Ingen överenskommelse om ett golv för kakaopriset

Producenter och köpare av kakao misslyckas med att komma överens om ett golv för kakaopriset om 2 600 USD. De två största kakaoproducenterna Ghana och Elfenbenskusten misslyckades med att komma överens om ett prisgolv med större kakaobönder och -tillverkare vid ett möte som hölls i staden Abidjan i Elfenbenskusten.

De två länderna, som producerar 60 procent av världens kakaobönor, hade tidigare föreslagit ett pris på 2 600 US-dollar per ton kakao (fob). De två länderna hade meddelat att de inte kommer att sälja sin kakao under denna nivå för kommande säsong.

Kakaobönor

Vid mötet i Abidjan deltog flera stora chokladföretag som Hershey, Mars Inc., Blommer Chocolate, Cemoi, SucDen, Mondelez International, Touton, Barry Callebaut, Cargill, Olam International och Ecom Trading.

John Ament, Global Vice President för kakao hos Mars, berättade för Reuters att: ”Vi stöder rörelser från regeringar att ingripa för att uppnå ett högre pris som leder till en hållbar ökning som betalas till bonden”.

Saknar klarhet och precision

Efter mötet i Abidjan, berättade en företagsansvarig som bad om att inte bli namngiven för Reuters: ”Den mekanism som Ghana och Elfenbenskusten föreslog oss saknar fortfarande klarhet och precision för dess lämpliga tillämpning, så det kommer att krävas fler möten”.

Joseph Boahen Aidoo, VD för Ghana Cocoa Board, menar emellertid att det föreslagna priset är avgörande för att garantera och förbättra jordbrukarnas levnadsstandard.

Kakaoindustrin har bidragit kraftigt till Ghanas ekonomiska utveckling genom åren. Kakao svarade för cirka en fjärdedel av Ghanas bruttonationalprodukt (BNP). Branschen har genom åren skapat sysselsättning för miljontals ghanier och tjänar som en viktig källa till utländsk valuta för landet.

Dock har de låga kakaopriserna gjort att många kakaobönder knappt haft möjlighet att försörja sina familjer – och ännu viktigare, gjort industrin oattraktiv för en stor del av ungdomen.

Det genomsnittliga FOB-priset för kakao som registrerades under 2017/2018-säsongen var 2 080 USD, ett drastiskt fall från 2 950 USD per ton året innan. Denna prisnedgång sammanföll med en betydande ökning av kakaoproduktionen. Under föregående år steg kakaoproduktionen med över 120 000 ton över den projicerade nivån på 850 000 ton för 2016/17 säsongen.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top