Nyheter
Kakaopriset påverkas av det brittiska pundet
Varför? Ett av de större kakaokontrakten som handlas på terminsmarknaden handlas just i London. Storbritannien har som de flesta vet haft för avsikt att lämna EU, det som kallas Brexit. I sista sekunden valde emellertid Teresa May att skjuta upp omröstningen kring detta. Av den anledningen finns det ett starkt samband mellan kakao och det brittiska pundet.
När det gäller minsta motståndets väg för priset på en råvara kan utbud och efterfrågan spela en viktig roll. Under perioder av brist eller underskott på marknader, när tillgångar blir knappa och inte kan tillgodose närliggande efterfrågan stiger priserna. Det finns många anledningar till att det uppstår brist. I världen av jordbruksvaror kan väderförhållandena eller en grödessjukdom snabbt skifta fundamenta från överskott till underskott. På överskottsmarknaderna är närliggande leveranser tillräckliga för att möta efterfrågan vilket kan leda till lägre priser.
Elfenbenskusten och Ghana producerar tillsammans mer än 60 % av det globala utbudet
De västafrikanska nationerna, Elfenbenskusten och Ghana, producerar tillsammans mer än 60 % av det globala utbudet av kakaobönor varje år. En dålig skörd i Västafrika kan leda till betydligt högre priser på kakao och choklad, medan en stor skörd kan sänka priset på chokladkakan. Medan utbud och efterfrågan är en ledande faktor som bestämmer priset för jordbruksvaran, som är den främsta ingrediensen i chokladkonditoriprodukter, använder många producenter terminskontrakten som prissätts i brittiska pund för att leverera kakao till chokladproducenter vilket gör att även det pundet påverkar.
London har en lång historia som centrum för global kakaohandel, och det var hem till världens mest inflytelserika kakaohandlare, Anthony Ward, som fick sitt smeknamn ”Chocfinger” via hans stora inflytande över priset på denna råvara. Ward stängde sin fond Amajaro i slutet av 2017, men London är fortfarande kakaoindustrins centrum. Dess geografiska närhet till Västafrika och matchande tidszon gjorde den brittiska huvudstaden till kakaomarknad.
Den som tittar i ett kursdiagram för kakao ser att råvaran under senare tid har handlats till högst 2855 dollar per ton. Detta avsåg priset för terminskontrakten med förfall i mars 2019 terminsavtal. Denna topp skedde den 15 maj. Därefter har kakaopriset backat och noterat lägre toppar. Det baisseformade mönstret ledde till en kortfristig botten vid 2008 USD den 1 oktober. Priset återhämtade sig och steg till 2410 USD den 7 november, vilket var tio dollar över toppen i slutet av augusti, men sedan gick kursen ned igen, och handlade på drygt 2100 dollar den 5 december. Prismoment och indikatorer för relativ styrka pekar på lägre priser, men mätvärdena närmar sig översålt territorium. Öppet intresse, antalet öppna långa och korta positioner, på ICE-kakao-terminsmarknaden har minskat från 263 836 kontrakt den 1 november till 236 249 den 5 december, en minskning med 27 587 kontrakt eller drygt 10,4 procent. Minskningen är sannolikt resultatet av terminsrullningen från december till mars som uppstod under de senaste veckorna.
Det har inte funnits några signifikanta händelser på marknaden för kakaoterminer på utbuds- eller efterfrågesidan av den grundläggande ekvationen. Värdet på det brittiska pundet har dock minskat mot amerikanska dollar som har påverkat kakaopriset när det gäller prissättning av kontrakt som levererar kakaobönor till chokladtillverkare runt om i världen.
Den långsiktiga tekniska bilden reflekterar efterfrågan
Kanske den främsta orsaken till den underliggande styrkan på marknaden för kakaoterminer att efterfrågan på den primära beståndsdelen i chokladkonfektyrprodukter ökar i Asien. När det gäller jordbruksvaror som kakao speglar efterfrågesidan av den grundläggande ekvationen den allt större effekten av demografi. Med befolknings- och rikedomstillväxt runt om i världen, konkurrerar fler människor med mer pengar om ändliga livsmedelsprodukter varje dag. Den globala befolkningen har ökat med över 25 % sedan sekelskiftet, något som underbygger efterfrågan på kakao och andra jordbruksprodukter.
Kvartalsgrafen för ICE-kakao-terminsmarknaden visar effekten av efterfrågan på priset på råvaran. Priset på kakao har stigit sedan 2000. Kakao kan vara vara en volatil råvara. Priset påverkas bland annat av vädret runt om i världen. Även grödosjukdomar kan leda till prisspikar.
Dessutom presenterar den politiska instabiliteten i världens två ledande tillverkande nationer i Västafrika alltid risken för försörjningsproblem när det gäller mer än 60 % av världens årliga leveranser. Men när tillförselsidan av ekvationen kan orsaka spikar och perioder av överutbud och underskott är den ständigt växande efterfrågesidan orsaken till att priset har trendat uppåt. Under det senaste årtiondet, från 2008 till 2018, handlades kakaoterminer i intervallet från $ 1769 till $ 3826 per ton. Under årtionden före, från 1998 till 2008 var intervallet från 674 till 2420 dollar per ton. Baspriset för kakao där utbud och efterfrågan är i balans har ökat på grund av den växande globala efterfrågan.
Nyheter
Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern
Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.
”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”
Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.
Nyheter
Silverpriset kan bara gå upp
Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.
Nyheter
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.
Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Market battling between spike-risk versus 2025 surplus
-
Nyheter3 veckor sedan
Uniper har säkrat 175 MW elektricitet i Östersund för e-metanol
-
Nyheter4 veckor sedan
Guldpriset passerar 2700 USD till sin högsta nivå någonsin
-
Nyheter4 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature