Nyheter

Mexiko har inga avsikter att införa tullar på amerikansk majs

Published

on

En nyligen publicerad rapport från nyhetsbyrån Reuters visar att Mexiko inte har för avsikt att ta upp majs på listan över amerikanska produkter som skall beläggas med tariffer och tullar.

Tidigare i veckan lovade amerikanska presidenten Donald Trump att tillämpa en första runda tullar på all mexikansk import nästa vecka om Mexikos president Manuel Lopez Obrador inte bromsar flödet av invandrare från Mexiko till USA.

Tjänstemän från båda sidor träffades den 5 juni för att försöka nå en överenskommelse som skulle förhindra ett handelskrig mellan grannländerna.

Mexiko är den största marknaden för amerikansk majs. Det latinamerikanska landet importerar miljoner ton årligen, särskilt gul majs som används för landets växande boskapsindustri.

Brasilien ett alternativ

Mexiko har i allt högre grad tittat på Brasilien som en alternativ majskälla och en industrianalytiker berättade för Reuters den 5 juni att majsimportörer nyligen bokat en leverans på 35 000 ton från Brasilien, världens näst största majsproducent efter USA.

Enligt USAs Department of Agriculture exporterade USA 19 miljarder dollar i jordbruksprodukter till Mexiko år 2018. Förutom att vara den största marknaden för amerikansk majs är Mexiko den största köparen av amerikanskt ris och även en stor köpare av sojabönor och vete. USAs bönder lider redan från handelskriget med Kina, världens främsta importör av sojabönor. Kina har lagt en 25-procentig tull på amerikanska sojabönor som vedergällning för att USAs beslutat att sätta tullar på aluminium och stål, bland andra produkter.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version