Connect with us

Nyheter

Framtida sockeröverskott mindre än väntat

Published

on

Socker - Prognos tycer på lägre överskottFör säsongen 2011/2012 förväntas utbudet av socker åter att ge ett överskott, även om det framtida sockeröverskottet nu beräknas bli lägre än vad som tidigare prognosticerats. Det är bland annat den studie som analysföretaget Czarnikow publicerade i maj 2011 som nu revideras ned, främst som en följd av allt för optimistiska skördeprognoser.

Men även om det fortfarande är mycket tidigt i cykeln och många länder ännu inte har börjat odla socker, verkar det redan som om tillväxten inte kommer vara lika stark som tidigare antagits. En lägre skörd i Brasilien har dominerat rubrikerna och som ett resultat väntas tillväxten i den globala produktionen nu helt vara beroende av bättre skördar i ett allt större antal länder.

Idag ser det ut som om Europa är inställt att leverera mycket av tillväxtprognosen för säsongen 2011/2012 medan mer exportinriktade producenter som Brasilien, Australien och Sydafrika kommer att se en oförändrad eller lägre produktion. Högre priser har visserligen uppmuntrat producenterna att expandera, men resultatet visar att marknaden fortfarande står inför utmaningen att möta en växande efterfrågan.

  • Överskottet av socker har halverats sedan i maj 2011 till 5,3 kubikton från tidigare 10,3 kubikton.
  • Produktionstillväxten har reviderats ned från 14 miljoner kubikton till 9m kubikton.
  • Global tillgänglighet, prognosen är nu vid 176,3m kubikton för 2011/12, en ökning från 167,7m kubikton i 2010/11.
  • Konsumtionen förväntas växa från 167,6m kubikton under 2011 till 170,5m kubikton 2012.
  • Sockerrörsproduktionen beräknas öka till 138,2m kubikton från 135,6m kubikton förra året.
  • Sockerbetor, produktionen väntas öka till 38,1 kubikton från 32,2m kubikton förra året.
Produktion av socker i Brasilien - Diagram 2000 / 2001 - 2011 / 2012

Produktion av socker i Brasilien

Brasilien

Den brasilianska sockerrörsskörden har reviderats ned till 498 miljoner ton från den ursprungliga beräkningen på 575 miljoner ton. Detta är till stor del som en följd av försämrad avkastning i jordbruket, torrt väder, blomning hos sockerrörsplantorna, frost i början av juli och att den genomsnittliga åldern på grödan når 4,1 år.

Som ett resultat av höga priser har Brasiliens sockerrörsindustri maximerat sin sockerproduktion där så är möjligt.

Fokus på sockerproduktionen i Brasilien har skett på bekostnad av etanolproduktionen.

Indien

Sockerproduktionen i Indien förväntas öka med cirka 8 % under säsongen 2010/2011. Detta är emellertid betydligt lägre än den 25 procentiga tillväxten vi såg förra året. Indien förväntas leverera ett mindre produktionsöverskott i år och bör kunna fortsätta exportera till världsmarknaden under 2011/2012.

EU

EU:s produktion har reviderats upp med 0,5 kubikton till 17,9m kubikton, på grund av goda förutsättningar för sockerbetsskörden. 2m kubikton av exporten väntas EU bidra med denna kommande säsong.

Ryssland

Skörden av sockerbetor beräknas öka med 0,7 kubikton på grund av utmärkta skördar, men på grund av bristande infrastruktur väntas betydande mängder att lämnas oskördade.

Continue Reading
Advertisement

Tavex

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära