Följ oss

Nyheter

Kaffemarknaden under Coronaviruset

Publicerat

den

Kaffebönor i säck

Läget på kaffemarknaden skiljer sig mycket mellan de olika länderna i Latinamerika. Brasilien är den största och effektivaste producenten i Latinamerika följt av Colombia. Trots att det internationella priset på kaffe har varit lågt och mycket volatilt den senaste tiden, är Brasiliens produktionskostnader de lägsta i regionen. Samtidigt har växelkursen gjort det möjligt för brasilianska jordbrukare att ha den högsta inkomsten i regionen, kanske i världen. Colombia har också gynnats av sin växelkurs, delvis på grund av oljepriser, som den colombianska ekonomin är mycket beroende av.

Kaffebönor i säck

I de flesta andra länder i Latinamerika har låga kaffepriser allvarligt påverkat jordbrukarnas inkomst. Enligt representanter för kaffeodlare i Centralamerika har detta också bidragit till migrationen till USA.

Kaffe, särskilt Arabica, är mycket känsligt för klimatvariationer. Förändringarna i regnmönster, molntäckning och ljusstyrka har en mycket djup inverkan på kaffeproduktionen vad gäller volym och kvalitet. Förutom det faktum att blommande, och därmed bönantalet, kan påverkas negativt av klimatvariationer, kan förändringar i sådana saker som luftfuktighetsnivåerna leda till en utbredd sjukdom.

Till exempel kan hög luftfuktighet resultera i en ökning av kaffebladrost medan överdriven torka skapar miljön för att den insekten som heter coffee berry borer ska vara närvarande. Båda är potentiellt katastrofala för kaffeproduktionen.

Påverkar Coronaviruset konsumtionen av kaffe?

Konsumtionen är en fråga som är oroande i branschen. Rädslan är att på kort sikt kan budgetmedvetna konsumenter fortsätta dricka kaffe men byta till billigare märken. Det antas också att när situationen återgår till det normala kommer efterfrågan på kaffe av hög kvalitet att återkomma och kanske bli ännu starkare. Undersökningar som har gjorts av den colombianska kaffeodlarorganisationen Federacion de cafeteros indikerar att 67 procent av deltagarna trodde att när situationen återgår till normala förhållanden kommer efterfrågan på specialkaffe kommer att vara densamma eller högre än innan COVID-19.

Deltagarna trodde emellertid att detta kommer att ske först i slutet 2021. Detta kommer att ha en inverkan på högkvalitativa kaffeproducenter som Colombia, Guatemala, Costa Rica och Honduras, som kanske på kort sikt inte kan uppnå de premier de förväntade sig.

Det finns ett antal faktorer som påverkar premiumkaffe

  1. Många stora kaféer som konsumerar kaffe av hög kvalitet har för närvarande begränsad drift;
  2. många små och oberoende kaféer som köper premiumkaffe kanske inte överlever den nuvarande krisen;
  3. konsumenter kan komma att minska sina utgifter och byta till billigare märken; och
  4. förutom kaféer är det många restauranger, hotell etc som erbjuder kaffe med högt värde som kanske inte överlever eller kan tvingas arbeta med många begränsningar.

Vad kommer att hända med efterfrågan på lång sikt?

Experter tror att efterfrågan kommer att fortsätta vara stark när krisen är över. Coronavirus-pandemin har orsakat enorma ekonomiska smärtor och störningar i Latinamerika och runt om i världen.

Försäljningsfallet var så allvarligt att grossistpriset på arabica-kaffebönor till och med sjönk under 1 US dollar per pound på New York ICE-börsen i början av februari. Detta är ett prisfall på mer än 30 procent från vad kaffepriset var i slutet av december. I mitten av april höjdes emellertid varningsflaggor för att priset på kaffe skulle kunna öka kraftigt till följd av pandemin och de resebegränsningar som såg ut att göra att kaffeplockarna inte kunde ta sig till kaffeplantagerna.

Några månader senare kan det konstateras att det inte blev riktigt så illa som befarat för konsumenterna, även om det på många hålla ser illa ut för kaffeodlarna.

Arabica-priserna bestäms av Intercontinental Exchange (ICE) terminskontrakt. Priserna har varit extremt instabila under några år nu, delvis på grund av situationen med utbud och efterfrågan, men också på grund av finansiella spekulationer. Kaffepriserna har mest varit låga under många år. 1982 varierade kaffepriserna mellan 1,18 dollar per pound och 1,41 dollar per pound.

Den 22 juni 2020 stängde kaffepriset på 0,98 dollar per pound på New York-börsen. Vad detta totalt sett betyder är att – beroende på faktorer som inhemsk inflation och växelkurser – har jordbrukare i vissa länder tappat mer än 70 procent av sin köpkraft. Hittills har pandemin inte drivit kaffepriserna nedåt. Det är emellertid för tidigt att säga hur vissa aspekter av kaffeefterfrågan kommer att bete sig eller påverkan på producenterna.

Har konsumtionsmönstret av kaffe ändrats?

Det är inte helt klart om konsumtionsmönstret av kaffe har ändrats. Ursprungligen ökade kaffeefterfrågan från rostare; men det är ännu inte klart om det berodde på panikköp eller en faktisk ökning av konsumtionen. När situationen går tillbaka till det normala kommer vi att ha en tydligare idé.

Det fanns ingen brist på arbetskraft i Colombia, men i början av skörden i slutet av mars fanns det oro för att reseförbudet skulle kunna påverka kaffeskörden. Vid denna tidpunkt har mer än 95 procent av skörden på medellång sikt (”mitaca” eller ”traviesa”) skördats. Mer än 94 procent av jordbrukarna sa i maj att de inte hade några problem med arbetskraften.

