Oljebehovet sjunker för första gången på tio år

Coronaviruset har en större påverkan globalt än vad som tidigare antagits, och sprids nu till oljepriserna. Internationella energimyndigheten (IEA) räknar med att efterfrågan på olja kommer att falla för första gången på tio år, vilket inte är bra för haussade oljehandlare.

Foto_:Paul Lowry

Enligt en Business Insider-rapport kommer efterfrågan på olja under det första kvartalet 2020 att vara 435 000 fat lägre per dag jämfört med det första kvartalet 2019. Byrån sänker också sin tillväxtprognos för 2020 till 825 000 fat per dag, en minskning med nästan en tredjedel från det tidigare målet och den lägsta tillväxtprognosen sedan 2011.

Tillväxtmålet speglas också i en lägre siffra än det som förutspåddes av organisationen för de oljeexporterande länderna (OPEC). OPEC sänkte sin prognos för hur mycket efterfrågan på olja skulle öka till 990 000 fat per dag, en nedjustering med 230 000 fat per dag.

Återigen är coronaviruset den främsta faktorn för IEA:s minskade siffra eftersom effekten av viruset under det första kvartalet 2020 kommer att vara ”betydande.”

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top