Kan de negativa oljepriset upprepas inom kort?

Förra veckans oljekollaps med negativa priser riskerar att upprepa sig, då utbudet fortsatt kommer väga över kraftigt visavi efterfrågan, framgår av en genomgång av analytikerkommentarer. Kapacitet i lagren i Cushing som är leveranspunkt för WTI-oljan, i kombination med oljepotentaternas agerande samt virusets fortsatta härjning är vad som fäller avgörandet för fortsättningen kring den aldrig förr skådade prisutvecklingen.

När det senaste terminskontraktet gick till förfall var lagren i Cushing fyllda till runt 80 procent. Detta efter en ökning om cirka nio procent sedan veckan innan. Fortsätter lagren att fyllas på kommer oljelagren snart att vara fulla. I det fallet kommer det inte att vara möjligt för oljebolagen att skicka sin olja til Cushing. Det betyder att vi kan komma att få se en upprepning av de negativa oljepriserna om bara några veckor.

Fat med olja
Foto: Joanna Boj

De stora oljeföretagen som Exxon Mobil och Chevron har sagt att de är positiva till att minska eller till och med stoppa sin produktion, något som de mindre oljebolagen tidigare sagt att de velat göra. Innan Coronaviruset lamslog världen låg den globala förbrukningen på cirka 100 miljoner fat per dag. Sedan dess har cirka 30 miljoner av den dagliga förbrukningen försvunnit samtidigt som Opec+ med flera länder under påsken enades om utbudsminskningar på 9,7 miljoner fat per dag från och med maj. Dessa utbudsminskningar väger emellertid lätt i sammanhanget eftersom det fortfarande finns ett överutbud av olja.

Till skillnad från Nordsjöoljan Brent, vars pris bestäms i handel med finansiella innehav och bara finns på papper, levereras WTI-oljan fysiskt till den innehavare som sitter på kontraktet när löptiden är slut.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top