Nyheter
Global prisuppgång driver den indiska kaffeexporten
Indiens kaffeexport, som under det fjärde kvartalet 2022 hade ökat med 13 procent i värde, förväntas öka ytterligare på grund av högre internationella priser. De högre kaffepriserna driver konsumenterna till billigare kaffesorter som det som produceras ibland annat Indien.
Priserna på den internationella marknaden har stigit på grund av lägre skördeutsikter i stora producerande länder som Brasilien som en följd av till exempel skyfall.
Under de kommande två kvartalen förväntas Indiens kaffeexport stiga med 10 procent på årsbasis i värde på grund av en övergång till medelpriskaffe från dyrt kaffe av högsta kvalitet till fasta internationella priser.
Coffee Board of India förutser att Arabica-kaffepriserna stiger till cirka 200 cent per pound på New York-börsen och 2 300 USD per ton för Robusta-varianten på Londonbörsen på grund av trolig utbudsbrist i stora producerande länder som Brasilien och Vietnam, eftersom väderfenomenet El Nino förväntas störa monsunregnen.
Brasilien är den största kaffeproducenten globalt, följt av Vietnam, Colombia, medan Indiens bidrag till den globala marknaden är cirka 2,5-3,0 procent. Indien är dessutom en importör av råkaffe och exportör av snabbkaffe.
Kaffeexporten för det senaste räkenskapsåret som avslutades i mars slog rekord för andra året i rad på 1,126 miljarder dollar vilket skall ställas mot målet på 1,088 miljarder dollar som fastställts av handelsministeriet. Exportvolymen kan dock förbli låg.
Exporten av kaffe minskade med 3,6 procent i volym till 398 000 ton under FY23 mot 413 000 ton under FY22, visade data från Coffee Board of India. Marknaden för indiskt kaffe är nischad och föredras av länder som Italien, Tyskland och Ryssland.
Nyheter
Stora Enso vill sälja 1,4 miljoner hektar av sina skogstillgångar
Stora Enso meddelade igår att de vill sälja omkring 12 procent av sina totala skogstillgångar, vilket motsvarar 1,4 miljoner hektar. En försäljning skulle minska bolagets skuldsättningen och stärka balansräkningen. Christian Kopfer kommenterar den planerade försäljningen, bland annat om vilka köparna skulle kunna vara, och sedan går samtalet vidare om skogsmarknaden i ett något större perspektiv.
Kopfer kommenterar även olja och koppar efter de senaste dagarnas oroligheter.
Nyheter
Förtroendet är inte på topp för Boliden, men EFN ser ett köpläge
Boliden har radat upp motgångar och marknaden har tappat mycket av sitt förtroende för bolaget. Den pressade värderingen och utsikterna för konjunkturen gör dock att EFN:s analytiker Ellinor Beckett ger en köprekommendation till aktien på 12 månaders sikt.
”Inom Boliden finns hela värdekedjan, från att hitta metallerna i jorden till att återvinna dem. Däremellan bryts de och produceras. Mest koppar, guld och zink, men även silver, nickel och bly. Ungefär tre fjärdedelar av vinsten kommer från smältverken, resten från gruvorna. Rönnskärsverken utanför Skellefteå är Sveriges enda smältverk för utvinning av basmetaller och är världsledande på återvinning av elektronik.”
Vill man ha exponering mot koppar så finns det andra aktier som ger en renare exponering. Men Boliden har sina gruvor i Norden och Irland vilket minskar den politiska risken.
Boliden-aktien stängde på 344,50 kronor igår.
Nyheter
Stora rörelser på råvarumarknaden när Kina stimulerar ekonomin
Det har hänt mycket på råvarumarknaden den senaste veckan efter att Kina kraftigt ökat stimulanserna för att sätta fart på ekonomin. Det har fått effekt på både aktier och råvarupriser. Det kan även göra guld intressant på sikt då Kina nu väljer att öka mängden pengar. Eric Strand säger att nu har Kina valt väg, man stimulerar ekonomin, nu kan man inte gå tillbaka och sanera.
Samtidigt gör stimulanser med mer grön omställning och elektrifiering även metaller som silver och koppar intressanta.
-
Nyheter4 veckor sedan
En 25 år lång megatrend för järnmalm är över – konsekvenserna kommer bli många och kraftiga
-
Nyheter3 veckor sedan
Northgold genomför företrädesemission och lanserar ny strategi
-
Nyheter4 veckor sedan
Italien satsar på ny kärnkraft
-
Analys3 veckor sedan
OPEC’s strategy caps downside, and the market gets it
-
Analys4 veckor sedan
Anticipated demand weakness sends chills
-
Nyheter3 veckor sedan
De tre bästa aktierna inom olja och gas
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Tight here and now
-
Nyheter1 vecka sedan
Gaining on China stimulus, but planned production hike by OPEC+ is hanging over the market as a dark cloud