Nyheter
Elpriset i februari – det lägsta på 20 år

Elpriserna på den nordiska elbörsen Nordpool ligger just nu på omkring 14 öre per kilowattimme. Under februari har vi för första gången haft negativa elpriser i Sverige och två vindkraftsrekord har slagits. Enligt elbolaget Bixias prognos kommer snittpriset i februari hamna på 14 öre, vilket är det lägsta sedan år 2000. Förra året låg februaripriset på 48 öre.
Bra för villaägarna, men de rekordlåga elpriserna gör det tufft för vindkraftsbolagen som drabbas av förluster då även elcertifikatpriserna är låga. Den 10 februari fick vi för första gången i historien negativa elpriser i Sverige under några timmar. Den sammanlagda ersättningen till vindkraftsbolagen täcker i nuläget inte investeringskostnaden.

Det är det milda, blöta och blåsiga vädret i kombination med att den svenska vindkraften har byggts ut kraftigt som gör att vi har ovanligt låga elpriser och stundtals till och med negativa. Utbudet är större än efterfrågan.
– I helgen då ytterligare hårda vindar drog in fick vi återigen ett nytt vindkraftsproduktionsrekord på dygnsbasis närmare bestämt under lördagen den 22 februari med 356 GWh och täckte det dygnet drygt 30 procent av elanvändningen, säger Johan Sigvardsson, analytiker på Bixia.
Extremt mycket vatten
Temperaturerna i landet ligger 5-6 grader över det normala för årstiden vilket gör att elanvändningen går ner. I de södra delarna har vi gått direkt från höst till vår då vintern lyser med sin frånvaro. Samtidigt som flertalet intensiva lågtryck, med kraftig vind och mycket nederbörd gör att elproduktionen från vindkraftverken ökar och vattenmagasinen fylls på än mer. Den rikliga mängden nederbörd den senaste perioden har lett till att SMHI utfärdat klass-2 varning i stora delar av södra Sverige samt klass-3 varning i Kronoberg och Hallands län.
– Det är inte bara hög vindkraftsproduktion som pressar elpriset utan att vattenmagasinen är till brädden fyllda. På vissa håll är det riktigt besvärligt. Vi har en historiskt extremt hög hydrologisk balans på 17 TWh. Prognosen ligger kring 20 TWh, säger Johan Sigvardsson.
Nästan lika mycket vindkraft som kärnkraft
Hittills i februari har vindkraftverken i Sverige producerat ungefär lika mycket el som kärnkraftverken.
– Att vindkraften har producerat nästan lika mycket som kärnkraften under en så här lång period är en ny situation. Det beror på att det under förra året byggdes så många nya vindkraftverk som nu tagits i bruk. Hade vi inte haft så mycket vindkraft så hade priserna på el inte varit lika låga som nu, säger Johan Sigvardsson.
Under februari räknar Bixia med att vindkraften står för cirka 17 procent av elanvändningen, kärnkraften för 20 procent och vattenkraften täcker cirka 55 procent.
Nyheter
Guld kostar över 3100 USD per uns och 1 miljoner kronor per kilo

För några veckor sedan passerade guldpriset den jämna och fina nivån av 1 miljon kronor per kilo. Något senare passerade priset den fantastiska nivån av 3000 USD per uns. Men när det senare hände så hade den svenska kronan förstärkts så priset var tillbaka under 1 miljon kronor.
Nu är dock guldpriset över båda dessa nivåer samtidigt. I skrivande stund är guldpriset 3 123 USD per uns och några få kronor över 1 miljon kronor per kilo. Detta trots att den svenska kronan ligger kvar kring 10 kronor per USD, en nivå som det var länge sedan vi hade.
Trump-administrationen har kastat både ekonomi och världsordning in i ett kaos, och det är till guld som många vänder sig för att i alla fall skydda sina egna ekonomiska tillgångar.
Nyheter
Danska Seaborg Technologies siktar på serieproduktion av smältsaltsreaktorer till mitten av 2030-talet

