Nyheter
Den sämsta utvecklingen för råvaror sedan 1987
Den senaste veckan går till historien som den veckan vi såg den sämsta utvecklingen för råvaror sedan 1987. Utförsäljningarna har skett i spåren av oro för det snabbspridande coronaviruset som kommit att krossa efterfrågan på råvaror, bränsle och livsmedel världen över.
Bloomberg Commodity Index var redan före utbrottet på väg lägre på grund av stigande utbud och globala handelskrig. Nu förvärrar virusets spridning dess nedgång. Indexet föll för femte sessionen i rad i fredags, och noterade en förlust till 6,6 procent för veckan, det sämsta resultatet sedan september 2011.
Medan indexet noterade avsevärt större nedgångar mitt under finanskrisen 2008 drar coronaviruset ned Bloomberg Commodity Index till nivåer som är ännu lägre än det noterade då.
Nästan ingen råvara har skonats. Brent, det globala riktmärket för råolja, handlades för första gången sedan december 2018 under 50 USD per fat, och spannmålspriserna gick mot en andra månadsnedgång och till och med guld, en tillgång som alltid betraktas som en säker hamn föll.
Utvecklingen visar inga tecken på att upphöra när viruset fortsätter att spridas, nu snabbare utanför Kina än inom det land där utbrottet började. Stora handelshus inom råvarusektorn hindrar anställda från att åka utomlands och flera mässor och evenemang ställs in. Rädsla för den ekonomiska nedgången har drabbat alla marknader och de amerikanska aktierna noterade en ny nedgångsdag.
”Det har en stor inverkan på efterfrågan när det offentliga livet praktiskt taget stannar” sa Carsten Fritsch, en handelsanalytiker på Commerzbank AG. ”Inte ens guld verkar vara immun för detta just nu.”
Energi
USAs benchmark West Texas Intermediate oil har sjönk 17 % förra veckan. Det största fallet sedan december 2008.
Priset för Brent-råolja för leverans i maj i London sjönk så lågt som 49,19 USD per fat, före ett avgörande möte i Wien mellan OPEC och dess allierade om man skall förlänga överenskommelsen att bromsa produktionen och hålla priserna stabiliserade.
Saudiarabien vill att OPEC och dess allierade ska gå med på att genomföra samlade produktionsnedskärningar med ytterligare 1 miljon fat per dag.
Priset för naturgas sjönk med 3,5 % till den lägsta nivån på fyra år då prognoserna visar att ett ovanligt milt väder sprider sig över USA österut under de första två veckorna av mars.
Metaller
Spotguldet föll så mycket som 4,5 % till 1 571,51 dollar. Standard Chartered Bank sade att nedgången i guld kan drivas av investerare som säljer metallen för att täcka sina margin calls på fallande aktiemarknader, även om banken var positivt för utsikterna på längre sikt eftersom amerikanska Federal Reserve kommer att sänka räntorna.
Basmetaller är på väg mot ett andra månadslägsta där zink och aluminium som noterade de lägsta nivåerna på mer än tre år.
Priset på LME-koppar sjönk så mycket som 1,5 % till 5 533 dollar per ton då varulagren i Kina nådde till de högsta nivåerna på nästan tre år, vilket indikerar en minskande efterfrågan.
Gruvaktierna fortsatte att rasa. Bloomberg World Mining Index noterade den kraftigaste intradagsnedgången sedan 2016 och Rio Tinto Group, BHP Group och Glencore Plc föll alla.
Nyheter
Silverpriset kan bara gå upp
Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.
Nyheter
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.
Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.
Nyheter
Valkea Resources prospekterar guld i Finland
Valkea Resources är ett prospekteringsbolag, noterat på TSX Venture i Kanada, som nyligen har förvärvat en portfölj av tillgångar inom guld i Finland. Man har köpt tillgångarna från S2 Resources och har nu ett flaggskeppsprojekt, Paana, och två joint venture-projekt, med Rupert Resources och Kinross Gold. Bolaget har precis tagit in 5 miljoner CAD i nytt kapital. VD Chris Donaldson presenterar verksamheten.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Market battling between spike-risk versus 2025 surplus
-
Nyheter3 veckor sedan
Uniper har säkrat 175 MW elektricitet i Östersund för e-metanol
-
Nyheter4 veckor sedan
Guldpriset passerar 2700 USD till sin högsta nivå någonsin
-
Nyheter4 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Analys1 vecka sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature