Connect with us

Nyheter

Investerare som missade rusningen i guld köper platinafonder

Published

on

Platina-mynt
Platina-tacka från Credit Suisse

Över 600 000 troy ounce platina har lagts till de börshandlade fondernas innehav sedan mitten av maj 2020, enligt uppgifter sammanställda av Bloomberg.

Platinainnehavet i börshandlade fonder har ökat till en rekordnivå och ökat utsikterna till ett inhämtningsrally för ädelmetallen efter att i månader släpat efter guld och silver.  

Drivs av investerare som trodde att de missade det senaste rallyt i guld och silver

Köprundan drevs av investerare som trodde att de missade det senaste rallyt i guld och silver, säger Nitesh Shah, analyschef på WisdomTree. Förmodligen har en del vinster tagits från guld och silver och allokerats till platina eftersom denna ädelmetall fortfarande är billig relativt sina motsvarigheter, sa han.

De flesta ädelmetaller har haft ett bra år 2020 då regeringar och centralbanker inklusive Federal Reserve släppte loss en enorm stimulans för att hjälpa ekonomier som skadades av Coronapandemin, vilket fått investerare att söka säkerhet i hårda tillgångar. Guld har stigit med 29 procent i år, medan platinapriset fortfarande är cirka 3 procent lägre.

”Platina verkar som en av de metaller som står näst på tur om historiska korrelationer är någon vägledning” sade Shah.

Investeringsefterfrågan och oro över minskat utbud från topptillverkaren Sydafrika efter tillfälliga stängningar av gruvor på grund av lock downs har stöttat metallen. Medan platina har återhämtat sig cirka 66 procent från årets nedgångar efter en massiv försäljning i mars, är dess rabatt till guld inte långt ifrån ett rekord.

”I slutändan skulle de som ifrågasätter om det finns möjligheter för platina utvecklas bra att hålla dess resultat i perspektiv”, säger Steve Dunn, chef för ETF:er vid Aberdeen Standard Investments. ”Medan guld fortsätter att få lejonparten av medieuppmärksamhet, har kursen för platina överträffat betydligt sedan nedgångarna i mars.

UBS Group håller i sin senaste platinaanalys fast vid sin hausse på guld och prognostiserad ekonomisk tillväxt på kort sikt. Banken spår priser på platina kring 975 dollar per troy ounce i slutet av september och slutet av 2020 jämfört med dagens pris på 935 dollar. Ändå varnar UBS för att platinas grundläggande egenskaper är det dystraste bland ädla metaller.

WisdomTree’s Shah tror att platina kan flörta med 1 000 dollar de närmaste 12 månaderna eftersom den största konsumenten, bilindustrin, återhämtar sig snabbare än många förväntade sig. Platina används ofta i katalysatorer i dieselfordon.

”Nästan obegränsade kvantitativa åtgärder från Fed och global valutaoro är de främsta drivkrafterna för den fortsatta rusningen till ädelmetaller, inklusive platina” säger Ryan Giannotto, analyschef på GraniteShares. Till skillnad från andra monetära metaller produceras endast en sextondel platina i förhållande till guld och är utomordentligt koncentrerat i utbudet, sade han och tillade att detta borde hjälpa till att stödja priserna.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *