Nyheter
Järnmalmspriset sjunker under 100 dollar när Kina ökar miljökraven
Järnmalmspriset sjönk under 100 dollar per ton på fredagen för första gången sedan juli 2020, då Kinas åtgärder för att städa upp sin tungt förorenande industrisektor ledde till en snabb och brutal kollaps.
Ekologi- och miljöministeriet sade i ett utkast på torsdagen att det planerade att involvera 64 regioner under nyckelövervakning under vinterföroreningskampanjen. Regulatorn sa att stålverk i dessa regioner skulle uppmanas att minska produktionen baserat på deras utsläppsnivåer under kampanjen från oktober till slutet av mars.
”Stränga produktionskontroller har drivit marknadspriserna på senare tid och de pessimistiska utsikterna för efterfrågan har intensifierats”, skriver analytiker från SinoSteel Futures.
Priserna har mer än halverats sedan toppnoteringen i maj då världens största ståltillverkare kommunicerade mål med lägre volymer i år. Efterfrågan har samtidigt påverkats negativt av en kraftig nedgång i Kinas fastighetssektor.
Järnmalm har varit en av de bäst presterande stora råvarorna och en anmärkningsvärd outlier i en bredare högkonjunktur som har sett att aluminium stiga till en 13-årig topp, gaspriserna rusa och kolterminerna stiga till oöverträffade nivåer.
Järnmalmsterminerna sjönk mer än 20 % under förra veckan och handlades på 99,55 dollar per ton fredag morgon i New York.
Nedgången ”har spelat ut snabbare än väntat”, säger UBS. UBS förutspår att priserna kommer att bli i genomsnitt 89 dollar nästa år, en minskning med 12 procent från sin tidigare prognos. Järnmalmsproducenterna Rio Tinto Group, BHP Group, Vale och Fortescue Metals Group har fått se sina aktiekurser falla.
Det finns fortfarande ett stort utbud eftersom Kinas efterfrågan minskar betydligt snabbare än vad tillgången minskar, enligt Citigroup.
Spotpriset på armeringsjärn är nära sin högsta nivå sedan maj, om än 12 % under den månadens högsta, och rikstäckande lager har krympt i åtta veckor.
Kina har upprepade gånger uppmanat stålverk att minska produktionen i år för att begränsa koldioxidutsläppen.
Nyheter
Saudi Aramco går från stor nettokassa till nettoskuld
Saudi Aramco har släppt sin kvartalsrapport och energianalytikern Javier Blas uppmärksammar att företaget under årets första nio månader har gått från en nettokassa på 27,4 miljarder USD till en nettoskuld på 8,9 miljarder USD. Det är en avsevärd förändring på så kort tid. 130 miljoner USD per dag.
Företaget betalar utdelning, vilket således även innebär att man har lånat pengar som sedan delvis har delats ut till ägarna. Företaget ägs till största del av Saudiarabien som är i stort behov av kapital för att finansiera sina investeringar varför denna indirekta upplåning är logisk. Det är inte heller vidare unikt att företag lånar upp pengar för att dela ut dem till ägarna och att låna pengar för att göra investeringar är rimligt. Men det är ändå värt att notera, Saudi Aramco har alltid varit den stabila oändliga kassan.
Nyheter
Så förväntar sig marknaden att guldpriset utvecklas om Donald Trump eller Kamala Harris vinner valet
Bloombergs Markets Live Pulse Survey som publicerades förra veckan visade att marknaden förväntar sig att guld ska fortsätta sin kraftiga prisuppgång om Donald Trump blir vald till president, medan priset förväntas falla tillbaka om Kamala Harris tar över.
Marknaden ser guld som ett skydd mot inflation från de handelstariffer som Donald Trump har sagt att han vill bygga sin ekonomiska politik på.
Även i en tidigare undersökning ansågs guld vara det bästa skyddet mot den förväntade inflationen om Trump blir vald. Harris politik förväntas leda till betydligt lägre inflation enlig flera undersökning.
Tänk dock på att för investerare som har sin ekonomi i en annan valuta än USD så spelar även Donald Trumps förkärlek för en svag dollar en stor roll. Om guldpriset i USD går upp samtidigt som USD går ner så måste man exempelvis som svensk fundera över nettoeffekten. Eller så köper man guld som en försäkring och är nöjd, det har visat sig fungera relativt bra över tid.
Nyheter
Uppköpsbud på Salzgitter, ett av Europas största stålbolag
Salzgitter är ett av de största stålbolagen i Europa som förutom stål även producerar närliggande produkter. Företaget har en historia på över 150 år och har idag över 25 000 anställda.
Nu har aktieägaren GP Günter Papenburg meddelat att man tillsammans med TSR Recycling tänker lägga ett bud på Salzgitter. Fullföljande av budet är villkorat av att man uppnår ett ägande på över 45 procent, vilket inkluderar de 25 procent av aktierna som GP Günter Papenburg äger sedan tidigare. Vad man tänker erbjuda för pris har ännu inte kommunicerats.
Här på Råvarumarknaden.se måste vi erkänna att vi inte har någon närmare bra koll på bolaget. Men med tanke på hur välkänt namnet är och hur stort företaget är så blev vi ändå något överraskade över det faktum att bolaget har ett börsvärde på bara 832 miljoner euro.
Tittar man på aktiekursen verkar bolaget ha ridit väldigt högt på byggboomen ett fåtal år innan finanskrisen 2007-2008 slog till med full kraft.
-
Nyheter3 veckor sedan
Råvaror är rekordbilliga i relation till aktier
-
Nyheter4 veckor sedan
Equinor köper 10 procent av Ørsted för omkring 26 miljarder kronor
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: cautious watching
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Brace for impact!
-
Nyheter3 veckor sedan
LKAB kan producera mer än de kan transportera
-
Nyheter4 veckor sedan
Terrorattack och krig i mellanöstern, oljepriset har inte reagerat vidare kraftigt
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset passerar 2700 USD till sin högsta nivå någonsin
-
Nyheter2 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här