Nyheter
Kakaopriset påverkas av det brittiska pundet

Varför? Ett av de större kakaokontrakten som handlas på terminsmarknaden handlas just i London. Storbritannien har som de flesta vet haft för avsikt att lämna EU, det som kallas Brexit. I sista sekunden valde emellertid Teresa May att skjuta upp omröstningen kring detta. Av den anledningen finns det ett starkt samband mellan kakao och det brittiska pundet.
När det gäller minsta motståndets väg för priset på en råvara kan utbud och efterfrågan spela en viktig roll. Under perioder av brist eller underskott på marknader, när tillgångar blir knappa och inte kan tillgodose närliggande efterfrågan stiger priserna. Det finns många anledningar till att det uppstår brist. I världen av jordbruksvaror kan väderförhållandena eller en grödessjukdom snabbt skifta fundamenta från överskott till underskott. På överskottsmarknaderna är närliggande leveranser tillräckliga för att möta efterfrågan vilket kan leda till lägre priser.
Elfenbenskusten och Ghana producerar tillsammans mer än 60 % av det globala utbudet
De västafrikanska nationerna, Elfenbenskusten och Ghana, producerar tillsammans mer än 60 % av det globala utbudet av kakaobönor varje år. En dålig skörd i Västafrika kan leda till betydligt högre priser på kakao och choklad, medan en stor skörd kan sänka priset på chokladkakan. Medan utbud och efterfrågan är en ledande faktor som bestämmer priset för jordbruksvaran, som är den främsta ingrediensen i chokladkonditoriprodukter, använder många producenter terminskontrakten som prissätts i brittiska pund för att leverera kakao till chokladproducenter vilket gör att även det pundet påverkar.
London har en lång historia som centrum för global kakaohandel, och det var hem till världens mest inflytelserika kakaohandlare, Anthony Ward, som fick sitt smeknamn ”Chocfinger” via hans stora inflytande över priset på denna råvara. Ward stängde sin fond Amajaro i slutet av 2017, men London är fortfarande kakaoindustrins centrum. Dess geografiska närhet till Västafrika och matchande tidszon gjorde den brittiska huvudstaden till kakaomarknad.
Den som tittar i ett kursdiagram för kakao ser att råvaran under senare tid har handlats till högst 2855 dollar per ton. Detta avsåg priset för terminskontrakten med förfall i mars 2019 terminsavtal. Denna topp skedde den 15 maj. Därefter har kakaopriset backat och noterat lägre toppar. Det baisseformade mönstret ledde till en kortfristig botten vid 2008 USD den 1 oktober. Priset återhämtade sig och steg till 2410 USD den 7 november, vilket var tio dollar över toppen i slutet av augusti, men sedan gick kursen ned igen, och handlade på drygt 2100 dollar den 5 december. Prismoment och indikatorer för relativ styrka pekar på lägre priser, men mätvärdena närmar sig översålt territorium. Öppet intresse, antalet öppna långa och korta positioner, på ICE-kakao-terminsmarknaden har minskat från 263 836 kontrakt den 1 november till 236 249 den 5 december, en minskning med 27 587 kontrakt eller drygt 10,4 procent. Minskningen är sannolikt resultatet av terminsrullningen från december till mars som uppstod under de senaste veckorna.
Det har inte funnits några signifikanta händelser på marknaden för kakaoterminer på utbuds- eller efterfrågesidan av den grundläggande ekvationen. Värdet på det brittiska pundet har dock minskat mot amerikanska dollar som har påverkat kakaopriset när det gäller prissättning av kontrakt som levererar kakaobönor till chokladtillverkare runt om i världen.
Den långsiktiga tekniska bilden reflekterar efterfrågan
Kanske den främsta orsaken till den underliggande styrkan på marknaden för kakaoterminer att efterfrågan på den primära beståndsdelen i chokladkonfektyrprodukter ökar i Asien. När det gäller jordbruksvaror som kakao speglar efterfrågesidan av den grundläggande ekvationen den allt större effekten av demografi. Med befolknings- och rikedomstillväxt runt om i världen, konkurrerar fler människor med mer pengar om ändliga livsmedelsprodukter varje dag. Den globala befolkningen har ökat med över 25 % sedan sekelskiftet, något som underbygger efterfrågan på kakao och andra jordbruksprodukter.
Kvartalsgrafen för ICE-kakao-terminsmarknaden visar effekten av efterfrågan på priset på råvaran. Priset på kakao har stigit sedan 2000. Kakao kan vara vara en volatil råvara. Priset påverkas bland annat av vädret runt om i världen. Även grödosjukdomar kan leda till prisspikar.
Dessutom presenterar den politiska instabiliteten i världens två ledande tillverkande nationer i Västafrika alltid risken för försörjningsproblem när det gäller mer än 60 % av världens årliga leveranser. Men när tillförselsidan av ekvationen kan orsaka spikar och perioder av överutbud och underskott är den ständigt växande efterfrågesidan orsaken till att priset har trendat uppåt. Under det senaste årtiondet, från 2008 till 2018, handlades kakaoterminer i intervallet från $ 1769 till $ 3826 per ton. Under årtionden före, från 1998 till 2008 var intervallet från 674 till 2420 dollar per ton. Baspriset för kakao där utbud och efterfrågan är i balans har ökat på grund av den växande globala efterfrågan.
Nyheter
Samtal om läget för guld, kobolt och sällsynta jordartsmetaller

Guldpriset har fallit tillbaka något, även om marknaden fortfarande förväntar sig styrka i ädelmetallen. Grace Peters, investeringsstrateg på JP Morgan Private Bank, kommenterar det aktuella läget för guld.
Kongo har infört ett exportstopp av kobolt efter att priset rasat kraftigt. Samtidigt har Kina infört exportrestriktioner av sällsynta jordartsmetaller av geopolitiska orsaker. Detta kommenteras av Clara My Lernborg, expertkommentator på EFN med bas i Johannesburg.
Nyheter
Agnico Eagle siktar på toppen – två av världens största guldgruvor i sikte

Guldglansen mattas inte för Agnico Eagle Mines, bolaget levererar ett starkt resultat – och VD Ammar Al-Joundi har ännu större planer på horisonten. Det blir tydligt i en intervju med BNN Bloomberg.
Med en kvartalsvinst på 1,6 miljarder dollar och en produktion som närmar sig 3,5 miljoner uns guld per år, visar Agnico Eagle att de menar allvar. Men det är framtidsvisionen som verkligen sticker ut.
– “Vi har siktet inställt på att göra både Detour Lake och Canadian Malartic till gruvor som producerar en miljon uns årligen,” säger Al-Joundi. “Om vi lyckas, kommer vi äga två av endast sex sådana gruvor i hela världen – och två av endast tre i västvärlden.”
Stora planer, stark balansräkning
Agnico Eagles expansion sker inte på bekostnad av försiktighet. Bolaget håller produktionsnivåerna stabila runt 3,4 miljoner uns de kommande tre åren, samtidigt som de investerar strategiskt i framtida tillväxt. Stora projekt förväntas slå igenom från 2030 och framåt – utan att behöva späda ut aktieägarvärdet.
– “Vi planerar inte att emittera nya aktier för den tillväxten,” betonar Al-Joundi. “Målet är tillväxt per aktie – inte bara totalvolym.”
Trots det blygsamma produktionslyftet kortsiktigt, sticker Agnico Eagles lönsamhet ut. Med en all-in-sustaining cost runt 1250 dollar per uns och ett guldpris som stigit med över 1000 dollar det senaste året, kan bolaget behålla nästan hela prisökningen som marginal.
– “När priset går upp tusen dollar och våra kostnader bara ökar med två, då får aktieägarna 998 dollar extra. Det är vårt jobb – att ge hävstång på guldpriset,” säger han.
Återköp och utdelning – aktieägarna i fokus
Agnico Eagle har redan återköpt aktier för cirka 120 miljoner dollar och planerar att öka takten. Totalt har 42 % av bolagets fria kassaflöde gått tillbaka till aktieägarna via återköp och utdelningar.
– “Vi genererar mer och mer kassaflöde vid dessa guldpriser, så vi kommer kunna göra ännu mer för våra ägare,” säger Al-Joundi.
Hänsyn till miljö och kultur i norr
Men Agnico Eagle är inte bara fokuserade på vinster. I Nunavut, där bolaget driver stora gruvor som Meadowbank, tar man hänsyn till den känsliga miljön och de lokala inuiternas livsstil.
– “Vi pausar driften när karibuerna närmar sig. Det är deras land, deras kultur, deras historia. Vi lyssnar på de lokala samhällena och följer deras regler,” förklarar VD:n.
Mot framtiden – med respekt, ansvar och ambition
Agnico Eagle Mines står med andra ord vid en gyllene korsväg – stabil nutid, expansiv framtid, och ett tydligt ansvar mot både aktieägare och lokalsamhällen.
Med en marknadsvärdering som närmar sig branschjättar som Newmont, har bolaget tagit sig upp bland världens mest värdefulla guldbolag – inte genom volymjakt, utan genom noggrann kapitalhantering och en strategisk syn på tillväxt.
Guldglansen har kanske mattats något de senaste dagarna på marknaden, men för Agnico Eagle lyser den starkare än någonsin.
Nyheter
Mjölkpriset har gått upp 80 procent på fem år – nu mår bönderna bra

Mjölkpriset i Sverige är på en historiskt hög nivå, det har gått upp omkring 80 procent på fem år. Nu känner mjölkbönderna att priset är på en nivå som fungerar för dem. Här blir Thomas Åkerlund på Brorsans Lantbruk intervjuad om utvecklingen och sin verksamhet.
-
Nyheter4 veckor sedan
Danska Seaborg Technologies siktar på serieproduktion av smältsaltsreaktorer till mitten av 2030-talet
-
Nyheter4 veckor sedan
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer
-
Nyheter4 veckor sedan
Guld kostar över 3100 USD per uns och 1 miljoner kronor per kilo
-
Analys4 veckor sedan
Tariffs deepen economic concerns – significantly weighing on crude oil prices
-
Nyheter3 veckor sedan
Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden
-
Analys3 veckor sedan
Lowest since Dec 2021. Kazakhstan likely reason for OPEC+ surprise hike in May
-
Analys3 veckor sedan
Quadruple whammy! Brent crude down $13 in four days
-
Analys4 veckor sedan
Brent on a rollercoaster between bullish sanctions and bearish tariffs. Tariffs and demand side fears in focus today