Connect with us

Nyheter

Rodiumpriset mot ny rekordnivå

Published

on

Rodium i form av pulver, pressad och smält

Priset på rodium har bjudit på en riktig resa i år, denna metall har gått från 6 050 dollar per ounce i början av 2020 till ett rekord på 13 800 per ounce före 10 mars, bara för att sjunka till 7 800 USD per ounce när coronaviruset från Kina spred sig över hela världen.

Rodium-tacka för investerare

Precis som sina systermetaller palladium och platina, är rodiums huvudsakliga tillämpning att rengöra fordonsutsläpp och det pris som kvoteras av Johnson Matthey, världens främsta tillverkare av bilkatalysatorer, visade att metallen har hämtat tillbaka mycket av sina covid-19-nedgångar. Rodium handlas nu till för till 12 200 USD per ounce.

Detta kanske inte är slutet på återhämtningen, säger BMO Capital Markets, med hänvisning till en trolig minskning av produktionen med 20 procent på grund av störningar i Sydafrika, som står för cirka 80 procent av den globala produktionen.

Producenterna tvingas köpa på öppna marknaden

Nedgången i ounce som lämnar gruvorna har tvingat producenterna att gå in på den öppna marknaden som köpare för att möta kontrakterade volymer, säger BMO. Återhämtningen i bilförsäljningen ökar efterfrågan, särskilt med tanke på bristen på alternativ inom katalysatorkemi med tanke på rodiums roll när det gäller att minska utsläppen av NOx (kväveoxid).

Med tanke på detta är det möjligt att se ytterligare nya toppar under de kommande veckorna.

Sydafrikanska PGM-producenter utvinner en blandning av metaller som innehåller ungefär 60 procent platina, 30 procent palladium och 10 procent rodium. Rodium är också legerat med platina för att göra förstärkningsfiber för det högteknologiska glaset på konsumentelektronik och används som katalysator för att tillverka vissa kemikalier.

På grund av sällsynthet, den lilla storleken på marknaden (som sker over the counter) och koncentrerat utbud, är priserna vanligtvis volatila. Rodium hade en fantastisk utveckling 2019 och belönade investerare med stadiga uppgångar som slutade med 150 procent i årlig avkastning.

Continue Reading
Advertisement

Tavex

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära