Connect with us

Analys

Kaffe – Special Edition

Published

on

Handelsbanken - Råvarubrevet - Nyhetsbrev om råvaror

Kvartalsrapport för råvaror från HandelsbankenBakgrund

Det finns 100 olika arter av kaffebönor och de två främsta kaffesorterna är Arabica och Robusta. Arabica anses vara av den bättre kvalitén medan Robusta har en högre koffeinhalt. Brasilien och Vietnam är ledande kaffeproducenter följt av Colombia. Sydamerika odlar mest Arabicabönor medan sydost Asien producerar Robustabönor. Arabicabönorna är i allra högsta grad väderberoende och frodas bäst när det regnar jämt över hela året medan kraftigt regn, torka och frost kan skada bönorna. Andra faktorer som hotar kaffeodlingen är mögel och svamp som angriper bladen och som kan leda till stora bortfall under ett kaffeår. Normalt klarar sig Robusta bättre som är mer resistenta medan Arabica behöver mer omvårdnad.

Kaffe 2013

Trots ett volatilt år med mycket nederbörd i Brasilien och problem i Centralamerika med Roya (bladsvamp) så har terminspriset på kaffe fortsatt falla. Bakom den negativa trenden ligger flera år av rekordskördar. Produktionssiffror på de första 11 månaderna av kaffeåret 2012/13 visar på att produktionsbortfallet efter bladsvamp i Mexico och Centralamerica beräknas komma att bli 14,7 procent lägre än tidigare år och landar på 17.3 miljoner bags (1 bag=60 kg). Dock har förlusten kompenserats med mer motståndskraftiga kaffesorter och den totala produktionen för okt 12-aug 13 uppskattas bli 145,2 miljoner bags, 9,6 procent högre än föregående år. Av dessa 145,2 miljoner består 60 procent av Arabica (+8,5%) och resterande Robusta (+11,4%). Tittar man närmare på produktionen i Brasiliens, väldens största kaffeproducent under 2012/13, uppskattas den komma att stiga med 16,9 procent från föregående år. Lite mer osäkert är det i Vietnam, väldens näststörsta kaffeproducent, där det regnat en del senaste tiden och skörden ser ut att dröja ytterligare några veckor. Dock väntas inga större förändringar jämfört med tidigare år. Sammanfattningsvis kan man summera 2012/13 som ett bra kaffe-år. Dessvärre spås den totala produktionen på kaffe för säsongen 2013/-14 att komma minska, samtidigt som världskonsumtionen för kalenderåret 2012 väntas ligga kvar på 142 miljoner bags, vilket motsvarar en genomsnittlig årlig tillväxt på 2,4 procent för de senaste fyra åren.

Vår vy

Kaffe (SHB Coffee) är en av de femton råvaror som ingår i vårt råvaruindex och följer terminspriset på Arabicakaffe, som i skrivande stund handlas under 1,10 dollar/Ib. Vi kan mycket väl se priset backa ytterligare fram till att siffror för kaffeårets sista månad (sept) når marknaden. Men vi ser risken på nedsidan begränsad varför vi finner kaffe köpvärd på sikt.

Kaffeprisets utveckling år 2008-2013

Continue Reading
2 Comments

2 Comments

  1. Hansson

    27 oktober, 2013 at 00:44

    Verkligen svårt med kaffepriset just nu, jag tycker det kommer motsägelsefulla signaler hela tiden. Det finns liksom ingen tydlig trend att ta rygg på.

  2. Karl

    28 oktober, 2013 at 13:55

    Kul att se att ni gör en analys av kaffet!! Jag tror att vi kommer att få se en vändning av bear-trenden kring 100-105 cents nivån om inte tidigare.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *