Följ oss

Nyheter

Kaffemarknaden under Coronaviruset

Publicerat

den

Kaffebönor i säck

Läget på kaffemarknaden skiljer sig mycket mellan de olika länderna i Latinamerika. Brasilien är den största och effektivaste producenten i Latinamerika följt av Colombia. Trots att det internationella priset på kaffe har varit lågt och mycket volatilt den senaste tiden, är Brasiliens produktionskostnader de lägsta i regionen. Samtidigt har växelkursen gjort det möjligt för brasilianska jordbrukare att ha den högsta inkomsten i regionen, kanske i världen. Colombia har också gynnats av sin växelkurs, delvis på grund av oljepriser, som den colombianska ekonomin är mycket beroende av.

Kaffebönor i säck

I de flesta andra länder i Latinamerika har låga kaffepriser allvarligt påverkat jordbrukarnas inkomst. Enligt representanter för kaffeodlare i Centralamerika har detta också bidragit till migrationen till USA.

Kaffe, särskilt Arabica, är mycket känsligt för klimatvariationer. Förändringarna i regnmönster, molntäckning och ljusstyrka har en mycket djup inverkan på kaffeproduktionen vad gäller volym och kvalitet. Förutom det faktum att blommande, och därmed bönantalet, kan påverkas negativt av klimatvariationer, kan förändringar i sådana saker som luftfuktighetsnivåerna leda till en utbredd sjukdom.

Till exempel kan hög luftfuktighet resultera i en ökning av kaffebladrost medan överdriven torka skapar miljön för att den insekten som heter coffee berry borer ska vara närvarande. Båda är potentiellt katastrofala för kaffeproduktionen.

Påverkar Coronaviruset konsumtionen av kaffe?

Konsumtionen är en fråga som är oroande i branschen. Rädslan är att på kort sikt kan budgetmedvetna konsumenter fortsätta dricka kaffe men byta till billigare märken. Det antas också att när situationen återgår till det normala kommer efterfrågan på kaffe av hög kvalitet att återkomma och kanske bli ännu starkare. Undersökningar som har gjorts av den colombianska kaffeodlarorganisationen Federacion de cafeteros indikerar att 67 procent av deltagarna trodde att när situationen återgår till normala förhållanden kommer efterfrågan på specialkaffe kommer att vara densamma eller högre än innan COVID-19.

Deltagarna trodde emellertid att detta kommer att ske först i slutet 2021. Detta kommer att ha en inverkan på högkvalitativa kaffeproducenter som Colombia, Guatemala, Costa Rica och Honduras, som kanske på kort sikt inte kan uppnå de premier de förväntade sig.

Det finns ett antal faktorer som påverkar premiumkaffe

  1. Många stora kaféer som konsumerar kaffe av hög kvalitet har för närvarande begränsad drift;
  2. många små och oberoende kaféer som köper premiumkaffe kanske inte överlever den nuvarande krisen;
  3. konsumenter kan komma att minska sina utgifter och byta till billigare märken; och
  4. förutom kaféer är det många restauranger, hotell etc som erbjuder kaffe med högt värde som kanske inte överlever eller kan tvingas arbeta med många begränsningar.

Vad kommer att hända med efterfrågan på lång sikt?

Experter tror att efterfrågan kommer att fortsätta vara stark när krisen är över. Coronavirus-pandemin har orsakat enorma ekonomiska smärtor och störningar i Latinamerika och runt om i världen.

Försäljningsfallet var så allvarligt att grossistpriset på arabica-kaffebönor till och med sjönk under 1 US dollar per pound på New York ICE-börsen i början av februari. Detta är ett prisfall på mer än 30 procent från vad kaffepriset var i slutet av december. I mitten av april höjdes emellertid varningsflaggor för att priset på kaffe skulle kunna öka kraftigt till följd av pandemin och de resebegränsningar som såg ut att göra att kaffeplockarna inte kunde ta sig till kaffeplantagerna.

Några månader senare kan det konstateras att det inte blev riktigt så illa som befarat för konsumenterna, även om det på många hålla ser illa ut för kaffeodlarna.

Arabica-priserna bestäms av Intercontinental Exchange (ICE) terminskontrakt. Priserna har varit extremt instabila under några år nu, delvis på grund av situationen med utbud och efterfrågan, men också på grund av finansiella spekulationer. Kaffepriserna har mest varit låga under många år. 1982 varierade kaffepriserna mellan 1,18 dollar per pound och 1,41 dollar per pound.

