Följ oss

Nyheter

Rodiumpriset mot ny rekordnivå

Publicerat

den

Rodium i form av pulver, pressad och smält

Priset på rodium har bjudit på en riktig resa i år, denna metall har gått från 6 050 dollar per ounce i början av 2020 till ett rekord på 13 800 per ounce före 10 mars, bara för att sjunka till 7 800 USD per ounce när coronaviruset från Kina spred sig över hela världen.

Rodium-tacka för investerare

Precis som sina systermetaller palladium och platina, är rodiums huvudsakliga tillämpning att rengöra fordonsutsläpp och det pris som kvoteras av Johnson Matthey, världens främsta tillverkare av bilkatalysatorer, visade att metallen har hämtat tillbaka mycket av sina covid-19-nedgångar. Rodium handlas nu till för till 12 200 USD per ounce.

Detta kanske inte är slutet på återhämtningen, säger BMO Capital Markets, med hänvisning till en trolig minskning av produktionen med 20 procent på grund av störningar i Sydafrika, som står för cirka 80 procent av den globala produktionen.

Producenterna tvingas köpa på öppna marknaden

Nedgången i ounce som lämnar gruvorna har tvingat producenterna att gå in på den öppna marknaden som köpare för att möta kontrakterade volymer, säger BMO. Återhämtningen i bilförsäljningen ökar efterfrågan, särskilt med tanke på bristen på alternativ inom katalysatorkemi med tanke på rodiums roll när det gäller att minska utsläppen av NOx (kväveoxid).

Med tanke på detta är det möjligt att se ytterligare nya toppar under de kommande veckorna.

Sydafrikanska PGM-producenter utvinner en blandning av metaller som innehåller ungefär 60 procent platina, 30 procent palladium och 10 procent rodium. Rodium är också legerat med platina för att göra förstärkningsfiber för det högteknologiska glaset på konsumentelektronik och används som katalysator för att tillverka vissa kemikalier.

På grund av sällsynthet, den lilla storleken på marknaden (som sker over the counter) och koncentrerat utbud, är priserna vanligtvis volatila. Rodium hade en fantastisk utveckling 2019 och belönade investerare med stadiga uppgångar som slutade med 150 procent i årlig avkastning.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

USAs oljeproduktion tangerar all time high

Publicerat

den

US Energy Information Administration släppte igår den senaste statistiken för oljebranschen i USA, den för juli månad. Den visar att produktionen har fortsatt att stiga och var uppe i 12,991 miljoner fat per dag, vilket bara är ett avrundningsfel lägre än den högsta produktionen någonsin på 13 miljoner fat per dag som skedde i november 2019. Produktionen föll kraftigt i början av covid-19-pandemin men har sedan åter stigit. För att sätta 13 miljoner fat per dag i ett sammanhang så kan tilläggas att i slutet av 2016 så var produktionen omkring 8,5 miljoner fat per dag.

Bloomerg skriver att den största produktionsökningen kom från Texas där den nya högstanoteringen på 5,63 miljoner fat per dag gjordes. Produktionsökningen i USA kom trots att antalet riggar har minskat med 20 procent sedan slutet av november 2022. Man bör inte förvänta sig att produktionen ska fortsätta stiga i någon märkbar omfattning från dessa rekordnivåer då oljeproducenterna i USA numera fokuserar på att göra så stora vinster som möjligt, inte på att producera så mycket olja som möjligt.

Det kan tilläggas att som Råvarumarknaden.se rapporterade tidigare i månaden så har USAs produktion av flytande bränslen passerat tidigare rekord med bred marginal. Då räknas även flytande produkter från naturgas och biobränslen in.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vete, ett problem för många länder

Publicerat

den

Vete

Malaysia rustar för ytterligare prisökningar och brist på vetemjöl när exportörernas konflikter och inhemska problem förlängs medan extremväder hotar. Ministeriet för inrikeshandel och levnadskostnader försäkrar att den nuvarande tillgången på vetemjöl inom landet förblir ”hanterad och stabil”.

Rysslands krig i Ukraina skadar en global ekonomi som redan drabbats av covid-19-pandemin.

Eftersom båda länderna är bland världens viktiga spannmålsproducenter och exportörer, kämpar importörer efter alternativa källor till vete, eftersom mjöl är en basingrediens i baslivsmedelsprodukter i många länder.

I juli 2022, fem månader efter att kriget bröt ut, förhandlades spannmålsavtalet fram för att tillåta Ukraina att fortsätta exportera spannmål. Ryssland avslutade denna möjlighet i juli i år. Och så finns det de ogynnsamma väderförhållandena orsakade av fenomenet El Niño som också påverkar världens produktion av vete, vilket har fått Indien att förbjuda export av vete sedan förra året. Rädsla för torka och varmt väder i Argentina och Australien ytterligare komma att minska världens vetetillförsel senare under säsongen.

Malaysia finns bland de länder som drabbats av händelseförloppet, med företag som känner sig nödställda på grund av brist på vetetillförsel sedan förra året, vilket också resulterade i stigande priser på vetemjöl, särskilt för kommersiellt bruk.

Malaysia importerar både vete och mjöl. Baserat på uppgifter från ministeriet för inrikeshandel och levnadskostnader importerades 19 438 000 kg vetemjöl från Indien mellan 2021 och 2023, medan 80 procent av importen av vete kommer från Australien.

Flera åtgärder har vidtagits för att bevara tillgången och inköpspriset för vetemjöl, där ministeriet säger att det senare har förblivit relativt stabilt. Ministeriet har rekommenderat lokala mjölnare att förbereda sig för eventuell framtida importbrist genom att hålla vetelagren på högre nivåer, i upp till sex månader, för att säkerställa en tillräcklig tillgång.

Fortsätt läsa

Nyheter

Guldpriset faller nästan 4 procent i Shanghai

Publicerat

den

Tre mindre guldtackor

Priset på guld i Kina föll nästan 4 procent idag där prisfallet tilltog mot slutet av handelsdagen rapporterar Bloomberg. Detta kommer efter ett månader långt prisrally. Orsaken till de udda prisrörelserna är att Kommunistpartiet först kraftigt begränsade den privata marknadens möjligheter att importera guld, vilket gjorde att guldpriset i Kina blev högre än på den internationella marknaden, för att nu dela ut nya importkvoter vilket fick priset att falla.

Den kinesiska centralbanken begränsade möjligheten att importera guld då man försöker vända sin valutas försvagning mot den amerikanska dollarn.

Fortsätt läsa

Populära