Nyheter
Guldfondernas innehav når ny all time high
Guldmarknaden noterade ytterligare ett rekord under januari då värdet på guld som innehas i börshandlade fonder ökade till en ny all time high, enligt de senaste investeringsdata från World Gold Council (WGC). Guldmarknaden har nu uppnått två viktiga milstolpar eftersom guldinnehaven också nådde ett nytt rekord i februari.
I en rapport som publicerades i torsdags sade WGC att marknadsvolatilitet och en växande rädsla för att koronaviruset kommer att dra ned den globala ekonomin fått investerare att vända sig till guld som en safe haven.
De senaste uppgifterna visar att innehaven för globala gulduppbackade ETFer och liknande produkter ökade med 84,5 ton förra månaden, med ett inflödet på 4,9 miljarder dollar.
I en regional uppdelning av flöden sade WGC att nordamerikanska guld-ETFer ökade med 42 ton, värderat till 2,3 miljarder dollar. Samtidigt såg europeiska fonder inflöden på 33 ton, värderade till 2 miljarder dollar. Slutligen ökade de asiatiska fonderna, främst i Kina, med 8,7 ton, värderade till 425 miljoner dollar.
WGC sa att guld gör sitt jobb eftersom aktiemarknaderna såg sin sämsta månatliga utveckling sedan finanskrisen. ”Guld har överträffat de flesta större tillgångsklasser i år och är den enda i positivt territorium vid denna tidpunkt, högre med över åtta procent,” sade WGC.
Långt under guldprisets högsta nivå
WGC noterade också att rekordnivåerna och värderingarna i globala guld-ETFer kommer vid en tidpunkt när priserna fortfarande ligger långt under deras högsta nivåer 2011. Analytikerna sa att denna prestation belyser två intressanta trender:
”1) den globala tillväxten av guld-ETF: er utanför USA; och
2) att amerikanska investerare ännu inte har ökat sina guldallokeringar så mycket som de gjorde 2012. ”
Analytikerna att de förväntar sig att se ytterligare efterfrågan på ädelmetall under 2020.
”Flera faktorer fortsätter att stödja efterfrågan på guld. Amerikanska statsskuldväxlar har mottagit riskflöden. De amerikanska 10-åriga och 30-åriga obligationsräntorna fortsätter att notera nya bottnar hela tiden och förbättrar alternativkostnaderna för att äga guld, säger analytikerna. ”Vi förväntar oss att marknadsrisk och långsammare ekonomisk tillväxtinteraktion påverkar guldpriserna, särskilt när de ekonomiska effekterna av coronaviruset realiseras. Dessutom kan lägre räntor, ökad guldprisvolatilitet och centralbankens ingripande fortsätta. ”