Seaborg Technologies är ett danskt företag som utvecklar ett speciellt koncept inom kärnkraft. Reaktorn är en smältsaltsreaktor, vilken ger en hög säkerhetsprofil. Om bränslet mot förmodan skulle komma i kontakt med atmosfären så svalnar det och blir till sten.
Kärnkraftsreaktorn är på 200-800 MW och byggs på en pråm. Pråmen ankras upp där den ska användas och ansluts till elnätet (eller fjärrvärmenät, industriell användning, avsaltning av vatten). Bolagets huvudfokus är Asien där det bor miljarder med människor i närheten av havet och samtidigt har en väldigt hög koldioxidprofil på sin energianvändning.
Att kärnkraftsreaktorerna byggs på pråmar innebär också att de kommer att serieproduceras på skeppsvarv. I stället för platsbyggda kärnkraftverk så serieproduceras de och körs dit de ska användas. Man skulle kunna säga att de på det sättet blir ännu mer modulära än SMR-reaktorer.
200 miljoner danska kronor i ny finansiering
I torsdags fick Seaborg Technologies 200 miljoner danska kronor i ny finansiering, dvs närmare 300 miljoner svenska kronor. Allt kapital tillfördes från existerande investerare. Kapitalet ska användas till att accelerera utvecklingen och expandera utvecklingsteamet i Danmark och Korea, liksom att lansera flera utvecklingsprojekt med partners i Europa, USA och Korea.
Under 2024 gjordes stora framsteg i utvecklingen av Seaborg-tekniken, bland annat genom utvecklingsprojekt med Idaho National Laboratory i USA och EU:s Joint Research Centre i Karlsruhe, Tyskland. I Korea går förstudien om produktion av bränslesalt med Kepco Nuclear Fuel och GS E&C framåt och samarbetet med Korea Atomic Energy Research Institute har stärkts ytterligare.
Andreas Schofield, medgrundare och CTO på Seaborg, säger: ”Tack vare vårt teams hängivna arbete har designen och forskningsbasen för vår reaktorteknik nu nått en mognadsgrad som gör att vi är redo att inleda licensaktiviteter med kärnkraftsmyndigheterna i Sydkorea. Nästa designfas kommer att fokusera på att skala upp testning och validering i våra nyligen utbyggda anläggningar och med externa partners i Korea och globalt.”
”Tillsammans med våra två starka konsortiepartners, Samsung Heavy Industries och Korea Hydro and Nuclear Power, planerar vi för att vår första reaktor ska vara klar under första halvan av 2030-talet, följt av serieproduktion från mitten av 2030-talet”, säger Klaus Nyengaard, VD för Seaborg Technologies.
Nyheter
Ett samtal om läget på uranmarknaden

I den här intervjun med Bram Vanderelst, uranhandlare och delägare i Curzon Uranium, diskuteras läget på uranmarknaden. Samtalet utforskar dynamiken på spotmarknaden, skillnaderna mellan kortsiktig och långsiktig prissättning och de faktorer som påverkar utbud och efterfrågan. Bram ger insikter om den senaste tidens prisfluktuationer, potentialen för en marknadsbotten och framtidsutsikterna för uranpriserna, och betonar vikten av långsiktiga kontrakt och de utmaningar som branschen står inför. Vidare tar man upp de strukturella underskotten, potentialen för små modulära reaktorer (SMR) och investeringsstrategier. Behovet av högre incitamentspriser för att stimulera produktionen betonas och att ta itu med de utmaningar som branschen står inför. Diskussionen berör också framtida prisprognoser och vikten av en balanserad investeringsportfölj i uran.
-
Nyheter3 veckor sedan
USA är världens största importör av aluminium
-
Nyheter4 veckor sedan
OPEC+ börjar öka oljeutbudet från april
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Unable to rebound as the US SPX is signaling dark clouds on the horizon
-
Analys4 veckor sedan
Oversold. Rising 1-3mth time-spreads. Possibly rebounding to USD 73.5/b before downside ensues
-
Nyheter4 veckor sedan
Arctic Minerals är ett nordiskt mineralprospekterings- och gruvutvecklingsbolag
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Not so fragile yet. If it was it would have sold off more yesterday
-
Analys4 veckor sedan
A deliberate measure to push oil price lower but it is not the opening of the floodgates
-
Nyheter2 veckor sedan
Priset på koppar skiljer sig åt efter tariffer