Den 22 juni 2020 stängde kaffepriset på 0,98 dollar per pound på New York-börsen. Vad detta totalt sett betyder är att – beroende på faktorer som inhemsk inflation och växelkurser – har jordbrukare i vissa länder tappat mer än 70 procent av sin köpkraft. Hittills har pandemin inte drivit kaffepriserna nedåt. Det är emellertid för tidigt att säga hur vissa aspekter av kaffeefterfrågan kommer att bete sig eller påverkan på producenterna.

Har konsumtionsmönstret av kaffe ändrats?

Det är inte helt klart om konsumtionsmönstret av kaffe har ändrats. Ursprungligen ökade kaffeefterfrågan från rostare; men det är ännu inte klart om det berodde på panikköp eller en faktisk ökning av konsumtionen. När situationen går tillbaka till det normala kommer vi att ha en tydligare idé.

Det fanns ingen brist på arbetskraft i Colombia, men i början av skörden i slutet av mars fanns det oro för att reseförbudet skulle kunna påverka kaffeskörden. Vid denna tidpunkt har mer än 95 procent av skörden på medellång sikt (”mitaca” eller ”traviesa”) skördats. Mer än 94 procent av jordbrukarna sa i maj att de inte hade några problem med arbetskraften.

När det gäller produktion försenades ”mitakan” några veckor på grund av väder, och lite kaffe plockas fortfarande. Förväntningen är att produktionen under första halvåret kommer att vara cirka 6,5 miljoner påsar med 60 kilo, vilket står för cirka 45 procent av årets produktion. Saker kan snabbt förändras inom jordbrukssektorn. Men om trenderna håller bör produktionen 2020 vara cirka 14,2 till 14,6 miljoner säckar, i överensstämmelse med tidigare år. Kaffe som produceras bör inte förväxlas med exporterat kaffe, eftersom det finns en del konsumtion i Colombia.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

LKAB redovisar hittills största ökningen av mineraltillgångar

Publicerat

den

Geolog Alexander Coope vid prospekteringsborrigg utanför Gällivare.

LKAB har efter prospektering under 2023 ökat den totala mängden mineralreserver och mineraltillgångar till 5,7 miljarder ton. Jämfört med 2022 har mineraltillgångarna ökat med 43 procent.

Per Geijer-fyndigheten i Kiruna närmar sig nu 1 miljard ton av de totala mineraltillgångarna, inklusive 1,7 miljoner ton in situ REE-oxider, vilket gör den till den största fyndigheten av sällsynta jordartsmetaller som har rapporterats i Europa.

I slutet av 2023 hade LKAB identifierat mineralreserver på mer än 1,1 miljarder ton och mineraltillgångar på cirka 4,6 miljarder ton i Svappavaara, Malmberget och Kiruna (inklusive Per Geijer). Sedan starten 1890 har LKAB brutit totalt cirka 2 miljarder ton. Utöver järnmalm innehåller alla LKAB:s malmer mineral från vilka de kritiska materialen fosfor och sällsynta jordartsmetaller kan utvinnas.

– Dessa betydande mineraltillgångar speglar LKAB:s starka prospekteringsarbete de senaste åren. Potentialen är stor för att garantera Sveriges järnmalmsförsörjning, liksom fosfor och sällsynta jordartsmetaller, under många decennier framöver, säger Ian Cope, områdeschef för prospektering på LKAB.

– Tillgången till kritiska råvaror kommer att vara avgörande för den gröna omställningen. Europa saknar idag brytning av sällsynta jordartsmetaller samtidigt som efterfrågan ökar i takt med elektrifieringen av våra samhällen. Här kan LKAB på allvar vara med och bidra samtidigt som det ökar självförsörjningen av kritiska mineral inom EU. Det är dock beroende av effektiva tillståndsprocesser och även att järnvägens kapacitet utökas för att säkra våra intäkter för de investeringar som behövs, och för att kunna leverera produkterna till våra kunder, säger Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB.

Mineralreserverna av järnmalm i Kiruna har minskat i takt med gruvproduktionen, medan mineralreserverna vid Malmbergetsgruvan totalt sett har ökat med 11 procent på grund av en uppgradering av befintliga resurser. Mineralreserverna i Leveäniemigruvan i Svappavaara har minskat med cirka 6 procent till 91 miljoner ton. Mineraltillgångarna i Kiruna har ökat marginellt till 815 miljoner ton, medan Malmbergets gruva rapporterar en betydande ökning med 49 procent till nästan 1,8 miljarder ton. I Svappavaara har mineraltillgångarna vid Gruvberget mer än fördubblats till 836 miljoner ton.

Prospektering vid Per Geijer har fortsatt att öka mineraltillgångarna, nu till 956 miljoner ton järnmalm och fosfor. Samma ökade tonnage innehåller också en antagen mineraltillgång av sällsynta jordartsmetalloxider, i kvaliteter som är mycket rikare än de som finns i LKAB:s andra fyndigheter.

Fakta om mineraltillgångar och mineralreserver

Som mineraltillgångar klassas fyndigheter där prospektering bevisat förekomst och halt, men där det ännu inte gjorts en djupare teknisk och ekonomisk analys. När en sådan gjorts kan en fyndighet klassas upp till mineralreserv, om den bedöms som brytvärd.

Mineraltillgångar och mineralreserver utgör grunden för ett gruvbolags verksamhet och kräver lyckosam och kontinuerlig prospektering. LKAB rapporterar sina mineraltillgångar och mineralreserver i enlighet med rapporteringsstandarden PERC 2021.

Fakta om LKAB:s planerade utvinning av kritiska mineral

LKAB har som mål att öka resurseffektivitet och värdeskapande genom att producera kritiska råmaterial från det som idag är gruvavfall. EU klassificerar råmaterial som kritiska på grund av högt importberoende och stor betydelse för vår ekonomi och den gröna transformationen; här ingår fosfor och sällsynta jordartselement som finns i LKAB:s malmer. Fosfor används primärt för produktion av mineralgödsel vilket idag möjliggör hälften av världens matproduktion, men har även andra användningsområden som livsmedel, foder och batterier. Europa är importberoende till 90 procent, Kina, Marocko och Ryssland är stora producenter. Sällsynta jordartsmetaller används framförallt i permanentmagneter i motorer för elbilar och generatorer för vindkraftverk. Kina dominerar värdekedjan för sällsynta jordartsmetaller, Europa har ingen utvinning alls och blygsam förädling.

Pan-European Reserves & Resources Reporting Committee (PERC) Reporting Standard

LKAB sammanställer årligen sina mineraltillgångar och mineralreserver. LKAB:s redovisningsmetod följer PERC Reporting Standard 2021 som syftar till en balanserad bedömning av värdet av LKAB:s gruvor och fyndigheter. 2021 års upplaga av PERC Reporting Standard är anpassad till november 2019-versionen av CRIRSCO International Reporting Template (Committee for Mineral Reserves International Reporting Standards). Denna rapport omfattar rapporteringsperioden från 1 januari 2023 till 31 december 2023.

Mineralresursuppskattningarna gjordes under överinseende av Howard Baker FAusIMM(CP), verkställande direktör och resursgeolog, Baker Geological Services Ltd (BGS) som är en ”Competent Person” enligt definitionen i PERC Reporting Standard 2021. Howard Baker har granskat och godkände den vetenskapliga och tekniska informationen i denna rapport och har bekräftat att: ”Vid den offentliga rapportens ikraftträdandedatum innehåller den offentliga rapporten all vetenskaplig och teknisk information som krävs för att publiceras för att göra den offentliga rapporten icke vilseledande”.

Uppskattningarna av mineralreserverna gjordes under överinseende av Tim McGurk CEng FIMMM (QMR), Corporate Consultant (Mining Engineering) med SRK Consulting (UK) Ltd som är en ”Competent Person” enligt definitionen i PERC Reporting Standard 2021. Tim McGurk har granskat och godkänt den vetenskapliga och tekniska informationen i detta pressmeddelande och har bekräftat att: ”Vid den offentliga rapportens ikraftträdandedatum innehåller den offentliga rapporten all vetenskaplig och teknisk information som krävs för att publiceras för att göra den offentliga rapporten icke vilseledande”.

Fortsätt läsa

Nyheter

LKAB vill pausa persontrafiken för att tömma lagret med järnmalm

Publicerat

den

LKABs tåg på malmbanan

Det senaste halvårets två urspårningar på malmbanan har lämnat LKAB med stora lager järnmalm. Företaget vill bland annat se att persontrafiken på malmbanan kan pausas för att lagret med järnmalm, motsvarande 600 fullastade tåg, kan tömmas. LKAB:s presschef Anders Lindberg förstår att det kan påverka besöksnäringen och vill att en sträckan på sikt blir tvåspårig.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lundin Mining får köprekommendation av BMO

Publicerat

den

Lundin Mining får en höjd rekommendation av BMO, som höjer till outperform från tidigare market perform. Riktkursen för aktien är 16 kanadensiska dollar, motsvarande 125 kronor, vilket kan jämföras med att aktien stängde på 103,40 kronor igår.

Lundin Mining-aktien är upp 74,6 procent på ett års sikt och 17,0 % på tre års sikt. Men det har varit en resa, hösten 2022 var aktien nere på riktigt låga nivåer.

Graf över Lundin Minings aktiekurs under de tre senaste åren.
Fortsätt läsa

Populära