Bank of America spår ett guldpris på 3 000 dollar

Guldpriset sjönk tillbaka på tisdagen när investerare tog hem vinster på den finansiella tillgången som gått bäst under 2020. Oron på råvaru- och aktiemarknaderna fortsätter, och flera av de investerare som sålde guld gjorde detta för att de behövde kapital på annat håll.

På Comex i New York föll guld för leverans i juni, det mest aktiva kontraktet, med så mycket som 49,20 per troy ounce, eller nästan 3 procent till 1 662,00 dollar i morgonhandeln.

1 kilo guld, tacka från Royal Mind

För en vecka sedan toppade guldterminer på 1 788 dollar per ounce, det högsta priset på sju och ett halvt år. Uppgången kommer efter att centralbanker runt om i världen pumpat in biljoner med stimulansdollar på finansmarknaderna för att stötta ekonomier som drabbats av Coronapandemin

Bloomberg rapporterar att Bank of America höjde sitt 18-månaders guldprismål med hela 1 000 USD per troy ounce till 3 000 dollar i en analys med titeln ”The Fed can’t print gold.”

Det skall jämföras med den all-time-high som guldpriset noterade i augusti 2011 efter den globala finanskrisen.

”Eftersom ekonomierna faller kraftigt, de skattemässiga utgifterna ökar och centralbankernas balansräkningar fördubblas, kan Fiat-valutor komma under press” säger bankens analytiker Michael Widmer och Francisco Blanch i rapporten. ”Investerare kommer att söka sig till guld.”

Banken förväntar sig att guldpriset i genomsnitt kommer att uppgå till 1 695 dollar per troy ounce under 2020 och mer än 2 000 dollar nästa år. Bank of America varnade emellertid för att en lugn återgång till finansmarknaderna och en starkare dollar gör att förutsägelsen kan visa sig vara för optimistisk.

Minskad efterfrågan på smycken i Indien och Kina kan också stoppa ytterligare uppgångar i guldpriset, men banken tillade att ”utöver traditionella guldutbud och efterfrågefundament är ekonomiskt förtryck tillbaka i extraordinär skala.”

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top