Connect with us

Nyheter

Högsta Brent-priset på 5 månader efter positiva nyheter

Published

on

Fat med olja

Oljepriserna steg på måndag morgon. Priset på Brent toppade 46,50 dollar i den tidiga handeln, och nådde sin högsta nivå på över 5 månader.

Oljefat fyllda med olja

Den starka efterfrågan från Kina har varit en av de viktigaste drivkrafterna i den pågående återhämtningen på oljemarknaderna. Till skillnad från vad många analytiker förväntade sig, fortsatte den kinesiska efterfrågan att vara anmärkningsvärt robust i juli och augusti.

En undersökning som publicerades i veckan visade att Kinas tjänstesektor växte i sin snabbaste takt på över två och ett halvt år i augusti. Den så kallade icke-tillverkande PMI tillsammans med tillverknings-PMI är viktiga sentimentmätare för ekonomins hälsa.

En svagare amerikansk dollar driver råvarumarknaderna

Förutom positiva uppgifter från Kina är en svagare amerikansk dollar fortfarande en viktig faktor för råvarumarknaderna. Andra viktiga råoljeimportörer i Asien fortsätter att frestas att köpa olja eftersom en svagare dollar resulterar i lägre importkostnader.

Mer hausseartade nyheter för råvarumarknaderna kom från Förenade Arabemiraten när Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) sa att man planerar att minska råvarutillförseln med 30 procent i oktober.

Oljepriserna kommer att stänga starkare i augusti månad, men både Brent- och WTI-riktmärken kan se motvind i september, eftersom många analytiker förväntar sig att återhämtningen avtar till följd av pågående osäkerhet om covid-pandemin och tillståndet i den globala ekonomin. Under tiden fortsätter den globala återhämtningen i efterfrågan på råvaror att realiseras trots att Kinas råoljeimport i september kommer att sjunka för första gången på fem månader då oljeköpare kämpar för att hitta utrymme för att lagra rekordvolymerna råolja visar data från Refinitiv och Vortexa.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *