Följ oss

Nyheter

Investerare som missade rusningen i guld köper platinafonder

Publicerat

den

Platina-mynt
Platina-tacka från Credit Suisse

Över 600 000 troy ounce platina har lagts till de börshandlade fondernas innehav sedan mitten av maj 2020, enligt uppgifter sammanställda av Bloomberg.

Platinainnehavet i börshandlade fonder har ökat till en rekordnivå och ökat utsikterna till ett inhämtningsrally för ädelmetallen efter att i månader släpat efter guld och silver.  

Drivs av investerare som trodde att de missade det senaste rallyt i guld och silver

Köprundan drevs av investerare som trodde att de missade det senaste rallyt i guld och silver, säger Nitesh Shah, analyschef på WisdomTree. Förmodligen har en del vinster tagits från guld och silver och allokerats till platina eftersom denna ädelmetall fortfarande är billig relativt sina motsvarigheter, sa han.

De flesta ädelmetaller har haft ett bra år 2020 då regeringar och centralbanker inklusive Federal Reserve släppte loss en enorm stimulans för att hjälpa ekonomier som skadades av Coronapandemin, vilket fått investerare att söka säkerhet i hårda tillgångar. Guld har stigit med 29 procent i år, medan platinapriset fortfarande är cirka 3 procent lägre.

”Platina verkar som en av de metaller som står näst på tur om historiska korrelationer är någon vägledning” sade Shah.

Investeringsefterfrågan och oro över minskat utbud från topptillverkaren Sydafrika efter tillfälliga stängningar av gruvor på grund av lock downs har stöttat metallen. Medan platina har återhämtat sig cirka 66 procent från årets nedgångar efter en massiv försäljning i mars, är dess rabatt till guld inte långt ifrån ett rekord.

”I slutändan skulle de som ifrågasätter om det finns möjligheter för platina utvecklas bra att hålla dess resultat i perspektiv”, säger Steve Dunn, chef för ETF:er vid Aberdeen Standard Investments. ”Medan guld fortsätter att få lejonparten av medieuppmärksamhet, har kursen för platina överträffat betydligt sedan nedgångarna i mars.

UBS Group håller i sin senaste platinaanalys fast vid sin hausse på guld och prognostiserad ekonomisk tillväxt på kort sikt. Banken spår priser på platina kring 975 dollar per troy ounce i slutet av september och slutet av 2020 jämfört med dagens pris på 935 dollar. Ändå varnar UBS för att platinas grundläggande egenskaper är det dystraste bland ädla metaller.

WisdomTree’s Shah tror att platina kan flörta med 1 000 dollar de närmaste 12 månaderna eftersom den största konsumenten, bilindustrin, återhämtar sig snabbare än många förväntade sig. Platina används ofta i katalysatorer i dieselfordon.

”Nästan obegränsade kvantitativa åtgärder från Fed och global valutaoro är de främsta drivkrafterna för den fortsatta rusningen till ädelmetaller, inklusive platina” säger Ryan Giannotto, analyschef på GraniteShares. Till skillnad från andra monetära metaller produceras endast en sextondel platina i förhållande till guld och är utomordentligt koncentrerat i utbudet, sade han och tillade att detta borde hjälpa till att stödja priserna.

Nyheter

Sommarvädret styr elpriset i Sverige

Publicerat

den

Starkt lysande sol

Många verksamheter tar nu ett sommaruppehåll och ute värmer solen, det är gott om vatten och vinden blåser. Lägre efterfrågan på el och goda förutsättningar för kraftproduktionen höll ner elpriserna under juni.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) i elområde 1 och 2 (Norra Sverige) blev för juni 3,05 respektive 4,99 öre/kWh, vilket är rekordlågt och de lägsta på minst 25 år.

– Elpriset påverkas av en rad faktorer men vädret väger tyngst. På sommaren minskar efterfrågan på el och många verksamheter har ett uppehåll. Detta tillsammans med goda förutsättningar inom kraftproduktionen påverkar elpriset nedåt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.

Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket vatten som finns lagrat ovanför kraftstationerna, ligger över normal nivå, särskilt i norra Skandinavien. Tillgängligheten för kärnkraften i Norden är just nu 82 procent av installerad effekt.

– De goda nordiska produktionsförutsättningarna gör elpriserna mindre känsliga för förändringar i omvärlden, säger Jonas Stenbeck.

Priserna på olja och gas kan dock ändras snabbt med anledning av en turbulent omvärld. På kontinenten har efterfrågan på gas sjunkit och nytt solkraftsrekord för Tyskland sattes på midsommarafton med en produktion på 52,5 GW.

– Många av de goda elvanor vi skaffade oss under elpriskrisen verkar leva kvar och gör nytta även på sommaren. De svenska hushållens elförbrukning under 2024 var faktiskt den lägsta detta millenium, säger Jonas Stenbeck.

MedelspotprisJuni 2024Juni 2025
Elområde 1, Norra Sverige     24,04 öre/kWh    3,05 öre/kWh  
Elområde 2, Norra Mellansverige     24,04 öre/kWh    4,99 öre/kWh  
Elområde 3, Södra Mellansverige     27,27 öre/kWh    22,79 öre/kWh  
Elområde 4, Södra Sverige     62,70 öre/kWh    40,70 öre/kWh  
Medelspotpris är det genomsnittliga priset på den nordiska elbörsen. Priserna är exklusive moms, påslag och elcertifikat.
Fortsätt läsa

Nyheter

Samtal om flera delar av råvarumarknaden

Publicerat

den

Olika råvaror

Ett samtal som sammanfattar ett relativt stabilt halvår på råvarumarknaden trots volatilitet och geopolitiska spänningar som sannolikt fortsätter in i andra halvan av året. Vi bjuds även på kommentarer från Carlos Mera, Rabobanks analyschef för jordbrukssektorn och Kari Kangas, skogsanalytiker.

Fortsätt läsa

Nyheter

Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras

Publicerat

den

Jonas Lindvall, grundare och vd för Perthro AB

Jonas Lindvall, ett välkänt namn i den svenska olje- och gasindustrin, är tillbaka med ett nytt företag – Perthro AB – som nu förbereds för notering i Stockholm. Med över 35 års erfarenhet från bolag som Lundin Oil, Shell och Talisman Energy, och som medgrundare till energibolag som Tethys Oil och Maha Energy, är Lindvall redo att än en gång bygga ett bolag från grunden.

Tillsammans med Andres Modarelli har han startat Perthro med ambitionen att bli en långsiktigt hållbar och kostnadseffektiv producent inom upstream-sektorn – alltså själva oljeutvinningen. Deras timing är strategisk. Med ett inflationsjusterat oljepris som enligt Lindvall är lägre än på 1970-talet, men med fortsatt växande efterfrågan globalt, ser de stora möjligheter att förvärva tillgångar till attraktiva priser.

Perthro har redan säkrat bevisade oljereserver i Alberta, Kanada – en region med rik oljehistoria. Bolaget tittar även på ytterligare projekt i Oman och Brasilien, där Lindvall har tidigare erfarenhet. Enligt honom är marknadsförutsättningarna idealiska: världens efterfrågan på olja ökar, medan utbudet inte hänger med. Produktionen från befintliga oljefält minskar med cirka fem procent per år, samtidigt som de största oljebolagen har svårt att ersätta de reserver som produceras.

”Det här skapar en öppning för nya aktörer som kan agera snabbare, tänka långsiktigt och agera med kapitaldisciplin”, säger Lindvall.

Perthro vill fylla det växande gapet på marknaden – med fokus på hållbar tillväxt, hög avkastning och effektiv produktion. Med Lindvalls meritlista och branschkunskap hoppas bolaget nu kunna bli nästa svenska oljebolag att sätta avtryck på världskartan – och på börsen.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära