Connect with us

Nyheter

24 miljoner fat olja för mycket

Published

on

Lager av olja i oljefat

Under förra veckan studerade oljehandlare och analytikerna siffrorna för de amerikanska oljelagren noga. Orsaken är att det fanns 24 miljoner fat olja extra. EIA, amerikanska U.S. Energy Information Administration, publicerade onsdagen den 5 juni siffror som visade en betydande differens i lagersiffrorna. Skillnaden mellan rapporterade lager, produktionen, efterfrågan på raffinaderier, import och export uppgick till 800 000 fat per dag. När detta summeras blir det en differens på 24 miljoner fat under de senaste fyra veckorna. Beloppen det handlar om är enorma.

EIA-stastistik över olja

Det spekuleras i orsakerna till denna skillnad. Produktiva Permian Basin beskylls för felet, och det talas även om missbruk av import eller export. Att det är en differens är helt klart, men vart den kommer från är minst lika viktigt. Om USAs produktion är högre än väntat kan detta komma att tynga oljepriset eftersom oljehandlarna förväntar sig maximal produktion under sommaren som är högsäsong för drivmedel i USA. EIA tror emellertid inte att detta kan vara den fullständiga förklaringen.

Kondensat

Förutom att underskatta oljeproduktionen kan en orsak vara ett kondensat i samband med naturgasproduktionen. Kondensatet är en naturgasvätska som återvinns och separeras i bearbetningsanläggningar och kan blandas i råoljan.

Medan detta kondensat läggs till lagersiffrorna, räknas den inte som produktion eftersom den kommer från naturgasflödet. Till följd av detta kan lagren stiga utan en motsvarande ökning av produktionen. En annan förklaring skulle kunna vara ett fel i nettoimporten. Analytikerna påpekade att under maj 2019 var den amerikanska oljeproduktionen högre än 12,4 miljoner fat per dag, det vill säga denna veckas data.

Siffrorna tenderar att svänga fram och tillbaka beroende på felaktigheter i olika undersökningar som amerikanska U.S. Energy Information Administration hanterar i sina rapporter. Det är den enda gången som de rapporterade lager har varit så mycket högre än den implicita siffran.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *