Rodiumpriset mot ny rekordnivå

Priset på rodium har bjudit på en riktig resa i år, denna metall har gått från 6 050 dollar per ounce i början av 2020 till ett rekord på 13 800 per ounce före 10 mars, bara för att sjunka till 7 800 USD per ounce när coronaviruset från Kina spred sig över hela världen.

Rodium-tacka för investerare

Precis som sina systermetaller palladium och platina, är rodiums huvudsakliga tillämpning att rengöra fordonsutsläpp och det pris som kvoteras av Johnson Matthey, världens främsta tillverkare av bilkatalysatorer, visade att metallen har hämtat tillbaka mycket av sina covid-19-nedgångar. Rodium handlas nu till för till 12 200 USD per ounce.

Detta kanske inte är slutet på återhämtningen, säger BMO Capital Markets, med hänvisning till en trolig minskning av produktionen med 20 procent på grund av störningar i Sydafrika, som står för cirka 80 procent av den globala produktionen.

Producenterna tvingas köpa på öppna marknaden

Nedgången i ounce som lämnar gruvorna har tvingat producenterna att gå in på den öppna marknaden som köpare för att möta kontrakterade volymer, säger BMO. Återhämtningen i bilförsäljningen ökar efterfrågan, särskilt med tanke på bristen på alternativ inom katalysatorkemi med tanke på rodiums roll när det gäller att minska utsläppen av NOx (kväveoxid).

Med tanke på detta är det möjligt att se ytterligare nya toppar under de kommande veckorna.

Sydafrikanska PGM-producenter utvinner en blandning av metaller som innehåller ungefär 60 procent platina, 30 procent palladium och 10 procent rodium. Rodium är också legerat med platina för att göra förstärkningsfiber för det högteknologiska glaset på konsumentelektronik och används som katalysator för att tillverka vissa kemikalier.

På grund av sällsynthet, den lilla storleken på marknaden (som sker over the counter) och koncentrerat utbud, är priserna vanligtvis volatila. Rodium hade en fantastisk utveckling 2019 och belönade investerare med stadiga uppgångar som slutade med 150 procent i årlig avkastning.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top