Följ oss

Nyheter

Frusen, koncentrerad apelsinjuice, en option på utbudsstörningar

Publicerat

den

Apelsiner som blir frusen koncentrerad apelsinjuice (FCOJ)

Apelsiner som blir frusen koncentrerad apelsinjuice (FCOJ)Brasilien och Florida står i dag för cirka 91 procent av världens produktion av frusen koncentrerad apelsinjuice, frozen concentrated orange juice eller FCOJ. Den amerikanska marknaden har på grund av skörden sin försäljningsstart den 1 december, medan den brasilianska säsongen löper från och med den 1 juni. Köldperioden i Florida börjar i månadsskiftet november/december medan torkan slår till i Brasilien under perioden juli till och med november vilket gör frusen koncentrerad apelsinjuice, FCOJ, till en väderrelaterad råvara.

Kölden kan ha förödande effekter på planteringarna i Florida och ha en negativ påverkan på både blommor och nya skott vilket gör att det är extra viktigt att hålla koll på dessa siffror eftersom vädret kan komma att minska kommande säsongs skörd. Skador på skörden kan komma att innebära att de överlevande frukternas juiceinnehåll minskar vilket försämrar avkastningen per låda frukt. Är frosten tillräckligt allvarlig kan den komma att betyda att en stor del av skörden inte kan användas alls. Det får dessutom allvarliga konsekvenser på sikt eftersom det tar tre till fem år innan ett apelsinträd börjar producera kommersiella mängder frukt och upp till 20 år innan det når sin topproduktion. Är frosten allvarlig kan hela trädet komma att dö vilket gör att priset kan komma att justeras uppåt flera år framåt.

I den andra delen av spektrat finns torkan som kan komma att skada växternas knoppar, nästa års skörd. Frost och torka kan leda till ökade priser på frusen koncentrerad apelsinjuice på råvarubörserna. Andra klimatrelaterade händelser som kan ha effekt är orkanperioden som inträffar varje år, något som kan komma att få en betydande inverkan på Floridas citrusodlingar på såväl lång som kort sikt.

Nedanstående tabeller visar vilken påverkan frost kan komma att ha på apelsinodlingarna i Florida.

Kritiska temperaturer för apelsiner från Florida

Konsekvenser av olika temperaturer för apelsinodlingar i Florida

Hur länge det tar för apelsinodlingar i Florida att återhämta sig vid olika frysskador

En lång position i terminer på frusen koncentrerad apelsinjuice kan således likställas med att äga en köpoption på utbudsstörningar. Om priset på frusen koncentrerad apelsinjuice, FCOJ, kan liknas vid en köpoption, kan vi då se några snedvridningar i dess prissättningar?

Svaret är ganska förvånande i ett avseende och lugnande i ett annat. Priset på frusen koncentrerad apelsinjuice är säsongsmässigt det svagaste av alla de jordbruksrelaterade råvaror som handlas på börserna, faktum är att priserna inte ens är statistiskt signifikanta på den rigorösa 1-procentsnivån när vi i ett säsongsbaserat prisdiagram visar upp en graf för frusen koncentrerad apelsinjuice.

En säsongsbetonad analys tyder på att den starkaste månaden för FCOJ-terminer är november, den period då handlarna hedgar sig mot frosten. Den säsongsmässigt sett svagaste månaden är januari, en månad då det är vanligt att dessa frosthedgar stängs.

Prishistorian och marknadsstrukturen visar tydligt varför dagligvarukedjor och juiceprocessorer behöver säkra sina priser och varför termins- och optionskontrakt på FCOJ har varit så pass framgångsrika sedan dessa introducerades.

Framgångarna för kontraktet växer även i betydelse då den fysiska karaktären av apelsinjuicemarknaden förskjutits från FCOJ till det kontantavräknade och mer finansiellt inriktade apelsinjuicekontraktet NFC. Råvaruhandlare och råvarubaserade hedgefonder använder inte kontraktet bara för dess möjligheter till handel, men också på grund av dess diversifiera risk i förhållande till andra råvaruterminer.

Säsongsvariationer för terminer på frusen apelsinjuice (FCOJ)Diagram över säsongsvariationer för terminer på FCOJ

Minifutures och certifikat för att handla FCOJ i Sverige

I januari 2012 introducerade Royal Bank of Scotland minifutures på frusen koncentrerad apelsinjuice under namnet frozen concentrated orange juice som är speciellt anpassade för den svenska marknaden. Satsningen har börjat med produkterna ”MINILONG AJOS A” och ”MINISHORT AJOS A” vilka om de tas emot väl kommer att följas av ytterligare.

Sedan tidigare har Handelsbanken erbjudit Bull & Bear-certifikat på apelsinjuice under namnen BULL APELSIN H och BEAR APELSIN H vilka ger en hävstång på två gånger, det vill säga som har en daglig hävstång med en faktor om två.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Venezuelas militära aktivitet väcker frågor om en invasion av oljelandet Guyana

Publicerat

den

Guyana är det relativt sett mindre landet i Sydamerika som på några få år har gått från att vara relativt fattigt till att gå mot att bli ett av de rikare länderna i världen per capita. Landet ändrade reglerna för oljeprospektering och ganska snabbt hittades stora mängder olja utanför kusten. Vad vi läser så är landet hyggligt rikt även på en uppsjö andra råvaror, men ingenting har blivit i närheten så stort som den olja man nu producerar, där landet på ett fåtal år kommit upp i en oljeproduktion på 0,4 miljoner fat per dag.

Det stora grannlandet Venezuela har i jämförelse megastora råvarutillgångar, bland annat världens största oljereserver. Landet har dock inte lyckats få sin ekonomi att fungera.

Venezuela har dock sedan 1800-talet gjort anspråk på majoriteten av Guyana, det område som kallas Guayana Esequiba. Att Guyana hittade olja och blivit ett rikt land har väckt ilska i grannlandet. Det har pratats om att Venezuela kan komma att invadera Guyana.

Området Venezuela gör anspråk på. Grafik från Wikipedia

Venezuela gör militära förflyttningar

Sedan några dagar tillbaka så har Venezuelas anspråk kommit i fokus då betydande förflyttningar av militär utrustning och personal i östra delen av landet vid gränsen mot Guyana har observerats. Grannlandet Brasilien uppges ha höjt beredskapen för sin militär.

Fortsätt läsa

Nyheter

Platinapriserna faller trots prognoser om utbudsunderskott

Publicerat

den

Trots upprepade prognoser om ett växande utbudsunderskott har platinapriset fallit 15 procent sedan början av 2023. Det har gjort att platina förväntas avsluta året med den sämsta utvecklingen på fem år.

Platina står i kontrast till guld som har stigit med 14 procent i år, tack vare stora köp av centralbanker som har kompenserat utflödet från guldstödda ETFer.

Den senaste kvartalsuppdateringen från World Platinum Investment Council (WPIC) har återigen lyft fram underskottsprognosen för 2023 gällande platina och förutspår ytterligare ett, men mindre, underskott för 2024. Trots detta har priserna på metallen vägrat att röra sig högre.

Rapporten ser ett underskott för den globala platinamarknaden på 1,071 miljoner troy ounce för i år, på grund av en total efterfrågetillväxt på 26 procent till 8,150 miljoner troy ounce på årsbasis och svagt utbud. Det beror på att både gruvdrift och återvinning förväntas ligga långt under nivåerna före covid i år och nästa år. Utbudet sjunker med 3 procent jämfört med föregående år till 7,079 miljoner troy ounce, enligt WPIC-rapporten.

Fortsätt läsa

Nyheter

Outokumpu vill bygga egna kärnkraftreaktorer vid sina stålverk

Publicerat

den

Outokumpu i Torneå

Outokumpu utreder möjligheterna att minska koldioxidutsläppen från produktionen av rostfritt stål med hjälp av små kärnkraftsreaktorer. Ett alternativ för detta är vid bolagets stålverk i Torneå, dvs precis vid den svenska gränsen.

Outokumpu utreder möjligheterna att minska koldioxidutsläppen från sin stålproduktion med hjälp av SMR-teknik (Small Modular Reactor, SMR), som är under utveckling. I detta skede är avsikten med förstudien att utreda genomförbarheten av småskalig kärnkraft av detta slag, och eventuella investeringsbeslut fattas först senare. Ett alternativ för placering av en SMR-reaktor skulle kunna vara området kring Outokumpus verksamheter i Torneå.

”En SMR-reaktor (engelska: small modular reactor) är en liten kärnreaktor med modulär konstruktion och i typiska fall med en eleffekt som inte överstiger 300 megawatt. En sådan reaktor kan i stort sett prefabriceras i moduler på en fabrik och transporteras till den aktuella platsen med land- eller till sjötransport. Tack vare prefabrikation går det att sänka byggkostnaderna och göra byggnadstiden kortare. Med en SMR kan man inte endast producera el, utan också fjärrvärme, väte och processvärme”, berättar Kristiina Tiilas, ansvarig för Outokumpus SMR-projekt.

Outokumpu anser att kärnkraft är det bästa alternativet för stabil utsläppsfri energi i industriell skala

Outokumpu, producenten av det rostfria stål som idag har lägst utsläpp i världen, påskyndar den gröna omställningen i stålindustrin genom sina åtgärder. Outokumpu skriver att företaget är den enda producenten av rostfritt stål som har antagit Science-Based Targets-initiativets klimatmål på 1,5°C. Att behålla och öka andelen koldioxidsnål el är viktigt för att nå företagets ambitiösa hållbarhetsmål.

”Outokumpu ligger i framkant när det gäller att minska koldioxidutsläppen från stålindustrin. Därför är det ett naturligt steg för bolaget att utreda de möjligheter som nya tekniska lösningar som är under utveckling erbjuder bolaget att minska sina koldioxidutsläpp”, berättar Tony Lindström, energiansvarig på Outokumpu.

En förstudie kring tekniken för små modulära reaktorer har inletts. Inom ramen för den utreds bland annat de möjliga tekniska lösningarna, ekonomisk lönsamhet och konsekvenser för miljön. Utifrån förstudien bedömer bolaget huruvida det lönar sig att investera i SMR-teknik, och ett eventuellt investeringsbeslut fattas först efter detta.

Igår höll Outokumpu ett informationsmöte i Haparanda för att berätta om projektet.

Fortsätt läsa

Populära