När det gäller produktion försenades ”mitakan” några veckor på grund av väder, och lite kaffe plockas fortfarande. Förväntningen är att produktionen under första halvåret kommer att vara cirka 6,5 miljoner påsar med 60 kilo, vilket står för cirka 45 procent av årets produktion. Saker kan snabbt förändras inom jordbrukssektorn. Men om trenderna håller bör produktionen 2020 vara cirka 14,2 till 14,6 miljoner säckar, i överensstämmelse med tidigare år. Kaffe som produceras bör inte förväxlas med exporterat kaffe, eftersom det finns en del konsumtion i Colombia.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Samtal om när oljepriserna vänder och gruvindustrins största frågor

Publicerat

den

Olika råvaror

Samtal med två råvaruanalytiker. Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer ger sin syn på vad som kommer att styra oljepriserna framåt. Sedan berättar EFN:s expertkommentator Clara My Lernborg om gruvindustrins största frågor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Förenade Arabemiraten siktar på att bygga ett datacenter på 5 GW, motsvarande fem stora kärnkraftsreaktorer

Publicerat

den

Stad med elektricitet

Förenade Arabemiraten uppges enligt Bloomberg sikta på att bygga ett datacenter på massiva 5 GW. En stor kärnkraftsreaktor är på omkring 1 GW, detta datacenter skulle således motsvara fem stycken stora kärnkraftsreaktorer. Storleken på själva datacentret skulle vara större än hela Monaco.

Datacentrets fokus ska vara AI och ska utvecklas av OpenAI i samarbete med det Abu Dhabi-baserade techkonglomeratet G42.

Ett datacenter kan delvis skruva upp och ner hur mycket elektricitet det använder, men i grund och botten handlar det ändå om att det som önskas är stabil tillgång på elektricitet 24/7. Att bara driva ett datacenter när solen lyser skulle bli makalöst dyrt eftersom de massiva kapitalinvesteringarna då skulle stå oanvända större delen av tiden. Det återstår att se i vilken takt datacentret byggs, men det måste göras i samklang med utbyggnaden av elproduktion.

Fortsätt läsa

Nyheter

Stark affär för Pan American – men MAG Silvers aktieägare kan bli förlorare

Publicerat

den

Representation av silvertackor

Pan American Silver tar ett stort steg mot silvertronen genom uppköpet av MAG Silver – men inte alla jublar. Enligt David McAlvany, VD och portföljförvaltare vid McAlvany Financial Companies, är det här en affär med tydliga vinnare och potentiella förlorare.

I en intervju på BNN Bloomberg om det uppmärksammade förvärvet av MAG Silver, uttrycker McAlvany en tydlig syn: Pan American stärker sin position dramatiskt, medan MAG:s aktieägare kan få det svårare att motivera sin investering framåt.

Ett klipp för Pan American

Pan American får i och med affären tillgång till en högkvalitativ silvergruva i Mexico – Juanicipro-projektet – där bolaget redan äger en andel. Projektet omfattar nästan 8 000 hektar, där stora delar ännu inte har utforskats.

”Det här är ett område med fantastisk potential och höggradig malm. Det är ett tydligt lyft för Pan American, särskilt med tanke på att man också siktar på att öka produktionen med nästan 70 % i år,” säger McAlvany.

Pan American har redan planer på att relansera projektet Basket Lake, som kan tillföra 20 miljoner uns silver i produktion. Lägg till de 8 miljoner uns från MAG – och Pan American kan bli en av världens två största silverproducenter.

MAG Silvers utdelning – en unik fördel som går förlorad

För MAG Silvers aktieägare ser bilden annorlunda ut. Enligt McAlvany har bolaget varit en sällsynt pärla inom sektorn genom att använda 30 % av sitt fria kassaflöde till att betala en direktavkastning på över 4 % – något som få gruvbolag erbjuder i dag.

”Det var en unik egenskap – en hårdtillgång med kassaflöde som påminde om en räntebärande investering. Den försvinner nu för MAG:s aktieägare,” menar han.

Även om uppköpet kan ses som ett logiskt steg strategiskt, är förlusten av utdelningen något som många investerare sannolikt inte kommer att uppskatta.

En trend inom gruvbranschen

McAlvany noterar också en bredare trend: allt fler gruvbolag prioriterar aktieåterköp framför utdelningar. Det kan vara skattemässigt fördelaktigt, men innebär också att stabilt kassaflöde till aktieägarna blir ovanligare.

”Jag är inte emot återköp – så länge man inte gör det vid toppnivåer. Men MAG:s utdelningsstrategi var verkligen något särskilt, och det är inget man lätt ersätter i en portfölj.”

Stöd från Fresnillo – men inga garantier

Ett frågetecken i affären är hur Fresnillo, majoritetsägaren i gruvan och ägare till cirka 9 % av MAG Silver, kommer att agera. Enligt McAlvany uttrycker de stöd för affären – men vill inte uttala sig om hur de kommer att rösta.

Eftersom minst två tredjedelar av MAG:s aktieägare måste godkänna uppköpet, är det inte omöjligt att affären möter visst motstånd.

Affären gynnar långsiktighet – men inte alla

McAlvany är tydlig: För Pan American är detta ett strategiskt kap som stärker bolaget på flera fronter. De får tillgång till en högklassig tillgång med låg produktionskostnad och stora utvecklingsmöjligheter.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Men för MAG:s aktieägare innebär affären att en mycket attraktiv utdelningsmodell går upp i rök, och det återstår att se om förvärvet ger samma värde i deras portföljer framöver.

”På lång sikt är det här en affär som gör stor skillnad för Pan American. Men jag förstår om MAG:s aktieägare känner en viss besvikelse,” avslutar han.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära