Följ oss

Nyheter

Indiskt kaffe – Kan det vara något att fylla koppen med?

Publicerat

den

Indiens flagga

Det är inte helt orimligt att anta att den kopp kaffe du har framför dig vid frukostbordet innehåller just indiskt kaffe, då landet faktiskt är en ganska betydande aktör på kaffemarknaden. Visserligen inte i klass med de latinamerikanska eller afrikanska länderna, men utan tvekan så är Indien en av de större aktörerna vars skördar får en signifikant inverkan på det internationella kaffepriset.

Indien har alltid haft ett gott rykte, och fått mycket beröm för det kaffe som landet producerar, speciellt avseende den södra delen av landet i delstaterna Tamil Nadu, Karnataka och Kerala där kaffe är en viktig del av den lokala kulturen.

En legend berättar att omkring år 1600 e.Kr så smugglade en muslimsk pilgrim som återvände från Arabien med sig kaffebönor i sin vandringsstav och att han vid hemkomsten planterade dessa i den södra delen av Indien. Fyra århundraden senare, växer kaffe mellan de höga träden i södra Indiska skogarna. I samarbete med lokala icke-statliga organisationer utvecklar nu landets odlare en kaffesort som skall användas till ”take-away” kaffe både på den indiska och de internationella marknaderna.

Indien står för mindre än 5 procent av världens totala kaffeproduktion, men exporterar inte mindre än 80 procent av sina skördar. Produktionsåret löper i huvudsak från oktober till september då kaffet skördas.

De kaffeodlande regionerna i Indien kan delas in i tre olika kategorier – traditionella områden som representerar de södra delstaterna Karnataka, Kerala och Tamil Nadu och icke-traditionella områden som består av Andhra Pradesh och Orissa i östra Ghats.

Den nordöstra regionen innehåller de sju systrarna, delstaterna Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Tripura, Nagaland och Arunachal Pradesh i Karnataka. Bland de övriga stora kaffeproducerande distrikten kan nämnas Chikmagalur, Coorg och Hassan som producerar cirka 76.300 ton och 112.000 ton per år av Arabica- respektive Robusta-kaffe.

I de stora kaffeproducerande distrikten Kerala, Wyanad, Travancore och Nelliampathy produceras cirka 1.375 ton respektive 55.450 ton årligen av Arabica- och Robusta-kaffe.

I Tamil Nadu, Pulney, Nilgiris, Shevroy (Salem) och Anamalais (Coimbatore) producerar de stora kaffeproducerande distrikten cirka 14.375 ton och 4.450 ton årligen av Arabica- och Robusta-kaffe respektive.

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära