Nyheter

Kakaopriset stiger när producenterna skapar kartell

Published

on

Kakaopriset har ökat den här månaden efter att de största producenterna slog sig ihop och började fungera i vad som kan liknas vid en ny kakaokartell. Elfenbenskusten och Ghana båda började ta ut mer för sina produkter, vilket vissa har jämfört med oljekartellen OPEC, rapporterar Bloomberg. När de två länderna höjde sina priser så ökade köpen av kakao som redan finns i lager via kakao-terminer, vilket fick även terminspriserna att stiga.

”Kakaomarknaden har blivit ett slagfält”, säger Judy Ganes, VD för J. Ganes Consulting, till Bloomberg. ”Köpare lämnas i en obekväm position och försökte omförhandla affären med att be om att premierna skulle sänkas. De nekades. Detta gör kakao i certifierat lager relativt billigt.

Elfenbenskusten och Ghana står för nästan 70 procent av den globala kakaoproduktionen. Som ett sätt att hjälpa till med att stödja sina lokala odlare kom de två länderna förra året överens om att ta ut en premie på 400 USD per ton över terminspriser. Tillägget inkluderade inte en kvalitetsavgift beroende på var kakaon kommer ifrån.

På grund av Coronaviruspandemin och den efterföljande nedgången i efterfrågan har köpare stoppat inköp från Afrika och insisterat på en rabatt på avgifterna som svar på den sjunkande globala efterfrågan.

Som ett alternativ till de höga avgifterna från de två största producenterna har handlare tittat på kakaoterminer i New York, vilket också höjer priserna. Till exempel steg december-terminerna, och handlades upp till 260 dollar per ton dyrare än marskontraktet från en rabatt på 16 dollar dagen innan.

”Aggressiva köp har pressat upp spotkontraktet vilket har gjort att blankarna tvingades att jaga efter priset,” tillade Ganes. ”Uppenbarligen ett spel, men vad händer härnäst i detta kakaokrig? Det finns gott om annan kakao på marknaden. Köpare kan använda Elfenbenskusten som en återstående källa och köpa annan, billigare kakao först. ”

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version