Följ oss

Nyheter

Kakaopriset stiger när producenterna skapar kartell

Publicerat

den

En sked kakao

Kakaopriset har ökat den här månaden efter att de största producenterna slog sig ihop och började fungera i vad som kan liknas vid en ny kakaokartell. Elfenbenskusten och Ghana båda började ta ut mer för sina produkter, vilket vissa har jämfört med oljekartellen OPEC, rapporterar Bloomberg. När de två länderna höjde sina priser så ökade köpen av kakao som redan finns i lager via kakao-terminer, vilket fick även terminspriserna att stiga.

”Kakaomarknaden har blivit ett slagfält”, säger Judy Ganes, VD för J. Ganes Consulting, till Bloomberg. ”Köpare lämnas i en obekväm position och försökte omförhandla affären med att be om att premierna skulle sänkas. De nekades. Detta gör kakao i certifierat lager relativt billigt.

En sked kakao

Elfenbenskusten och Ghana står för nästan 70 procent av den globala kakaoproduktionen. Som ett sätt att hjälpa till med att stödja sina lokala odlare kom de två länderna förra året överens om att ta ut en premie på 400 USD per ton över terminspriser. Tillägget inkluderade inte en kvalitetsavgift beroende på var kakaon kommer ifrån.

På grund av Coronaviruspandemin och den efterföljande nedgången i efterfrågan har köpare stoppat inköp från Afrika och insisterat på en rabatt på avgifterna som svar på den sjunkande globala efterfrågan.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Som ett alternativ till de höga avgifterna från de två största producenterna har handlare tittat på kakaoterminer i New York, vilket också höjer priserna. Till exempel steg december-terminerna, och handlades upp till 260 dollar per ton dyrare än marskontraktet från en rabatt på 16 dollar dagen innan.

”Aggressiva köp har pressat upp spotkontraktet vilket har gjort att blankarna tvingades att jaga efter priset,” tillade Ganes. ”Uppenbarligen ett spel, men vad händer härnäst i detta kakaokrig? Det finns gott om annan kakao på marknaden. Köpare kan använda Elfenbenskusten som en återstående källa och köpa annan, billigare kakao först. ”

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Montage Gold, det nya guldbolaget i Lundin-sfären

Publicerat

den

Montage Gold arbetar i Elfenbenskusten

Montage Gold är ett gruvbolag som ska börja etablera en guldgruva i Elfenskusten under 2025. I mars tidigare i år gjorde det TSX Venture-noterade bolaget en kapitalanskaffning på 35,2 miljoner CAD till 0,70 CAD per aktie, en kapitalanskaffning som utökades från 20 miljoner CAD. Lundin-sfären investerade hälften av kapitalet.

”Vi är mycket nöjda med den starka efterfrågan från investerare som vi fick för vår utökade icke-mäklade private placement, ledd av en betydande investering från Lundin-familjen tillsammans med betydande investeringar från styrelseledamöter och tjänstemän i Montage. Vi ser fram emot att gå vidare med vår strategi att bygga en ledande afrikansk guldproducent med flera tillgångar, med vårt Koné-projekt i spetsen.” sade Martino De Ciccio, VD för Montage Gold, i samband med kapitalanskaffningen.

Intervju med Martino De Ciccio som är ny VD för Montage Gold. Han klev ombord i samband med Lundin-sfärens investering, då även Lundin-sfärens Ron Hochstein valdes in i styrelsen.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Intervju med Montage Golds VD Martino De Ciccio
Fortsätt läsa

Nyheter

Faraday Copper, ett av de nya bolagen i Lundin-sfären

Publicerat

den

Faraday Copper

Lundin-sfären har redan en stor exponering mot koppar via flera av sina bolag, bland annat Lundin Mining och Filo. Ett nytt tillskott till sfären är det relativt lilla bolaget Faraday Copper som i veckan gjorde en kapitalanskaffning på 20 MCAD till 0,80 CAD per aktie och är noterat på TSX i Kanada. Aktien stängde på 0,82 CAD i fredags.

Graf över Faraday Coppers aktiekurs

Nedan ger VD för Faraday Copper en kort presentation av verksamheten.

Faraday Coppers VD Paul Harbidge presenterar verksamheten.
Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära