Connect with us

Nyheter

Guatemala tillkännager planer på att lämna International Coffee Organization

Published

on

Kaffekopp och kaffebönor

När detta skrivs har priset på Arabicakaffe fallit under en dollar per pound på råvarumarknaden. Kaffe har handlats kring denna nivå i två och ett halvt år, och har inte handlats så pass högt som 1,50 USD per pound sedan 2016. Kaffepriset har varit ett konstant hot mot kaffeodlarna i snart ett decennium, vilket har fått Guatemala att meddela att landet avser att lämna den internationella kaffeorganisationen International Coffee Organization på grund av sin passivitet inför krisen.

Kaffekopp och kaffebönor

Som rapporterats av Reuters har det mellanamerikanska landet påbörjat processen att lämna International Coffee Organization, med hänvisning till oro över de fallande priserna på råvaran.

ICO består av 43 producerande länder och 33 importerande länder. Ett land som emellertid saknas på denna lista är USA. ICO representerar 99 procent av världens kaffeproduktion och 67 procent av dess konsumtion. Organisationen har målet att stärka den global kaffesektor och främja dess hållbara expansion i en marknadsbaserad miljö för att förbättra tillvaron alla deltagare i kaffesektorn. Vissa guatemalanska tjänstemän anser emellertid inte att ICO inte har gjort tillräckligt för detta ändamål.

Behöver omstruktureras säger Anacafe

”ICO hade tappat vägen” säger Ricardo Arenas, styrelseledamot för Anacafe, Guatemalas National Coffee Association. ”Det har behövt omstruktureras.”

Enligt Reuters kommer många av landets småbrukare, som utgör ungefär 97 procent av alla guatemalanska producenter, ”att göra förluster på den nuvarande skörden”, detta trots att premiumprispoäng betalas för deras kaffe vid leverans på råvarubörserna.

Trots att Guatemala inte har lämnat någon officiell förklaring om tillbakadragande, uttryckte ICO sin önskan att Guatemala skulle vara kvar och istället att ”arbeta tillsammans med andra medlemmar för att utveckla en ny pakt.” ICO fortsatte att notera att de inte kan reglera kaffemarknaden och därför inte hade någon verklig kontroll över det pris som kaffe säljs till på denna.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *