Connect with us

Nyheter

Ett stort steg framåt för Igrene

Published

on

VD för Igrene och borr i bakgrunden

Igrene med borrIgrene är företaget som prospekterat och hittat gas vid siljansringen. När de flesta företag gick på lågvarv under sommaren så var det full aktivitet hos Igrene som förberedde sig för att borra ett provhål. Provhålet har inte bara som mål att bevisa tillgångarna som tidigare undersökningar visat på, utan ska också användas för att börja producera gas. Som alltid när man borrar i marken så stöter man på problem och Igrenes arbete drog ut några veckor på tiden. Men sedan någon vecka tillbaka är ett 150 meter djupt och tre decimeter grovt gasrör fastgjutet ned i berget och nästa steg ner till 700 meter kan inledas.

“Vi har haft en oturlig inledning men i går gjöt vi fast och tätade foderröret med betong den första delen av borrprojektet med ett tolv tums rör ned till 150 meters djup. Vi låter betongen brinna några dagar och sedan fortsätter vi borra med ett sex tums tums rör ned till 700 meters djup. Går det helt perfekt så tar det 20 dagar” sade Igrenes VD Mats Budh till tidningen DT. Han sade vidare

“Vi har hittat gas i fri gas under våra 150 första meter och haft ett par smällar, men nu höjer vi säkerhetskraven i de fortsatta borrningarna och installerar en utrustning som klarar en blow out…”

När produktionshålet är borrat ned till 700 meters djup är planen för Igrene att under fem sex veckor göra ett fullskaletest för att mäta flöden och gasvolymer.

“Då vet vi vad som finns ned till 700 meter. Samtidigt kommer Uppsala universitets undersökning att bli klar och de våra och deras data kan vi få en modell av hur det kan se ut i jorden flera kilometer ned” säger Mats Budh vidare till DT. Förhoppningen är att gasfyndet ska kunna finansiera ytterligare 7-8 hål i närheten.

“Och vi vet efter våra prospekteringsinsatser runt hela Siljansringen att det finns många lika lovande platser som denna…”

Läs artikel och se video-reportage hos DT.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *