Connect with us

Nyheter

Hur påverkar dollarkursen kaffepriset?

Published

on

Malet kaffe

Att vara en hårt arbetande och effektiv kaffeodlare räcker inte dag om du vill lyckas. Du behöver bo i ett land vars valuta inte är kopplad till den amerikanska dollarn. Vad handlar det om? Hur påverkar en stark dollar kaffetillverkarna? Det visar sig att kaffebönder i Vietnam där valutan är kopplad till den amerikanska dollarn skadas. Kaffeodlare i Brasilien vars valuta inte är bundna till den amerikanska dollarn klarar sig bra.

Kaffebönor i säck

Detta kan ha en långsiktig inverkan på den globala kaffeproduktionen och uppmuntra brasilianska jordbrukare att odla mer kaffe även när det pressar de vietnamesiska kaffeodlarnar att byta till andra grödor.

Under det senaste året har priset på robusta, mätt i dollar, sjunkit mer än 29 procent. Den vietnamesiska valutan, dongen, är peggad till dollarn. Det gör att priset på robustakaffe mätt i dong i Vietnam nästan matchat priset i USD. Robustapriset i dong har fallit med 27 procent, det har uppmuntrat till lagring istället för försäljning av kaffe.

Colombia måste adderas på Brasiliens sida av ekvationen eftersom den colombianska peson inte är kopplad till den amerikanska dollarn. COP, som den colombianska peson heter på valutamarknaden, har fallit med 60 procent mot dollarn sedan 2014.

Det ger incitament för de två största Arabica-kaffeproducenterna att öka produktionen, som i slutändan kommer att sänka Arabica-priserna, i US-dollar-kopplade valutor. Den största robusta-kaffeproducenten före Brasilien är Vietnam där odlare slutar med kaffe på grund av deras växelkursdilemma.

Var passar ekologiskt kaffe in i denna ekvation?

Ekologiskt kaffe betingar vanligtvis ett premiumpris förutsatt att odlaren kan ansluta sig till köpare av ekologiskt kaffe genom mellanhänder och rostare. Premien som ekologiskt kaffe betingar är ett stort incitament i Brasilien där den svaga brasilianska valutan gör kaffe mer lönsamt eftersom det säljs internationellt i dollar.

Advertisement
Tavex

Även om Vietnam inte är någon stor producent av Arabica-kaffe eller en ekologisk kaffeproducent kommer det att produceras mindre sådant ju starkare dollarn är. Detta eftersom landets valuta är bunden till den dyra amerikanska dollarn vilket gör att kaffe växer till en icke lönsam verksamhet. Kaffeodlare som har överlevt kaffebladsrost måste nu kämpa med prisfluktuationer som inte är baserade på utbud och efterfrågan utan på en allt för dyra amerikansk dollar.

Continue Reading
Advertisement

Tavex

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära