Följ oss

Nyheter

Kaffeexporten från Brasilien minskade med 24 procent i april

Publicerat

den

Kaffeexporten från Brasilien sjönk med nästan en fjärdedel i april, till lite mer av 2,8 miljoner säckar, det sämsta resultatet för månaden under de senaste fyra åren. Enligt presidenten för Cecafé, Nicolas Rueda, beror fallet på en kombination av negativa faktorer inklusive mellangrödsperioden i slutet av ett lågår i produktionscykeln och ökad Robusta-användning av brasilianska rostare, som minskade exporttillgängligheten. Dessutom förvärrar kriget i Ukraina och covid-nedstängningar i stora kinesiska hamnar effekterna av logistikkrisen. Exporten av alla kaffeformer från Brasilien uppgick i april till 2 808 573 säckar, en minskning med 24,1 procent jämfört med året innan. Trots det branta fallet ökade värdet av exporten med mer än en tredjedel till 670,7 miljoner dollar då kaffepriset har stigit.

Exporten av grönt kaffe sjönk på samma sätt med 24,3 procent till 2 559 857 säckar. Leveranserna av Arabica sjönk 20,4 procent till 2 425 345 säckar.

Försäljningen av Robusta sjönk med 60 procent till 134 512 säckar. Exporten av bearbetat kaffe (främst lösligt) sjönk också med 21,7 procent.

Exporten för perioden jan-april sjönk med 10,6 procent till 13 584 853 säckar, marginellt lägre än fjolårets rekordnivå, men nära 2020 och över 2019 års volymer.

Exporten av grönt kaffe uppgick till 12 350 141 säckar, en minskning med 11,2 procent jämfört med året innan. Arabicaexporten sjönk med 6,5 procent till 11 841 099 säckar.

Exporten av Robusta sjönk kraftigt (-59 procent) till drygt en halv miljon säckar, medan försäljningen av bearbetat kaffe nådde 1 234 712 påsar (-4,5 procent).

Trots en minskning av exporten med 7 procent överträffade Tyskland USA som huvuddestination för brasiliansk export under de första fyra månaderna av kalenderåret 2022.

Leveranserna till Belgien och Italien ökade med 26 procent respektive 3,9 procent.

Antwerpen var den främsta destinationshamnen, följt av Hamburg, Bremen, New Orleans och Genua.

Enligt Safras & Mercado, det ledande konsultföretaget inom brasiliansk jordbruksindustri, har försäljningen av den nya skörden, efter en mycket snabbare start, avtagit ganska mycket.

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära