Nyheter
Guldfondernas innehav når ny all time high
Guldmarknaden noterade ytterligare ett rekord under januari då värdet på guld som innehas i börshandlade fonder ökade till en ny all time high, enligt de senaste investeringsdata från World Gold Council (WGC). Guldmarknaden har nu uppnått två viktiga milstolpar eftersom guldinnehaven också nådde ett nytt rekord i februari.
I en rapport som publicerades i torsdags sade WGC att marknadsvolatilitet och en växande rädsla för att koronaviruset kommer att dra ned den globala ekonomin fått investerare att vända sig till guld som en safe haven.
De senaste uppgifterna visar att innehaven för globala gulduppbackade ETFer och liknande produkter ökade med 84,5 ton förra månaden, med ett inflödet på 4,9 miljarder dollar.
I en regional uppdelning av flöden sade WGC att nordamerikanska guld-ETFer ökade med 42 ton, värderat till 2,3 miljarder dollar. Samtidigt såg europeiska fonder inflöden på 33 ton, värderade till 2 miljarder dollar. Slutligen ökade de asiatiska fonderna, främst i Kina, med 8,7 ton, värderade till 425 miljoner dollar.
WGC sa att guld gör sitt jobb eftersom aktiemarknaderna såg sin sämsta månatliga utveckling sedan finanskrisen. ”Guld har överträffat de flesta större tillgångsklasser i år och är den enda i positivt territorium vid denna tidpunkt, högre med över åtta procent,” sade WGC.
Långt under guldprisets högsta nivå
WGC noterade också att rekordnivåerna och värderingarna i globala guld-ETFer kommer vid en tidpunkt när priserna fortfarande ligger långt under deras högsta nivåer 2011. Analytikerna sa att denna prestation belyser två intressanta trender:
”1) den globala tillväxten av guld-ETF: er utanför USA; och
2) att amerikanska investerare ännu inte har ökat sina guldallokeringar så mycket som de gjorde 2012. ”
Analytikerna att de förväntar sig att se ytterligare efterfrågan på ädelmetall under 2020.
”Flera faktorer fortsätter att stödja efterfrågan på guld. Amerikanska statsskuldväxlar har mottagit riskflöden. De amerikanska 10-åriga och 30-åriga obligationsräntorna fortsätter att notera nya bottnar hela tiden och förbättrar alternativkostnaderna för att äga guld, säger analytikerna. ”Vi förväntar oss att marknadsrisk och långsammare ekonomisk tillväxtinteraktion påverkar guldpriserna, särskilt när de ekonomiska effekterna av coronaviruset realiseras. Dessutom kan lägre räntor, ökad guldprisvolatilitet och centralbankens ingripande fortsätta. ”
Nyheter
Turbulent elår avslutas med lugnare julvecka
December har hittills visat stora prisskillnader, både mellan elområden och dygnets timmar. Juldagarna inleds dock med stabilare elpriser. Elanvändningen i hemmen ökar medan många industrier tar ledigt, vilket bidrar till ett lägre elbehov i landet. I kombination med gott om vind- och vattenkraft påverkar detta elpriserna nedåt.
Med en dryg vecka kvar av året kan man konstatera att elåret har präglats av stora svängningar i elpriset, med nyheter och begrepp som ankkurva, minuspriser, flödesbaserat och nu senast Dunkelflaute, som används framförallt på den tyska marknaden när det är sol- och vindfattigt.
Efter förra vintern låg elpriserna kvar på högre nivåer men sjönk i slutet av april till runt 50 öre/kWh och lägre. Vid flera tillfällen var elpriserna under noll öre/kWh, vilket resulterade i fler timmar med negativa elpriser än rekordåret 2023. Efter en mild höst slog kylan till i november, vilket ökade konsumtionen och ledde till högre elpriser.
– 2024 kan på många sätt beskrivas som en berg- och dalbana för elpriset. Vi har fått uppleva timpriser på över åtta kronor ner till minus 0,69 öre per kilowattimme. I Tyskland noterades det högsta elpriset på 18 år, nästan tolv kronor/kWh. De extrema väderomslagen som präglat året är en stor del av förklaringen. Nu ser vi fallande temperaturer men fortfarande tre grader varmare än normalt för årstiden, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.
Från november och framåt har det varit en markant skillnad i elpriser mellan norra och södra Sverige. I elområdena SE1 och SE2 (Norra Sverige) har priserna varit låga med anledning av riklig tillgång på vind- och vattenkraft, medan SE3 och SE4 (Södra Sverige) har haft högre priser eftersom kraftproduktionen har varit lägre.
Ordförklaringar:
Minuspris/negativt elpris:
Uppstår när förhållandena för väderberoende elproduktion, såsom sol och vind, är extra gynnsamma och det blir ett överskott på elen.
Flödesbaserad kapacitetsberäkning:
En beräkningsmetod som används för att optimera elöverföringen i elnätet. Syftet är att bättre utnyttja kapaciteten i elnätet och möjliggöra överföring av mer el mellan olika elområden på ett säkert sätt. Flödesbaserad kapacitetsberäkning infördes i Sverige den 29 oktober 2024 av Svenska kraftnät. Tidigare har en ekonomisk marknadsmodell använts, där elen går dit elpriset är som högst. Med den nya flödesbaserade metoden styrs elöverföringen i stället av den fysiska kapaciteten i nätet.
Ankkurva:
Ankkurvan beskriver hur solenergiproduktionens variationer påverkar elpriserna under dagen. På morgonen och kvällen är elpriserna höga på grund av hög efterfrågan och låg solenergiproduktion. Mitt på dagen, när solenergiproduktionen är som högst, sjunker elpriserna kraftigt. Denna variation skapar en kurva som liknar en anka i profil, med låga priser mitt på dagen och höga priser på morgonen och kvällen.
Dunkelflaute:
Ett tyskt begrepp inom sektorn för förnybar energi för att beskriva en tidsperiod under vilken i princip ingen energi kan genereras med hjälp av vind- och solkraft. På svenska översätts det till ”mörk stiltje” och beskriver när det är vindstilla och molntäcke samtidigt, vilket leder till en brist på både sol- och vindkraft.
Nyheter
Uranbrytning ska bli tillåtet i Sverige
Regeringen går vidare med planerna att ta bort förbudet mot uranbrytning i Sverige. Kommuner ska kunna stoppa utvecklingen av urangruvor om de klassas som kärnteknisk verksamhet. Är uran en biprodukt till annan brytning räknas det dock inte som kärnteknisk verksamhet. Den exakta definitionen är ännu inte bestämd. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari säger till Sveriges Radio att det är hyckleri att förbjuda uranbrytning i Sverige samtidigt som vi har kärnkraftverk som är beroende av uran.
Nyheter
Tuffa tider för stål i Europa
Stålmarknaden befinner sig i en svår situation där Kinas enorma kapacitet i kombination med att den inhemska efterfrågan har gått ner skapar press på branschen i hela världen. Skrothandlaren och stålexperten Felix Lindberg berättar om Europas svåra situation, med en bilindustri som går på knäna med minskad efterfrågan på stål som följd. Under 2025 kan hårdare tongångar och handelsfrågor komma i fokus. Inte minst spelar en ny administration i USA och ett val i Tyskland roll.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: OPEC+ meeting postponement adds new uncertainties
-
Nyheter2 veckor sedan
Vad den stora uppgången i guldpriset säger om Kina
-
Nyheter3 veckor sedan
Meta vill vara med och bygga 1-4 GW kärnkraft, begär in förslag från kärnkraftsutvecklare
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina gör stor satsning på billig kol i Xinjiang
-
Analys2 veckor sedan
Brent crude rises 0.8% on Syria but with no immediate risk to supply
-
Analys3 veckor sedan
OPEC takes center stage, but China’s recovery remains key
-
Nyheter1 vecka sedan
De tre bästa aktierna inom olja, gas och råvaror enligt Rick Rule
-
Nyheter1 vecka sedan
Christian Kopfer ger sin syn på den stora affären mellan Boliden och Lundin Mining