Följ oss

Nyheter

Kinesisk efterfrågan ger stöd till ett annars svagt vetepris

Publicerat

den

Vete på fält

Vetepriserna kan vara på väg ner, men efterfrågan i Kina kan hjälpa till att motverka den senaste tidens baisseartad utveckling. 

Kinas återöppning av sin ekonomi kunde inte komma vid en bättre tidpunkt för vetepriserna. När covid-19-begränsningarna lättat ökar efterfrågan på vete i världens näst största ekonomi.

Vetepriserna trendade lägre efter April 2023 World Agricultural Supply and Demand Estimates-rapporten, till stor del beroende på minskad amerikansk foder- och restanvändning under 2022/2023.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Det fanns en ljuspunkt för vetemarknaden i aprilrapporten. Kinas prognoser för import av vete ökade med 73 miljoner bushels till 441 miljoner bushels, vilket gör landet till den största globala köparen av vete.

Väder och geopolitik är fortfarande de främsta katalysatorerna

En viktig katalysator för prisrörelserna på jordbruksråvaror är vädret. Det är samma sak när det kommer till vetepriserna, och som sådan kommer vädret att förbli den främsta katalysatorn.

”Vetepriserna tycks härleda mer av sin prisutveckling från förväntningarna på det kommande årets växtodling och globala handelsflöden”, sa sade en Farm Progress-analys. ”Räkna med att priserna förblir lyhörda för vädertrender i USA till dess att ytterligare marknadsinformation finns tillgänglig om internationell veteproduktion i år.”

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Dessutom kan effekten av geopolitik inte ignoreras, särskilt som Rysslands krig i Ukraina fortsätter. Tills Ryssland går med på fortsatt export av spannmål från Ukraina kan utbudet komma att begränsas, vetepriserna kan bli volatila. Hittills återspeglar handelsaktiviteten i veteterminer denna blandade känsla.

Rysslands grepp om sitt vete skärps efter att tre av de största globala handlarna Cargill, Viterra och Louis Dreyfus sagt att de kommer att sluta köpa ryskt spannmål för export. Effekten av detta lämnar den ryska spannmålsförsörjningen i händerna på inhemska och statligt finansierade företag.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Världens historiska supercykler för koppar – det var bara början

Publicerat

den

En pulserande stad

The Oregon Group har sammanställt en grafik över hur mycket koppar jordens befolkning har använt sedan år 1900 och konsumtionen har dubblerats ungefär vart 25:e år. Det finns flera tydliga supercykler, men i det stora hela har det gått upp hela tiden. Efter att vi nyligen har avslutat den kinesiska supercykeln så går vi nu in i nästa, drivet av både den gröna omställningen, elektrifieringen och en ständigt växande hunger efter elektricitet.

Grafik över hur mycket koppar världen har använt sedan år 1900.
Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset når över 30 USD per uns – det högsta på ett årtionde

Publicerat

den

Representation av silvertackor

Spotpriset på silver har passerat upp över 30 USD per uns, vilket är den högsta nivån på ett helt årtionde.

Javier Blas kommenterar dock att det är långt under priset vid den berömda short squeezen som Hunt-bröderna orsakade 1979-80. Den händelsen fick priset att nå omkring 50 USD per uns. Om man dessutom inflationsjusterar priset i januari 1980 till idag så motsvarade det ett pris på över 200 USD per uns.

Graf över priset på silver i London, USD per uns
Priset på silver i London sedan 1970 i USD per uns.
Fortsätt läsa

Nyheter

Jeff Currie: Argumenten för ett kraftigt högre kopparpris är starkare än någonsin

Publicerat

den

Stigande kopparpris

Jeff Currie, den välkända råvaruanalytikern som länge var på Goldman Sachs är numera Chief Strategy Officer of Energy Pathways på Carlyle Group. Han har tidigare talat sig mycket varm för koppar och han säger nu att argumenten för mycket högre pris är starkare än någonsin.

Frågan många ställer sig är varför kopparpriset inte steg kraftigt direkt efter pandemin som nästan alla trodde att det skulle göra. Jeff Currie säger att investerare var ovilliga att helt i blindo tro på koppar och andra basmetaller samtidigt som den kinesiska fastighetsmarknaden sjunker. För så länge som dagens råvaruhandlare har varit aktiva så har man inte kunnat ha en haussig syn utan Kina. Men nu börjar handlare se att efterfrågan på koppar i år är upp 6 procent från året innan, trots en extremt svag fastighetsmarknad i Kina.

Jeff Currie lyfter fram att en råvarucykel tenderar att vara lång, tolv år talar han om, och säger att vi just nu befinner oss i den första treårsperioden. I denna period är gruvbolag inte övertygade om att investera i nya fyndigheter och gruvor, det är billigare att skaffa sig större tillgångar genom att köpa andra företag, vilket vi just nu ser. Sedan räcker det inte att priset kommer upp på nivåer som gör projekt lönsamma, gruvbolag brukar vilja se att priset håller i sig för att våga ta investeringsbeslut.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Följer man denna väldigt sega process att starta nya projekt, adderar att det är svårare och svårare att få tillstånd för nya gruvor, samtidigt som efterfrågan på koppar ökar på grund av allt från elbilar, datacenter och elnät så har vi ett stigande kopparpris.

Prognos för kopparpriset

Kopparpriset har i år rusat från 8 500 USD per ton till 10 300 USD. Jeff Curries prognos är att priset når 15 000 USD inom 2-3 år. Men redan inom 12-18 månader kan priset nå 12 500 till 15 000 USD. Förutom ton så brukar koppar även prissättas i pund och där är priset nu strax över 5 USD.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära