Nyheter
Frusen, koncentrerad apelsinjuice, en option på utbudsstörningar
Brasilien och Florida står i dag för cirka 91 procent av världens produktion av frusen koncentrerad apelsinjuice, frozen concentrated orange juice eller FCOJ. Den amerikanska marknaden har på grund av skörden sin försäljningsstart den 1 december, medan den brasilianska säsongen löper från och med den 1 juni. Köldperioden i Florida börjar i månadsskiftet november/december medan torkan slår till i Brasilien under perioden juli till och med november vilket gör frusen koncentrerad apelsinjuice, FCOJ, till en väderrelaterad råvara.
Kölden kan ha förödande effekter på planteringarna i Florida och ha en negativ påverkan på både blommor och nya skott vilket gör att det är extra viktigt att hålla koll på dessa siffror eftersom vädret kan komma att minska kommande säsongs skörd. Skador på skörden kan komma att innebära att de överlevande frukternas juiceinnehåll minskar vilket försämrar avkastningen per låda frukt. Är frosten tillräckligt allvarlig kan den komma att betyda att en stor del av skörden inte kan användas alls. Det får dessutom allvarliga konsekvenser på sikt eftersom det tar tre till fem år innan ett apelsinträd börjar producera kommersiella mängder frukt och upp till 20 år innan det når sin topproduktion. Är frosten allvarlig kan hela trädet komma att dö vilket gör att priset kan komma att justeras uppåt flera år framåt.
I den andra delen av spektrat finns torkan som kan komma att skada växternas knoppar, nästa års skörd. Frost och torka kan leda till ökade priser på frusen koncentrerad apelsinjuice på råvarubörserna. Andra klimatrelaterade händelser som kan ha effekt är orkanperioden som inträffar varje år, något som kan komma att få en betydande inverkan på Floridas citrusodlingar på såväl lång som kort sikt.
Nedanstående tabeller visar vilken påverkan frost kan komma att ha på apelsinodlingarna i Florida.
En lång position i terminer på frusen koncentrerad apelsinjuice kan således likställas med att äga en köpoption på utbudsstörningar. Om priset på frusen koncentrerad apelsinjuice, FCOJ, kan liknas vid en köpoption, kan vi då se några snedvridningar i dess prissättningar?
Svaret är ganska förvånande i ett avseende och lugnande i ett annat. Priset på frusen koncentrerad apelsinjuice är säsongsmässigt det svagaste av alla de jordbruksrelaterade råvaror som handlas på börserna, faktum är att priserna inte ens är statistiskt signifikanta på den rigorösa 1-procentsnivån när vi i ett säsongsbaserat prisdiagram visar upp en graf för frusen koncentrerad apelsinjuice.
En säsongsbetonad analys tyder på att den starkaste månaden för FCOJ-terminer är november, den period då handlarna hedgar sig mot frosten. Den säsongsmässigt sett svagaste månaden är januari, en månad då det är vanligt att dessa frosthedgar stängs.
Prishistorian och marknadsstrukturen visar tydligt varför dagligvarukedjor och juiceprocessorer behöver säkra sina priser och varför termins- och optionskontrakt på FCOJ har varit så pass framgångsrika sedan dessa introducerades.
Framgångarna för kontraktet växer även i betydelse då den fysiska karaktären av apelsinjuicemarknaden förskjutits från FCOJ till det kontantavräknade och mer finansiellt inriktade apelsinjuicekontraktet NFC. Råvaruhandlare och råvarubaserade hedgefonder använder inte kontraktet bara för dess möjligheter till handel, men också på grund av dess diversifiera risk i förhållande till andra råvaruterminer.
Minifutures och certifikat för att handla FCOJ i Sverige
I januari 2012 introducerade Royal Bank of Scotland minifutures på frusen koncentrerad apelsinjuice under namnet frozen concentrated orange juice som är speciellt anpassade för den svenska marknaden. Satsningen har börjat med produkterna ”MINILONG AJOS A” och ”MINISHORT AJOS A” vilka om de tas emot väl kommer att följas av ytterligare.
Sedan tidigare har Handelsbanken erbjudit Bull & Bear-certifikat på apelsinjuice under namnen BULL APELSIN H och BEAR APELSIN H vilka ger en hävstång på två gånger, det vill säga som har en daglig hävstång med en faktor om två.
Nyheter
Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset
Oljepriset har är på sin lägsta nivå för hela året då flera faktorer sammanfaller som tynger priset på råvaran. Christian Kopfer kommenterar vad som händer.
Nyheter
Oljepriset är det samma som för 20 år sedan
Det vanligaste när man tittar på prisutvecklingen på råvaror är att man tittar på det absoluta priset. Det är dock i ärlighetens namn något missvisande när man tittar på längre tidsperioder eftersom vi har inflation i samhället.
Javier Blas bjuder idag på en graf som visar priset på brent-olja i USD där priset har inflationsjusterats. Vad som då kommer fram är att oljepriset idag är det samma som för 20 år sedan.
Sedan ska det tilläggas, det priset är i USD, och få valutor har utvecklats lika starkt som den amerikanska dollarn. I svenska kronor har oljepriset snarare gått upp runt 40 procent.
Nyheter
Den svenska spannmålsskörden ser ut att bli något mindre än förväntat
Den svenska spannmålsskörden förväntades i år landa på en normalnivå på 5,4 miljoner ton men Lantmännen indikerar nu att den kan bli något lägre. Priserna är samtidigt nedpressade. En sämre skörd i Europa påverkar mindre än att stora delar av världen har haft stora skördar. Lantmännens spannmålschef Mikael Jeppsson säger att Jordbruksverkets prognos i november kommer att bringa mer klarhet kring den svenska skörden.
-
Nyheter3 veckor sedan
Lucara Diamond har hittat en diamant på 2492 karat
-
Analys3 veckor sedan
OPEC poised to scrap Q4 production hike
-
Nyheter2 veckor sedan
Torbjörn Iwarson kommenterar vad som händer på råvarumarknaden
-
Analys2 veckor sedan
Fear of coming weakness trumps current tightness
-
Nyheter2 veckor sedan
Tata Steel vill bygga 200 kärnkraftsreaktorer på 220 MW vardera för att producera grönt stål
-
Nyheter2 veckor sedan
Bixias höstprognos: Fortsatt låga elpriser
-
Nyheter4 veckor sedan
Priset på järnmalm under 100 USD på svag efterfrågan i Kina
-
Nyheter3 veckor sedan
Guld håller sig över rekordpriset 2500 USD