Följ oss

Nyheter

Det historiska kaoset på nickelmarknaden liknar plåtkrisen 1985

Publicerat

den

En tacka med nickel

I nästan ett och ett halvt sekel har London Metal Exchange varit platsen där världspriserna sätts för industriella metaller, från aluminium till zink. I denna långa historia kan prisavbrott räknas nästan på båda händernas fingrar.

En tacka med nickel

Klockan 8:15 denna tisdagsmorgon stoppade LME handeln med nickel, en metall som används för att tillverka rostfritt stål och batterier för elfordon, efter att priserna rusade så mycket som 250 % på två sessioner. Mest chockerande för många på marknaden var dock LMEs efterföljande tillkännagivande: all handel som ägde rum timmarna innan avstängningen makulerades.

LME arbetade hårt för att återställa ordningen när marknaden påverkades av den klassiska short squeezen, driven av en panikrörelse från världens största nickelproducent, Tsingshan Holding Group och dess mäklare att stänga en del av en stor kort position som de hade byggt upp i månader. Många mäklare har kritiserat beslutet att först låta marknaden öppna på tisdagen och sedan makulera de gjorda transaktionerna, skriver nyhetsbyrån Bloomberg.

Tsingshan står nu inför miljarder dollar i förluster, har personer som är bekanta med företaget avslöjat för The Wall Street Journal, efter att Rysslands krig i Ukraina orsakade en aldrig tidigare skådad ökning av priset på en nyckelmetall som används i rostfria stål och elektriska fordonsbatterier.

Förlusten kan bli upp till 8 000 miljoner dollar, innan de våldsamma rörelserna i nickelpriserna fick London Metal Exchange att avbryta handeln av denna metall. Men, som rapporterats av Bloomberg, verkar det kinesiska företaget ha hjälp från flera banker som kommer att stödja sina positioner med kredit (som säkerhet) för att inte tvinga Tsingshan att stänga kontrakten med stora förluster.

”Kaotiskt, pinsamt, upprörande, olyckligt, fallfärdigt eller välj vilket ord som helst”, säger Michael Marlowe, chef för Hythe Bay Metals. ”Idag har varit ett förödande slag för alla som älskar LME och alla som använder det för att sköta sina dagliga affärer.”

För handlare på LME, en av de få platser kvar i världen där mäklare fortfarande samlas på ett börsgolv för att exekvera order på varandra, var tisdagens drama en återgång till börsens mörkaste dagar.

Lärdomar från ”plåtkrisen”

Senast LME avbröt handeln med ett av sina kontrakt var under ”plåtkrisen” 1985, då en internationell kartell av tillverkare kollapsade efter att den inte längre kunde stödja tennpriset.

Den krisen var en skakande upplevelse som förändrade formen på marknaden. Många historiska mäklare tvingades lägga ner sin verksamhet på grund av förluster. 

För att återgå till nutiden, på nickelmarknaden, står handeln fortfarande stilla. LME har erkänt att denna marknad förmodligen inte kommer att öppna igen förrän på fredag. Och även efter att ha startat om handeln kommer det att hålla några nödspakar utdragna: till att börja med kommer handel endast att äga rum på europeisk tid och med en daglig gräns på 10 procents för prisrörelser.

LME har förklarat att det också söker en mekanism för att minska korta positioner på marknaden före återställningen, genom att ”kompensera” långa och korta positionsinnehavare på frivillig basis.

Förhandling och uppdrag

Under plåtkrisen 1985 räddade LME den största aktören som hamnat snett på följande sätt: kontrakt som redan var stängda makulerades och pågående handel till höga priser vid tidpunkten avbröts och reglerades med hänvisning till mycket högre priser.

Vissa branschaktörer har redan föreslagit att en liknande lösning nu behövs för att förhindra ytterligare ett desperat rally när marknaden öppnar igen, till exempel genom att dominerande lång- och kortinnehavare går med på att avveckla sina positioner till ett fast pris, enligt källor som Bloomberg konsulterat.

Även om nickelpriserna hade stigit i flera veckor på grund av rädsla för ett leveransavbrott från Ryssland, en av de största leverantörerna i världen, utlöstes veckans imponerande prisstegring av att blankare inklusive toppproducenten Tsingshan, hamnat snett.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Hemp Innovation skriver off-take-avtal för industriell hampafiber

Publicerat

den

Skördar hampa

Hemp Innovation är en av de ledande aktörerna i Sverige gällande utveckling och produktion av hampa. Företaget har nu tecknat ett så kallat off take-avtal med HealthTextiles, som utvecklar kläder för vårdsektorn. Avtalet omfattar en produktion på upp till 200 ton, vilket är värt cirka 7 miljoner kronor.

Sverige är på väg att följa den internationella trenden och bygga upp en produktion av industriell hampa som är en av världens lönsammaste grödor att odla enligt Hemp Innovation. Företaget har på kort tid fått flera av Sveriges bönder att ställa om sin odling och alltmer börja fokusera på den snabbväxande och miljövänliga växten. Genom affärsområdet Hemp Foods har man redan börjat sälja hampafrön till ledande butiker och tar nu även ett kommersiellt grepp om hampaväxtens kraftiga stam som har världens starkaste biologiska fibrer.

”Avtalet bekräftar den kommersiella potentialen i Hemp Innovations verksamhet. Hampafiber kan användas brett och mångsidigt,” säger Clas Dahlén, grundare och vd för Hemp Innovation, och fortsätter:

”Vi märker att allt fler svenska aktörer är intresserade av hampa för industriellt bruk. Inte minst för den stora potentialen för mycket god lönsamhet.”

På den internationella marknaden har hampans storhet legat i strålkastarljuset ett bra tag. Bara under de senaste två åren har marknaden fått ett rejält uppsving. Från ett uppskattat värde på motsvarande cirka 80 miljarder kronor 2023, 100 miljarder kronor 2024, för att 2032 tangera 500 miljarder kronor, enligt Fortune Business Insights.

”Genom avtalet kan vi säkra den långsiktiga försörjningen av industriell hampafiber till vårt patenterade TorTex garn och tyg. Därmed är det viktigt att vi bygger upp ekosystemet för odlingen av industrihampa,” säger Tomas Persson, grundare och ägare av HealthTextiles, och fortsätter:

”Tidigare var problemet för lantbrukare, som är intresserade av att odla hampa, att det inte fanns någon marknad som off take-avtalet mellan HealthTextiles och Hemp Innovations skapar.”

För att möta den ökande efterfrågan av industriell hampa skalar Hemp Innovations upp genom att bygga ett eget fiberberedningsverk och tar i samband med detta in kapital.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vizsla Silver går från prospektering till utveckling

Publicerat

den

Borrprover hos Vizsla Silver

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver om bolagets övergång från prospektering till utveckling, med flaggskeppsprojektet Pancuo i Mexiko. Han lyfter fram vikten av tillstånd, projektfinansiering och potentialen för betydande silverproduktion. Samtalet omfattar också bolagets finansiella hälsa, infrastrukturfördelar och de optimistiska utsikterna för silvermarknaden.

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Eric Strand kommenterar vad som händer med guld och silver

Publicerat

den

Graf över guldpriset med Eric Strand i bakgrunden

Eric Strand gästar EFN och kommenterar ädelmetallerna guld och silver. Guldpriset har fortsatt uppåt Strand lyfter fram att det bland annat beror på stigande budgetunderskott och centralbanker som köper. Försäkringsbolag i Kina kan bli en ny köpare av guld. En ytterligare drivkraft skulle kunna komma i form av oro för devalvering i Kina, vilket skulle göra det logiskt för folk i Kina att säkra värdet på sitt kapital. Han räknar med fortsatta uppgångar även inom silverpriset.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen guld.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära