Connect with us

Nyheter

Bank of America spår ett guldpris på 3 000 dollar

Published

on

Guldtackor i närbild

Guldpriset sjönk tillbaka på tisdagen när investerare tog hem vinster på den finansiella tillgången som gått bäst under 2020. Oron på råvaru- och aktiemarknaderna fortsätter, och flera av de investerare som sålde guld gjorde detta för att de behövde kapital på annat håll.

På Comex i New York föll guld för leverans i juni, det mest aktiva kontraktet, med så mycket som 49,20 per troy ounce, eller nästan 3 procent till 1 662,00 dollar i morgonhandeln.

1 kilo guld, tacka från Royal Mind

För en vecka sedan toppade guldterminer på 1 788 dollar per ounce, det högsta priset på sju och ett halvt år. Uppgången kommer efter att centralbanker runt om i världen pumpat in biljoner med stimulansdollar på finansmarknaderna för att stötta ekonomier som drabbats av Coronapandemin

Bloomberg rapporterar att Bank of America höjde sitt 18-månaders guldprismål med hela 1 000 USD per troy ounce till 3 000 dollar i en analys med titeln ”The Fed can’t print gold.”

Det skall jämföras med den all-time-high som guldpriset noterade i augusti 2011 efter den globala finanskrisen.

”Eftersom ekonomierna faller kraftigt, de skattemässiga utgifterna ökar och centralbankernas balansräkningar fördubblas, kan Fiat-valutor komma under press” säger bankens analytiker Michael Widmer och Francisco Blanch i rapporten. ”Investerare kommer att söka sig till guld.”

Banken förväntar sig att guldpriset i genomsnitt kommer att uppgå till 1 695 dollar per troy ounce under 2020 och mer än 2 000 dollar nästa år. Bank of America varnade emellertid för att en lugn återgång till finansmarknaderna och en starkare dollar gör att förutsägelsen kan visa sig vara för optimistisk.

Minskad efterfrågan på smycken i Indien och Kina kan också stoppa ytterligare uppgångar i guldpriset, men banken tillade att ”utöver traditionella guldutbud och efterfrågefundament är ekonomiskt förtryck tillbaka i extraordinär skala.”

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära