Följ oss

Nyheter

Kina chartrar tankfartyg för 37 miljoner fat amerikansk olja

Publicerat

den

Lagring av olja i silo

Kina har chartrat tankfartyg som kan leverera så mycket som 37 miljoner fat råolja från USA nästa månad, rapporterar Bloomberg, med hänvisning till uppgifter från Census Bureau. Detta skulle vara rekordhögt för Kina, trots den senaste upptrappningen mellan de två länderna, men i enlighet med sina skyldigheter enligt handelsavtalet som tecknades förra året.

Lagring av olja i silo
Foto: Dave Crosby

I handelsavtalet åtog Kina sig att köpa cirka 18,5 miljarder dollar i ytterligare energiförsörjning från USA i år och ytterligare 33,9 miljarder dollar nästa år. Leveranserna sträcker sig från råolja och LNG till kol och oljeprodukter. Men pandemin har förstört efterfrågan, vilket gjort det mycket svårare än tidigare för Peking att hålla sitt åtagande.

Redan före pandemin fanns det tvivel om att Kina skulle kunna köpa alla överenskomna energiråvaror. Oljeprisfallet och det växande LNG-överskottet var bland orsakerna liksom det relativt höga priset för amerikansk naturgas. Det är knappast en överraskning, särskilt med pandemin, att Kina hittills i år har varit långsamt att köpa de överenskomna volymerna.

Kinas oljeimport ökade jämfört med 2019

Intressant nog, trots dessa fördröjningar, var Kinas totala oljeimport under första halvåret högre än motsvarande period 2019. Kinas import var i genomsnitt 10,78 miljoner fat per dag, en ökning med 10 procent jämfört med året innan, trots pandemin.

Oljeimporten från USA ökade också, enligt en Refinitiv-analytiker, till så mycket som 5 miljoner ton, vilket motsvarar mer än 1 miljon fat per dag, högre än året innan men lägre än de belopp som överenskommits att sändas från USA till Kina i år.

Från juni hade Kina bara köpt cirka fem procent av det som överenskommits i handelsavtalet, eller amerikanska energiprodukter värda 1,29 miljarder dollar, inklusive råolja, LNG och metallurgiskt kol.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Europas största tillverkare av elbilsbatterier överväger att ställa om till batterier för villor

Publicerat

den

LG Energy Solutions fabrik i Wroclaw i Polen

Koreanska LG Energy Solution är den största tillverkaren av elbilsbatterier i Europa. Nu överväger företaget att ställa om produktionen vid sin fabrik i Polen till att i stället producera batterier för stationär lagring av elektricitet, exempelvis för hushåll.

Fabriken i Polen med 6 600 anställda har en kapacitet på 100 000 elbilsbatterier per år, men efterfrågan på marknaden är svag. Samtidigt har Polens snabba utbyggnad av solenergi gjort att landets elnät har blivit obalanserat och ett behov av batterier har uppstått.

Polen presenterade förra veckan ett bidrag för privatpersoner att installera batterier. Budgeten för bidraget är 400 miljoner zloty, motsvarande en dryg miljard kronor. Man tillade dock att det bara är ett liten försmak av landets ambitioner.

Bloomberg skriver att grannlandet Tyskland har 500 000 installationer av batterier för stationär lagring i villor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på litium fortsätter att falla, överutbud i flera år framåt

Publicerat

den

Litium i vatten

Priset på batterimetallen litium rusade i höjden för ett par år sedan och världen var bekymrad över hur vi skulle kunna få fram tillräckligt av metallen. Nu när vi tittar i backspegeln så kan vi se att produktionen konstant har ökat samtidigt som elbilsmarknaden inte har växt lika snabbt som tidigare förväntat, även om den växer i högt tempo.

Det spås inte heller bli någon brist på litium under kommande år, det öppnas löpande nya gruvor och överutbudet spås öka, inte minska, de kommande åren.

Nedan är en graf över priset på litiumkarbonat i valutan yuan.

Priset på batterimetallen litium i CNY.
Priset på litium i CNY.
Fortsätt läsa

Nyheter

Koppar från kinesiska lager flödar ut på marknaden

Publicerat

den

Spekulationerna var många varför Kina köpte så mycket koppar i början av året trots att landets ekonomi går på halvfart. En stor spekulation var att landet skulle devalvera sin valuta och då var det bättre för aktörer att ha koppar än pengar på bankkontot.

Någon större devalvering kom aldrig. Nu flödar i stället all denna koppar ut på marknaden igen. Nedan är en graf över Kinas export av koppar.

Graf över Kinas export av koppar
Export av raffinerad koppar från Kina. Källa, kinesiska tullverket och Bloomberg.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära