En stark dollar sänker oljepriset

Brent-olja i fatRåoljepriset föll på fredagen som en direkt följd av ett försvagat marknadssentiment och en stark dollar. WTI-råoljeterminerna sjönk med 2,4 procent, till 51,3 dollar per fat medan Brent-råoljan sjönk 2,0 procent till 60,2 dollar per fat.

Råoljepriset försvagades under fredagen då marknaderna var försiktiga med de globala tillväxtutsikterna, särskilt efter att kinesiska data visade en avmattning i industriproduktionen i november och detaljhandeln sjönk till sin lägsta nivå på 15 år.

Styrkan i US-dollar, tillsammans med en volatil aktiemarknad, förvärrade också försäljningspressen. Giovanni Staunovo, handelsanalytiker vid UBS Wealth Management, påpekade att USD-denominerade råvaror som olja uppvisar ett omvänt förhållande till dollarn, vilken stärktes 0,4 % mot en korg av större valutor.

Staunovo tillade dock att övergripande ”Jag skulle tro att oljepriserna stabiliserar sig runt denna nivå” som OPEC och dess allierade utanför kartellen, inklusive Ryssland, planerar att minska produktionen för att stabilisera priserna.

Väntas minska oljeproduktionen

OPEC och dess allierade väntas minska oljeproduktionen med 1,2 miljoner fat per dag nästa år, vilket skulle bidra till att suga upp det globala försörjningsöverskottet.

International Energy Agency sade under torsdagen att kommersiella oljelager i Organization for Economic Cooperation and Development ökade med 5,7 miljoner fat i oktober till 2 872 miljarder fat, första gången kommersiella oljelager var över femårsgenomsnittet sedan mars.

”Det är framförallt upp till OPEC och Saudiarabien att kontrollera oljepriset genom att strikt följa de överenskomna produktionsnedskärningarna,” sa analytikerna på Commerzbank i en analys. ”Saudiarabien avser därför att minska den amerikanska exporten på kort sikt.”

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top