Följ oss

Nyheter

Derivatmarknaden på järnmalm noterar ännu ett topprekord

Publicerat

den

Järnmalm - The Steel Index

Järnmalm - The Steel IndexVolymen av de terminskontrakt på järnmalm som settlas mot det så kallade The Steel Index (TSI’s) noterade under augusti åter topprekord. Under årets åttonde månad var det inte mindre än 6,6 miljoner ton järnmalm som gick till likvid i form av terminer på de olika råvarubörserna, en ökning med mer 50 procent från föregående rekordmånad – juli 2011.

Det nominella värdet av dessa derivat – inklusive swappar och optioner – översteg för första gången en miljard dollar under en enskild månad, sade ett representanter från TSD, den främsta oberoende källan som finns vad gäller prisinformation baserat på faktiska transaktioner när det gäller järnmalm, stål och skrot.

Majoriteten av swapkontrakt omsattes på Singapore Exchange (SGX) som registrerade 8.554 kontrakt i augusti, vilket motsvarar 4,3 miljoner ton, en ökning med 11 procent jämfört med tidigare månad. Den öppna volymen, så kallad open interest, på SGX nådde rekordhöga 8.661 kontrakt, en ökning om 38 procent jämfört med månaden innan.

Även analysföretaget CME Group har noterat en markant ökning av handeln med järnmalm, mer än två miljoner ton varav 1,5 miljoner var hänförliga till optionsmarknaden.

LCH.Clearnet (London), NOS Clearing (Oslo) och Indian Commodity Exchange (Mumbai) var andra clearinghus som settlade affärer i järnmalmskontrakt hänförliga till The Steel Index under augusti månad.

En fungerande derivatmarknad har tagit form

Derivatmarknaden för järnmalm fortsätter att attrahera ett allt större antal aktörer, då handeln nu fungerar, som en följd av högre volymer och ett bredare utbud av både den underliggande råvaran liksom de finansiella produkter som är kopplade till denna. Samtidigt minskar likviditetsrisken i och med att clearinghusen tar hand om avvecklingen av affärerna, vilket gör att det sannolikt kommer att tillkomma ännu en våg av marknadsdeltagare i framtiden.

TSI’s referenspris för 62 procent Fe järnmalm stängde under augusti på 179,9 USD/ton CFR Tianjin hamn, den högsta nivån sedan 6 maj 2011, vilket gör att det genomsnittliga priset för järnmalm under augusti månad slutade på 177,45 USD/ton – upp 2,6 procent från juli.

Sedan starten har finansiella kontrakt på mer än 55 miljoner ton järnmalm handlats mot TSI, med ett nominellt värde på över $ 8,6 miljarder. Detta utgör över 95 procent av alla järnmalmskontrakt som clearats under de senaste två åren. Järnmalmen är här för att stanna, råvarumarknaden har fått ett nytt element.

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära