Connect with us

Nyheter

Investerare och analytiker satsar på att guldrallyt är långt ifrån slut

Published

on

Guldtackor på lastpall

Rallyt i guldpriset har varit minst sagt historisk. Rallyt är emellertid inte över ännu, inte om vi skall tro de investerare som köper guld nu och de analytikerna som ständigt tvingas ändra sina prismål.

Guldtackor på lastpall

Priset på guld har stigit mer än 330 dollar per troy ounce sedan mars 2020. Den gula ädelmetallen handlas nu över 1 800 dollar per ounce för första gången på nio år. Gruvföretagens aktier har också noterat kursuppgångar och en av sektorns mest populära börshandlade fonder, VanEck Vectors Gold Miners ETF, har fördubblats i värde.

En kraftig vändning

Tillväxtpotentialen som sektorn visar är en kraftig vändning från den minimala avkastning den erbjöd investerare under det senaste decenniet eftersom guldet för det mesta handlades i ett intervall mellan 1 100 och 1 300 dollar per ounce.

”En sak som drivit utvecklingen för guld 2020 har varit de makroekonomiska effekterna av COVID-19”, säger iTrustCapitals ekonom-in-residence Tim Shaler. ”Guldpriset drivs av två skäl, det ena är att det är en hedge mot framtida inflation, så när risken för framtida inflation ökar kommer du att förvänta dig att fler människor vill ha den här försäkringen och köpa guld. Den andra uppsättningen guldköpare är Armageddon-köpare.

Eftersom globala centralbanker fortsätter att pumpa motsvarande biljoner dollar till sina ekonomier och trycka pengar för att rädda sina respektive ekonomier är det inte realistiskt att höja räntorna, säger Shaler, så inflation blir en risk.

De så kallade Armageddon-köparna ser ett scenario som de investerar i, sade Shaler, är ett land där kassan är slut och tillfälligt måste byta till guld. Till skillnad från tidigare år är det inte bara ”guldbugs” som känner sig säkra på denna investerings potential.

Bank of America tror på 3 000 dollar

Till exempel höjde Bank of America i april sin prognos för guldpriset till 3 000 USD, med hänvisning till trycket som fiatvalutor kan komma under på grund av centralbankaktivitet. Goldman Sachs höjde förra månaden sitt 12-månadersmål till 2 000 US-dollar på grund av liknande oro.

Shaler sade att det är rimligt att förvänta sig en guldkurs på 2 000 USD i slutet av året, eftersom terminsmarknaden redan pekar i den riktningen.

David MacNicol, vd och portföljförvaltare för MacNicol och Associates Asset Management, har cirka 10 procent av sina kunders portföljer i guld – både fysiska och i gruvaktier. Det långvariga rallyt har dock övertygat MacNicol att öka exponeringen till cirka 20 procent per portfölj.

Portföljförvaltaren gillar B2Gold, som har stigit med 13 procent sedan början av maj, och Lundin Gold, som har ökat mer än 10 procent under de senaste tre månaderna. Framtiden kommer att bli ännu ljusare, sa MacNicol. Han ser att priset på guld slår 2 500 USD i slutet av 2021.

Hans Albrecht, förvaltningschef på Horizons ETFs Management (Canada), har sett det starkaste inflödet på nio år till den guldfond han förvaltar. Horizons Enhanced Income Gold Producers ETF, som består av flera gruvföretag och också genererar intäkter genom att utfärda köpoptioner, har haft 35,7 miljoner dollar i nettoinflöde sedan 31 mars 2020. ETF:en hade bara 11,9 miljoner nettoinflöden under hela 2019.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *