25 procent om tariffen inte förändras. Bjarne Schieldrop från SEB reder hur de olika faktorerna påverkar kopparpriserna i och utanför USA.

Bjarne Schieldrop från SEB reder ut vad som händer med kopparpriset.
Fortsätt läsa

Nyheter

USA är världens största importör av aluminium

Publicerat

den

Var USA importerar sin aluminium från

USA är världens största importör av aluminium. För några årtionden fanns det 30 anläggningar som producerade aluminium i landet, idag är det bara fyra. Aluminium används i allt från läskburkar till de kraftigaste delarna av elnätet (som ett alternativ till koppar). Produktion av aluminium är enormt energikrävande.

Kina gjorde en satsning på att bli en stor producent av aluminium. Med en kombination av bidrag och subventionerad elektricitet blev man en enorm aktör.

Hur mycket aluminium som produceras i olika delar av världen.
Hur mycket aluminium som produceras i olika delar av världen.

USA producerar idag orimligt lite aluminium. En satsning på att producera mer konkurrerar just nu delvis med AI som också behöver enorma mängder elektricitet. Ett smältverk för aluminium kan kräva 700-1000 MW elektricitet, dvs motsvarande en traditionell kärnkraftsreaktor.

Ett något högre pris på aluminium får olika effekter. En läsktillverkare säger att de då kommer att styra om till att sälja mer på platsflaska. För en biltillverkare utgör kostnaden för aluminium en mycket mindre andel av den totala kostnaden och där är det möjligt att det inte gör så mycket.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära