Connect with us

Nyheter

Venezuela säljer sitt guld för att bekämpa Coronavirus

Published

on

Glänsande guldtacka

I veckan kom nyheten att Venezuela ber Bank of England sälja landets guld för att bekämpa Coronaviruset. Det är inte allt det guld som Venezuela förvarar hos Bank of England som skall säljas, men en del av de omstridda guldreserver som det Latinamerikanska landet haft i förvar i Storbritannien. Intäkterna som guldet inbringar skall enligt uppgift skickas till FN för att bekämpa Coronaviruset i landet.

Guldtacka, 999,9 renhet

Venezuela har i årtionden lagrat guld som utgör en del av dess centralbanksreserver i valv hos utländska finansinstitut inklusive Bank of England, som tillhandahåller guldförvaringstjänster till många utvecklingsländer.

Bank of England har sedan 2018 vägrat att överföra de 31 ton guldet till regeringen för president Nicolas Maduro, som Storbritannien vägrat erkänna som landets legitima ledare efter hans omtvistade 2018-omval.

Maduro söker desperat efter pengar

Åtgärden signalerar att den venezolanske presidenten Maduro desperat söker ekonomiska resurser runt om i världen när landets ekonomi är i spillror.

FN:s utvecklingsprogram, som rådfrågades om frågan, sade att det ”nyligen har kontaktats för att utforska mekanismer för att använda befintliga resurser som innehas av centralbanken i Venezuela i finansinstitut utanför landet för att finansiera de pågående ansträngningarna för att hantera COVID -19-pandemin”

Det har inte framgått hur mycket guld Venezuela bett Bank of England att sälja. Vid nuvarande marknadspriser skulle det venezuelanska guldet hos Bank of England vara värt cirka 1,7 miljarder dollar.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *