Kakaopriset kring treårshögsta

Kakao och relaterade ETF-fonder och certifikat har varit uppe i en prisnivå som är den högsta på tre år. Samtidigt ser vi en ökad produktion som kan leda till att uppgången dämpas.

Kakaopris under tre år

På den amerikanska marknaden finns ett certifikat som handlas sedan september 2011, iPath DJ-UBS Cocoa TR Sub-Index ETN (NYSEArca: NIB), på den svenska marknaden finns det flera olika alternativ, till exempel SEBs KAKAO S.

Enligt CME Group, som bland annat driver råvarubörsen Chicago Mercantile Exchange, befinner sig kakao just nu i backwardation, där terminskontrakt med längre löptid handlas till lägre nivåer än frontmånaden. Detta kan bland annat förklaras av en eventuellt kommande rekordskörd.

Enligt ICO, International Cocoa Organization, kommer kakaoodlare skörda rekordhöga 4 345 000 ton för den aktuella säsongen som slutar den 30 september, vilket är 10 procent mer kakao jämfört med samma period året. ICO spår därför att produktionen kommer att överträffa efterfrågan med 40 000 ton, vilket är en revidering av ICOs tidigare prognos, där samarbetsorganisationen trodde på ett underskott om 75 000 ton.

Ecuador ökar sin kakaoproduktion med nio procent

KakaobönorEcuador, den största kakaoproducenten i Latinamerika, spås öka sin kakakoskörd med nio procent, till 240 000 ton. Ökningen beror på flera saker, till exempel statliga biståndsprogram, nyplanteringar och en minskad oro för skador orsakade av väderfenomenet El Niño.

Trots detta har konfektyrföretagen redan börjat höja priserna för att kompensera sig för det snabbt stigande kakaopriset. I USA har Mars Inc uppgett att de kommer att höja priserna med i genomsnitt sju procent för att kompensera sig för de högre råvarupriserna.

Trots en kommande rekordskörd finns det analytiker som tror att priset på kakao kommer att vara fortsatt stabilt och till och med öka ytterligare. De gör bedömningen att leveranserna inte kommer att kunna möta efterfrågan från tillväxtmarknaderna där en växande medelklass fått smak för choklad.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top