Följ oss

Nyheter

Globalt risprisindex når sin högsta nivå sedan 2011

Publicerat

den

FNs livsmedels- och jordbruksorganisations (FAO) prisindex för allt ris ökade med 2,8 procent under juli och 19,7 procent under 2023 för att nå sin högsta nominella nivå sedan september 2011. Orsaken är att Indiens förbud den 20 juli för export av vissa sorters ris skapade förväntningar om större efterfrågan, vilket förstärker trycket uppåt som redan utövats på priserna genom säsongsmässigt stramare leveranser och asiatiska inköp.

Detta tryck uppåt av rispriserna ”väcker betydande oro för livsmedelssäkerheten för en stor del av världens befolkning, särskilt de som är fattigast och som ägnar en större del av sina inkomster till att köpa mat”, varnade FAO.

FN-organet tillade att exportrestriktioner kan ha negativa konsekvenser för produktion, konsumtion och priser som varar längre än deras genomförande och riskerar att förvärra den höga inhemska matinflationen i många länder.

De globala livsmedelspriser steg i juli, påverkat av uppsägningen av Black Sea Grain Initiative och nya handelsrestriktioner för ris.

FAOs livsmedelsprisindex, som följer månatliga förändringar i de internationella priserna på globalt handlade livsmedelsråvaror, var i genomsnitt 123,9 punkter i juli. Det är en ökning med 1,3 procent från maj 2023 och en ökning med 11,8 procent jämfört med juli 2022.

Ökningen drevs av ett kraftigt hopp i FAOs prisindex för vegetabilisk olja, som steg 12,1 procent jämfört med juni 2023 efter sju månader av nedgångar i rad. De internationella solrosoljapriserna återhämtade sig med mer än 15 procent under månaden, främst beroende på förnyad osäkerhet kring de exporterbara förnödenheterna efter Rysslands beslut att avsluta implementeringen av Black Sea Grain Initiative.

De internationella vetepriserna steg med 1,6 procent, deras första månatliga ökning på nio månader, på grund av osäkerhet kring exporten från Ukraina samt fortsatt torra förhållanden i Nordamerika.

Nyheter

Den viktiga råvaruvalutan USD faller kraftigt

Publicerat

den

Priset på USD går ner

En stor del av all råvaruhandel och -affärer prissätts i amerikanska dollar. Därför ser man exempelvis ofta att när dollarkursen går ner så går guldpriset upp, den ena förändringen tar ut den andra.

Valutor är något knepigt eftersom alla priser är relativa. För att få en bättre uppfattning om hur USD utvecklas så brukar man använda ett index som mäter USD mot ett flertal andra valutor. Ett av de vanligaste indexen är DXY.

Nedan är en graf över utvecklingen på DXY under handelstimmarna i april. Trumps agerande har fått dollarn att falla kraftigt, där framför allt tre händelser har lett till branta fall.

Utvecklingen på dollarindexet DXY per handelstimme hittills under april.

En svagare dollar gör att råvaror vid samma pris i dollar blir billigare för alla kunder utanför USA. För länder som importerar mycket råvaror är en svagare USD oftast positivt, som exempelvis Indien. För länder som exporterar mycket råvaror är en svagare USD oftast dåligt, som exempelvis Brasilien och Ryssland.

Det finns en stor allmän efterfrågan på guld just nu, men det får även understöd av en svagare USD. För oljeproducenter är utvecklingen desto tråkigare. Samtidigt som USD går ner så går också priset på olja i USD ner. De drabbas av en dubbel negativ effekt.

Trump har hela tiden pratat om att han vill få ner priset på USD då han anser att det är konstgjort högt, så ur det perspektivet är utvecklingen en stor framgång. Sedan var nog inte tanken att det skulle gå ner på detta sätt utan att det skulle ske genom att andra länder tvingades att skriva på avtal om att höja priset på sina valutor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns

Publicerat

den

Den allt större geopolitiska oron och Trumps ekonomiska kaos har gett bränsle till guldpriset. Tidigare idag tangerade spotpriset på guld 3400 USD och terminspriset var uppe på 3402 USD. Just nu finns det ingenting som stoppar guldpriset, det tillkommer hela tiden fler köpare. Vi ser dock inte bara en kraftigt uppgång det senaste året, priset har stigit kraftigt under en period på 20 år. Det är egentligen inte så konstigt, för 20 år sedan var världen väldigt mycket fattigare än idag, flera miljarder människor har fått det avsevärt bättre, och om de ekonomierna lägger en liten andel av sin ökade rikedom på guld så slår det igenom.

Spotpriset på guld i USA
Spotpriset på guld i USA.
Spotpriset på guld i USD över lång tid
Spotpriset på guld i USA under lång tid.
Fortsätt läsa

Nyheter

Kina slår nytt rekord i produktion av kol

Publicerat

den

Kol

Energianalytikern John Kemp rapporterar, baserat på Kinas officiella statistik, att landet slagit ett nytt rekord i produktion av kol. I mars producerade man 441 miljoner ton. Grafen nedan visar hur perioden januari-mars varit per år och där har produktionen gått upp till 1203 miljoner ton från 1106 miljoner ton för samma period föregående år.

Kina använder spektakulära mängder kol, det man också gradvis gör är att ersätta importerad kol med egen produktion. Det är en säkerhetsfråga att man vill vara mindre beroende av omvärlden för energi. Fördelen med importerade kol är att den kan levereras med lastfartyg till de energislukande kustregionerna. Men Kina har med tiden byggt energislukande industri vid sina kolgruvor, vilket delvis minskar behovet av att frakta kolen.

Kinas produktion av kol, januari till mars per år.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära