Connect with us

Nyheter

Libyens största oljehamn i brand

Published

on

Oljehamnen al-Sidra i Libyen brinner

Det har sagts att det som verkligen fick fart på oljans prisfall för någon månad sedan var det faktum att Libyen fortsatte att exportera betydande volymer olja trots inbördeskriget, volymer som marknaden räknat med inte skulle komma ut.

I torsdags gjorde islamist-rebellerna en ny attack mot regeringstrupperna i ett försök att ta kontroll över Libyens största oljehamn al-Sidra. Attacken slogs tillbaka, men en av oljecisternerna träffades av en raket och började brinna. Idag, tre dagar efter att den första cisternen börjat brinna, har branden spritt sig och sju stycken står i brand. Sannolikt kommer branden även att sprida sig till de återstående fem cisternerna.

Värt att notera är att oljepriset sjönk dagen efter att cisternen började brinna. Det är verkligen en ny värld vad gäller olja. Traditionellt har oljepriset stigit om någon höjt rösten i Mellanöstern, nu kan en stor oljehamn börja brinna och priset går ner. Vi får se om priset reagerar på att det kommer ut fler bilder och en spridd brand. Men i denna nya oljevärld är det till största del faktiskt utbud och faktisk efterfrågan som styr priset, inte psykologiska faktorer och ord.

Videoklippet visar när den första cisternen börjat brinna i torsdags. Bilden under visar hur branden såg ut i lördags.

Oljehamnen al-Sidra i Libyen brinner

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *