Följ oss

Nyheter

Guatemala tillkännager planer på att lämna International Coffee Organization

Publicerat

den

Kaffekopp och kaffebönor

När detta skrivs har priset på Arabicakaffe fallit under en dollar per pound på råvarumarknaden. Kaffe har handlats kring denna nivå i två och ett halvt år, och har inte handlats så pass högt som 1,50 USD per pound sedan 2016. Kaffepriset har varit ett konstant hot mot kaffeodlarna i snart ett decennium, vilket har fått Guatemala att meddela att landet avser att lämna den internationella kaffeorganisationen International Coffee Organization på grund av sin passivitet inför krisen.

Kaffekopp och kaffebönor

Som rapporterats av Reuters har det mellanamerikanska landet påbörjat processen att lämna International Coffee Organization, med hänvisning till oro över de fallande priserna på råvaran.

ICO består av 43 producerande länder och 33 importerande länder. Ett land som emellertid saknas på denna lista är USA. ICO representerar 99 procent av världens kaffeproduktion och 67 procent av dess konsumtion. Organisationen har målet att stärka den global kaffesektor och främja dess hållbara expansion i en marknadsbaserad miljö för att förbättra tillvaron alla deltagare i kaffesektorn. Vissa guatemalanska tjänstemän anser emellertid inte att ICO inte har gjort tillräckligt för detta ändamål.

Behöver omstruktureras säger Anacafe

”ICO hade tappat vägen” säger Ricardo Arenas, styrelseledamot för Anacafe, Guatemalas National Coffee Association. ”Det har behövt omstruktureras.”

Enligt Reuters kommer många av landets småbrukare, som utgör ungefär 97 procent av alla guatemalanska producenter, ”att göra förluster på den nuvarande skörden”, detta trots att premiumprispoäng betalas för deras kaffe vid leverans på råvarubörserna.

Trots att Guatemala inte har lämnat någon officiell förklaring om tillbakadragande, uttryckte ICO sin önskan att Guatemala skulle vara kvar och istället att ”arbeta tillsammans med andra medlemmar för att utveckla en ny pakt.” ICO fortsatte att notera att de inte kan reglera kaffemarknaden och därför inte hade någon verklig kontroll över det pris som kaffe säljs till på denna.

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära