Följ oss

Nyheter

IEA höjer prognosen för efterfrågan på olja

Publicerat

den

Oljefat

Den globala efterfrågan på olja trotsade dystra förväntningar från en månad sedan för att stå emot omicron-vågen med mycket mindre störningar än väntat, sade International Energy Agency (IEA) i veckan och höjde sina beräkningar av efterfrågetillväxt med 200 000 bpd för både 2021 och 2022.

Oljefat

Efterfrågan ökade med 1,1 miljoner bpd till 99 miljoner bpd under fjärde kvartalet 2021, vilket trotsar förväntningarna om en allvarlig konsumtionsstörning på grund av omicron-vågen, sa IEA i sin oljemarknadsrapport (OMR) för januari.

För en månad sedan sa IEA att ökningen av covid-fall var inställd på att tillfälligt bromsa återhämtningen av den globala oljeefterfrågan, men effekten av omicron-varianten skulle sannolikt vara mer dämpad än tidigare vågor och kommer inte att upphäva efterfrågan.

Förra veckan sa IEAs verkställande direktör Fatih Birol att efterfrågan på olja hade visat sig vara mer motståndskraftig mot effekterna av omicron-variantens spridning än vad IEA hade förväntat sig.

Motståndskraftig efterfrågan inför rekordhöga fall på grund av mjukare covid-restriktioner fick IEA att höja sina globala efterfrågeuppskattningar med 200 000 bpd för 2021 och 2022, och förväntar sig nu en efterfråganstillväxt på 5,5 miljoner bpd förra året och 3,3 miljoner bpd i år.

Marknaden är stramare än väntat, sa byrån, men varnade ändå för att det skulle bli ett överskott under det första kvartalet 2022, med ”efterfrågan på en säsongsmässig nedgång, förvärrad av mer distansarbete och mindre flygresor.”

Lagerdragningarna beräknas också ha fortsatt i november och december, konstaterade IEAs rapport, i motsats till tidigare prognoser om att lagren i OECD-länderna skulle börja byggas under fjärde kvartalet 2021.

I november sjönk OECDs totala industrilagren med 354 miljoner fat från för ett år sedan och på den lägsta nivån på sju år, sa IEA.

”Preliminära data för december visar att OECD-industrins lager faller med ytterligare 45 mb medan volymerna av olja på vattnet steg”, noterade byrån.

IEA noterade också den stramare marknaden än väntat för bara en månad sedan, och sa att ”ICE Brent backwardation fördubblades, vilket återspeglar snäva oljelager.”

Nyheter

Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer

Publicerat

den

President i USA vid skrivbord med ett oljefat

Både WTI- och Brent-oljan har idag fallit med omkring 7 procent, där WTI handlas kring 66,50 USD och Brent kring 69,89 USD. De kan dessutom tilläggas att USAs valuta idag faller mot i princip alla andra valutor, vilket gör oljepriset för alla utanför USA har fallit ännu mer.

USA:s handelskrig mot alla världens länder, förutom Ryssland, har skadeskjutit hela världsekonomin vilket förväntas minska efterfrågan på olja. Samtidigt fortsätter OPEC+ att enligt plan trappa ner sin begränsning av oljeproduktionen, dvs man kommer att producera mer olja.

Tullsmärta för amerikansk oljeproduktion

Fallande oljepriser är ingenting amerikanska oljeproducenter gillar. De drabbas dock även på kostnadssidan. Stålrör och andra saker som oljeproducenter använder har belagts med tullar, vilket gör att produktionskostnaderna stiger. Amerikanska oljebolag är det dock svårt att gråta över, de har trots allt finansierat och marknadsfört denna utveckling.

Någonting som USA dock inte införde tullar på är olja. Hade Trump fullföljt de planerna då hade det kunnat bli ett ännu större kaos.

Fortsätt läsa

Nyheter

Våren präglas av svängigt elpris och ankkurva

Publicerat

den

Solceller på tak

Den senaste tidens starka vindar, tyska solkraft och de välfyllda nordiska vattenmagasinen har bidragit till en god elförsörjning. I kombination med temperaturer ett par grader över det normala och minskad elkonsumtion har elpriset pressats nedåt sedan mars

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) blev för mars 50,81 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige) och 15,80 öre/kWh i elområde 1 (Norra Sverige). Det är fortsatt stora elprisskillnader mellan elområdena och timpriserna har skiftat kraftigt under dygnet timmar.

– Den goda tillgången på vind- och vattenkraft bidrar till de lägre elpriserna i norr. I södra Sverige var ankkurvefenomenet tydligt i slutet av mars då det kom in mycket solkraft från Tyskland. Detta påverkade elpriset nedåt mitt på dagen, vissa timmar till och med minuspriser, för att sedan stiga raskt mot kvällen, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning.

Den nordiska kärnkraften ligger kring 75 procent av installerad kapacitet. I början av mars stod vindkraften vissa timmar för nästan hälften av den totala produktionen vilket bidrog till timmar med låga priser och tom negativa priser. Fyllnadsgraden i de norska och svenska vattenmagasinen är fortsatt hög och den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, ligger över normal nivå.

Det råder fortsatt geopolitiska osäkerheter vilket gör att elmarknaden är något osäker. På kontinenten har priset på gas sjunkit men priserna på olja och kol har stigit något.

MedelspotprisMars 2024Mars 2025
Elområde 1, Norra Sverige     56,60 öre/kWh   15,80 öre/kWh 
Elområde 2, Norra Mellansverige     56,60 öre/kWh   10,95 öre/kWh 
Elområde 3, Södra Mellansverige     59,47 öre/kWh   50,81 öre/kWh 
Elområde 4, Södra Sverige     63,36 öre/kWh   60,46 öre/kWh

Ankkurva: Ankkurvan beskriver hur elproduktionen från förnybara energikällor, särskilt solenergi, påverkar elnätet över en dag. Kurvan har fått sitt namn eftersom grafen över elproduktion och efterfrågan under en dag liknar profilen på en anka.

Ankkurva
Fortsätt läsa

Nyheter

Guld kostar över 3100 USD per uns och 1 miljoner kronor per kilo

Publicerat

den

Guldtacka i popart-stil

För några veckor sedan passerade guldpriset den jämna och fina nivån av 1 miljon kronor per kilo. Något senare passerade priset den fantastiska nivån av 3000 USD per uns. Men när det senare hände så hade den svenska kronan förstärkts så priset var tillbaka under 1 miljon kronor.

Nu är dock guldpriset över båda dessa nivåer samtidigt. I skrivande stund är guldpriset 3 123 USD per uns och några få kronor över 1 miljon kronor per kilo. Detta trots att den svenska kronan ligger kvar kring 10 kronor per USD, en nivå som det var länge sedan vi hade.

Trump-administrationen har kastat både ekonomi och världsordning in i ett kaos, och det är till guld som många vänder sig för att i alla fall skydda sina egna ekonomiska tillgångar.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära