Connect with us

Nyheter

Kan de negativa oljepriset upprepas inom kort?

Published

on

Fat med olja

Förra veckans oljekollaps med negativa priser riskerar att upprepa sig, då utbudet fortsatt kommer väga över kraftigt visavi efterfrågan, framgår av en genomgång av analytikerkommentarer. Kapacitet i lagren i Cushing som är leveranspunkt för WTI-oljan, i kombination med oljepotentaternas agerande samt virusets fortsatta härjning är vad som fäller avgörandet för fortsättningen kring den aldrig förr skådade prisutvecklingen.

När det senaste terminskontraktet gick till förfall var lagren i Cushing fyllda till runt 80 procent. Detta efter en ökning om cirka nio procent sedan veckan innan. Fortsätter lagren att fyllas på kommer oljelagren snart att vara fulla. I det fallet kommer det inte att vara möjligt för oljebolagen att skicka sin olja til Cushing. Det betyder att vi kan komma att få se en upprepning av de negativa oljepriserna om bara några veckor.

Fat med olja
Foto: Joanna Boj

De stora oljeföretagen som Exxon Mobil och Chevron har sagt att de är positiva till att minska eller till och med stoppa sin produktion, något som de mindre oljebolagen tidigare sagt att de velat göra. Innan Coronaviruset lamslog världen låg den globala förbrukningen på cirka 100 miljoner fat per dag. Sedan dess har cirka 30 miljoner av den dagliga förbrukningen försvunnit samtidigt som Opec+ med flera länder under påsken enades om utbudsminskningar på 9,7 miljoner fat per dag från och med maj. Dessa utbudsminskningar väger emellertid lätt i sammanhanget eftersom det fortfarande finns ett överutbud av olja.

Till skillnad från Nordsjöoljan Brent, vars pris bestäms i handel med finansiella innehav och bara finns på papper, levereras WTI-oljan fysiskt till den innehavare som sitter på kontraktet när löptiden är slut.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära