Följ oss

Nyheter

A Nordic Iron Ore opportunity

Publicerat

den

Här vill Nordic Iron Ore bryta järnmalm

Nordic Iron Ore - Gruvbolag gör kapitalanskaffningNordic Iron Ore som startades så sent som 2008 som en sammanslagning av tolv undersökningstillstånd från Kopparberg Mineral, Archelon Mineral och IGE Nordic har på bara några år etablerat sig som en potentiell vinnare av de allt ökade intresset för järnmalm. Grundandet föregicks emellertid av en marknadsanalys från RMG, Raw Materials Group, vars tidigare VD Per Storm nu sitter i styrelsen för Nordic Iron Ore. Vi antar att detta kan indikera potentialen i projekten.

Diagram över utveckling av järnmalmspriser - Graf 1976 - 2009

I dag har Nordic Iron Ore två stycken huvudprojekt, varav två är så kallade brownfield-projekt, sådana fyndigheter som övergetts av en tidigare prospektör eller operatör. Det betyder att sådana fyndigheter ofta har en betydligt lägre risk eftersom det sedan tidigare är känt att det funnits kommersiellt utvinningsbara mängder av den aktuella råvaran. I detta fall är det SSAB som varit en tidigare operatör, men som 1980 valde att stänga ned gruvproduktionen som en följd av det då betydligt lägre priset på stål som så gott som all järnmalm vidareförädlas till. I dag är priset på såväl järnmalm som slutprodukten stål betydligt högre, vilket gör att ledningen för Nordic Iron Ore räknar med att bolaget redan under det första kvartalet 2015 skall kunna vara i produktion. 2015 kan låta som långt bort, cirka tre år, men för att vara ett gruvprojekt, även om det är ett så kallat brownfield-projekt, så är det ganska normalt med utvecklingstider på mellan åtta och femton år varför detta projekt får anses ha varit tämligen snabbt utvecklat.

Utveckling och milstolpar för Nordic Iron OreGruvbolaget Norid Iron Ore - UtvecklingsaktiviteterProduktion av stål - Graf från år 1900 till 2010

Med en stigande efterfrågan på järnmalm, som en följd av att utvecklingsländernas befolkning uppnår en högre levnadsstandard, så ökar efterfrågan på basmetaller, bland annat järnmalm och slutprodukten stål vilket borgar för att det kommer finnas köpare för den järnmalm som Nordic Iron Ore har som mål att bolaget skall leverera från och med Q1 2015.

Mål

Nordic Iron Ores operativa mål är att Bolaget före utgången av 2015 ska ha:

  • Återupptagit gruvdriften i Blötberget och Håksberg, med en förväntad årsproduktion om cirka 2,2 miljoner ton färdiga produkter vid full drift.
  • Väsentligt utökat mineraltillgångarna, främst genom prospekteringen inom Väsmanfältet.
  • Ansökt om bearbetningskoncession och miljötillstånd för Väsmanfältet.
  • Genomfört en feasibility study för en kraftig ökning av årsproduktionen.

Emissionserbjudandet

I syfte att säkra Nordic Iron Ores finansiering inför nästa fas av projektutvecklingen av Ludvika Gruvor samt för att öka spridningen av ägandet i bolaget, har styrelsen för Nordic Iron Ore den 1 februari 2012 beslutat att, med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt, genomföra en nyemission av aktier i Nordic Iron Ore, i form av ett erbjudande riktat till allmänheten och institutionella investerare i Sverige samt utvalda institutionella investerare utanför Sverige. Erbjudandet omfattar aktier till ett värde om 140 MSEK.

Erbjudandet ska i första hand finansiera genomförandet av planerad feasibility study (inklusive tillkommande geologiska undersökningar och provbrytning) avseende gruvdrift i Blötberget och Håksberg. Bolaget bedömer att utgifterna för detta kommer att uppgå till cirka 56 MSEK. Förutom dessa utgifter planerar bolaget prospekteringsaktiviteter i anslutning till Väsmanfältet för vilka kostnaderna beräknas uppgå till cirka 30 MSEK.

Företagspresentation

VD Christer Lindquist presenterade Nordic Iron Ore den 10 februari 2012 i Stockholm. Presentationen filmades och kan ses direkt här på Råvarumarknaden.se.

Nyheter

Terrorattack och krig i mellanöstern, oljepriset har inte reagerat vidare kraftigt

Publicerat

den

Thina och Gabriel diskuterar olja

Det är ett år sedan Hamas inledde sin stora attack på Israel vilket blev startskottet för ett regionalt krig. Trots detta har inte oljepriset inte reagerat vidare kraftigt. Thina Saltvedt kommenterar utvecklingen som varit och blickar framåt.

Nordeas energiexpert Thina Saltvedt kommenterar olja och energi.
Fortsätt läsa

Nyheter

Equinor köper 10 procent av Ørsted för omkring 26 miljarder kronor

Publicerat

den

Vindkraft till havs från Ørsted

Equinor har köpt 9,8 procent av aktierna i Ørsted. Transaktionen gör Equinor till den näst största aktieägaren i Ørsted, efter danska staten, som har en kontrollerande andel i bolaget.

”Equinor har ett långsiktigt perspektiv och kommer att vara en stödjande ägare i Ørsted. Detta är en kontracyklisk investering i en ledande utvecklare och en premiumportfölj av operativa havsbaserade vindkraftstillgångar. Exponeringen mot producerande tillgångar kompletterar Equinors portfölj med stora projekt under utveckling”, säger Anders Opedal, VD för Equinor.

Equinors ägarposition har byggts upp över tid, genom en kombination av marknadsköp och en blockaffär. Equinor avser att öka sitt ägande till 10%, men det finns för närvarande inga planer på att ytterligare öka ägarandelen. Equinor skriver att de stödjer Ørsteds strategi och ledning, och söker inte styrelserepresentation.

Baserat på fredagens stängningskurs så är det en transaktion på 26 miljarder SEK.

Affären kommer efter att Ørsted slaktat verksamheten

Ørsted är något av en katastrof både till aktie och verksamhet. Bolaget sålde fossilverksamheten och satsade på grön energi vilket fick aktien att lyfta högt. Men sedan kom verkligheten tillbaka och aktien kraschade. Sedan har Ørsted slaktat sin verksamhet hårt, man har lagt ner stora projekt och tagit enorma förluster. Bolaget har bytt strategi och vill inte alls sätta hela företaget på spel i en snabb grön omställning, utan vill mer vara med i en lugnare takt. Till den lägre värderingen och till med en lägre risk i verksamheten tyckte uppenbarligen Equinor att det var en tilltalande investering.

Fortsätt läsa

Nyheter

Bjarne Schieldrop kommenterar oroligheterna som fått oljepriset att stiga

Publicerat

den

Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker för råvaror på SEB

Den högre nivån av konflikt i Mellanöstern har de senaste dagarna fått oljepriset att stiga. Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker för råvaror på SEB, kommenterar utvecklingen. Han säger att uppgången betyder att marknaden är lite nervös, men inte jättenervös. Iran och Israel genomför attacker, men i sammanhanget begränsade insatser. Om Israel skulle attackera stora delar av Irans oljeproduktion kan Iran svara med att stänga Hormuzsundet och då kan priset stiga flera hundra procent.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära